Årsbästa för solcellerna fyra dagar i rad!

Folks, solen är här! Det är under mars månad solenergin börjar leverera på allvar, nu har även våra solfångare för varmvattenproduktion töat fram efter vintersömnen…

Det har blivit årsbästa för solcellerna fyra dagar i rad inklusive idag. Härligt… 11,76, 11,83, 12,27 och 12,62 kWh per dag har skörden blivit. 12,62 kWh motsvarar 3,8 kWh/kW idag. Medeltoppeffekten under bästa 5-minutersperiod var idag 2 652 Watt mellan 11:55 och 12:00. Vår växelriktare kan som mest leverera 3 kW från vår solcellsanläggning på 3,36 kW, så vi var inte så långt ifrån maximalt möjliga idag.

Under de tio första dagarna i mars har det därmed blivit 94 kWh (28 kWh/kW) vilket är bättre än de tio första marsdagarna under både 2012 (84 kWh) och 2011 (79 kWh). Det är även mer än under hela februari månad då det var solfattigt och snöigt vilket gjorde att solelproduktionen blev magra 76 kWh.

Väderprognoserna ser bokstavligen lysande ut närmaste veckan, med mestadels sol. Marsrekordet är 292 kWh från 2011. Det var många soliga dagar då, hela 18 dagar med minst 10 kWh per dag, så vi får se om mars i år kan knäcka marsrekordet.

PS 11/3. Richard Thygesen, doktorand på MdH, meddelar att den 4,83 kW solcellsanläggning med 70 graders lutning som finns på taket av Mälardalens Högskola i Västerås gav 29,3 kWh  (6,1 kWh/kW) den 9 mars.

Solelproduktion per dygn hittills under 2013.

Solelproduktion per dygn hittills under 2013.

9 reaktion på “Årsbästa för solcellerna fyra dagar i rad!

 1. Åh, va roligt!! Jag svänger inom bloggen din nästan varenda dag för att följa det du skriver 🙂 -Kan nästan inte vänta längre på min solcellsanläggning från Vattenfall, som ska komma nån gång i April. Pratade med Vattenfall på fredag, om att dom kanske borde göra något med priset eftersom jag beställde i Januari, och att priserna sjunker snabbt. Hänvisade till ditt inlägg i bloggen om hur snabbt priserna sjunker. Dom hade allt läst detta, och bad mig ringa tillbaka på torsdag. Dom ska nämligen ha ett speciellt solcells-samanträde på onsdag eftermiddag…! Då kommer dom att hitta på ett erbjudande utlovade dom. Ska bli riktigt spännande. Ifall det är intressant, så kan jag skriva kort om vad jag har beställt från dom: Det är en 4,9 KW anläggning, med 20 paneler och en SMA 5000T 3-fas växelriktare. Allt nyckelfärdigt monterad för SEK 104.900:- Då har dom gett 7.260:- i rabatt pga att jag är elhandelskund. Arbetskostnaden ingår med Kr. 19.750:- Det ingår och 4.750 i Frakt- och resekostnader somt extra kapsling vid proppskåpet. Så får vi se vad dom erbjuder extra till torsdag …. 😛

 2. Intressant att se din produktion jämfört med min (jämförde på soldata.se) eftersom vi bara bor några mil från varandra och har haft lika klarblå himmel dagarna i ända (nåväl lite molnigt idag). Din anläggning är 16% “Wp-större” än min (än så länge) men du producerar bara 4-5% mer de senaste dagarna. Till på köpet har jag en lite för liten växelriktare (2,88Wp driver en SMA 2100TL) så jag under lunch slagit i taket för vad den kan ge. Misstänker att det kommer hända allt oftare ju högre upp solen kommer. Jag torskar ca 15-20% av dags-produktion pga skuggor på förmiddagen vilket syns väldigt tydligt under de senaste dagarna på produktionsgraferna
  http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=14676&sid=12524
  http://www.pv-log.com/en/photovoltaicplant-oskarsberg-ransta
  (http://www.soldata.se/index.php?id=2&logger=534)

  Hur som helst så är det extra kul att ha solceller (och solfångare) dessa soliga dagar.

