Bauhaus ny systemleverantör av solceller

Enligt en pressrelease från 6 mars ska byggvarujätten Bauhaus börja sälja nyckelfärdiga solcellsystem i Sverige. Det är solcellspaketen Arctus Sunna från företaget Arctus i Enköping som marknadsförs. I Arctus broschyr framgår att det är kompletta paket med moduler, växelriktare (kallas inverter i broschyren) från österrikiska Fronius, trådlös display för elmätare som visar solelproduktionen (trodde först att denna visades produktionsvärden från växelriktaren men det verkar vara en separat “energimätare“) och installation. I broschyren fanns för övrigt mig ovetandes en citerad text från denna blogg.

Solcellspaketen Arctus Sunna har enligt Arctus broschyr “10 års total garanti och support”, vilket imponerar. I Bauhaus pressrelease står dock att “All utrustning har en 5 års totalgaranti och 25 års effektgaranti på solcellerna”. Motsägelsefullt…

Undrans om Bauhaus har liknande erbjudanden i Tyskland? Bauhaus skriver om “solplattorna” när man menar solpanelerna och man misstänker lite bristande översättning från tyska.

De enligt broschyren vanligaste paketen har effekter mellan 3,12 och 7,02 kW. Modulerna är monokristallina eller polykristallina kiselmoduler, men fabrikat anges inte. Med hjälp av modulernas mått beräknade jag modulverkningsgrad till 15,4% för de monokristallina och 14,2% för de polykristallina.

Dagen efter fick jag tips om att erbjudandet med priser fanns med i Bauhaus kampanjblad för vecka 10. Där fanns priser för 4 kW och 6 kW paket. De kostar 63 995 kr + installation från 19 900 kr = från 20 974 kr/kW för 4 kW