  • Taklutningen påverkar utbytet också. Även vi har skuggning, under morgon-förmiddag och kväll.

   Med tanke på att det blir 20 grader varmare i sommar än idag, minskar din toppeffekt med ca 9% då (antaget en temperaturkoefficient på 0,45 grader/C), så ditt eventuella problem med att växelriktare är i underkant märks mest under kyliga vårdagar skulle jag tro.

 3. Strålande tider, kul att läsa Bengt!

  Själv har jag under kvällen kommit fram till varför Gotland med så glimrande sol-statistik är så nedrans dåliga mikroproducenter.

  Pga dålig överföringskapacitet mellan fastlandet och ön så är det strängeligen förbjudet att som mikroproducent sälja fler kWh än vad man köper per MÅNAD. Skulle det inträffa blir man formellt varnad och har nästkommande månad på sig att rätta till detta. Det spelar alltså ingen roll vem man valt att köpa eller sälja sin el av då denna begränsningen är satt av nätägaren.

  Jag kände till att vindkraftverk ibland får stängas ned tillfälligt för att inte kabeln mellan ön och fastlandet har kapacitet nog, men jag trodde i min enfald att ett par kW överproduktion från en handfull hushåll knappast skulle knäcka hela balansen sommartid. Allra helst när vindkraft sägs ge mest under höst och vinter. När jag själv så tydligt ser framför mig hur ologiskt det inte bara låter utan även ser ut i text så blir jag än mer konfunderad. Ligger svaret i att vi vart efter leveransen från vindkraften ökar vår lokala konsumtion och att exporten av el förblir oförändrad?

  Under en informationskväll i Region Gotlands lokaler i kväll bjöds företag och privatpersoner in till en träff om solceller. På plats fanns samhällsbyggnadsförvaltningens energi- och klimat-rådgivare, representant från GEAB (nätägaren) och ett par installatörer av solceller.

  GEAB hävdade med en dåres envishet att det i dagsläget inte fanns plats för mer el men att det kan hända att det ändras beroende på vad framtiden har för lagar och regleringar med sig i bakfickan och att det i korridorerna på GEAB “snackades” om lösningar. Inget mer konkret än så framkom, visade sig inte vara rätt representant på plats då den “rätte” inte kunde denna kväll. Det pekades mer på den begränsning de själva (ensidigt?) arbetat fram för mikroproducenter än det öppnades upp för minsta resonemang eller dialog kring fakta, önskemål eller framtiden. År 2018 sades det att ytterligare en länk kunde vara på plats mellan ön och fastlandet, men i nästa mening sades det finnas ytterligare vindkraft på ön lagom till detta förträffliga ögonblick. Nu är väl den sista meningen inte direkt GEAB´s fel eller problem, men jag anser attityden i sakfrågan vara deras image-problem. Kanske inte för att de tekniska förutsättningarna är som de är utan för att man till en utannonserad informationsträff inte tar med sig ngn resonemangs- och diskussions-lusta utan likt en robot hänvisar till villkoren som finns att underteckna om man önskar bli mikroproducent på Gotland. Man får sälja och köpa av precis vem som helst, men genom nätet får det inte per månad levereras mer såld än köpt el.

  Samhällsbyggnadsförvaltningens energi- och klimat-rådgivare bländade de församlade kvällen lång med förträffliga räkne-exempel. Säg att du kör 2000 mil/år, vad kostar bensinen? 20.000kr/år? Säg att du köper en elbil som endast behöver ett solcellsanläggning på 2kW för att laddas, vad kostar den anläggningen? Ca 40.000 kr? Då tar det ju faktiskt bara två år att betala av solcellerna och man förbrukar ju den el man producerar, väldigt bra och ngt man inte tänker på!

  Förträffligt, bilen skall ladda dagtid under den ljusa tiden av året och okynnes-köra får man göra på nätterna under denna period så man inte riskerar att bryta månads-avtalet med GEAB innan man till vintern får ta fram cykeln och cykla?

  För min egen del hade det ju varit intressant att dimensionera ett solcells-system anpassad i paritet med min årsförbrukning (13KW?), inte utifrån vad min hushållsel är under årets bästa solmånad (2KW?)!

  Vet att du efterfrågat mätvärden från soliga ön tidigare Bengt, men pga bristande bandbredd kan vi inte leverare ngn dylik statistik från våra sotade solceller med smolk i bägaren. 😉

  /Bitter

  • Värdefull info!

   Illa att detta problem finns på Gotland. Visby ligger i klar topp vad gäller solinstrålning vid de mätstationer SMHI har runt om i Sverige. En solelproduktion på 1 100 kWh/kW per år under ett normalår borde vara fullt möjligt i oskuggat läge.

   För en byggnad där all el kan användas direkt i byggnaden är begränsningen inget problem utan problemet är för småhusägare och andra som får ett överskott mitt på dagen. Det man kan göra är att
   1. börja med en mindre anläggning, kanske 2-3 kW, och bygg till den senare när det blir möjligt
   2. optimera egenanvändningen av egenproducerad el och därmed kunna installera en större solcellsanläggning

   • Plötsligt händer det! GEAB kommer från och med 1:a maj ändra regeln “nettokonsument per månad” till att istället vara nettokonsument per kalenderår. Om det är en förberedelse/gardering inför vad finansens juni-rapport eventuellt kommer med eller om det är en respons på missnöjet de mött är mer oklart. Strunt sak samma, för Gotland är det ett jätte-steg i rätt riktning!

 4. Hej. Ursäkta att en, i sällskapet, okunnig lägger sig i men jag kunde inte låta bli. Jag har kikat lite på det här med solel och det är ju fantastiskt märkligt att det finns regler, eller är det regleringar som så tydligt blir hinder för er som valt att satsa på den här sortens el. Carl, din beskrivning om läget på Gotland gör ju att man blir riktigt fundersam på vad det är vi/dom vill att elen ska komma ifrån…märkligt att en plats som har så stora möjligheter, som jag förstod dig Bengt (och ursäkta mig, en gång till, om jag missförstått det ni skrev, är som sagt helt okunnig inom området men engagerad i miljön) Vad är det som ligger “bakom” det hela? Monopol som ska skyddas? Läste att tyskarna har 1 miljon solelsproducenter och vad jag förstår kommer vi inte ens upp i 1000, märkliga siffror för en oinsatt. Ska försöka lära mer om det här med solel och den här bloggen verkar vara en mycket bra plats att börja på.
  //Esa

  • I Gotlands Energis (GEAB) anslutningsavtal för mikroproduktion står bland annat: “För GEAB som nätägare gäller särskilda omständigheter på grund av att det finns en begränsning i överföringskapaciteten till fastlandet dvs ett kapacitetstak på idag 195 MW. Detta innebär att det finns en begränsning i hur stor del ny produktion som kan anslutas till elnätet. Häri ligger också en begränsning i utökningen av befintliga inmatnings-abonnemang.”

   och det svårtolkade:
   “För stor andel mikroproduktion ansluten till elnätet och som också matar ut på nätet innebär att en alltför stor del av det utrymme som kvarstår för nyanslutning av produktion upp till kapacitetstaket tas i anspråk.”
   Skrivfel i denna mening, ska stå matar in istället för matar ut. Frånsett det, hur ska meningen tolkas? Att “mikroproduktion” inte är “produktion”??

   Som jag nämnde ovan hindrar inte GEAB:s regler installation av solcellsanläggningar. Man kan börja i mindre skala och bygga ut när så blir möjligt. Man kan även fundera på hur man kan optimera egenanvändningen av solelen och därmed ge möjlighet för en större installation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *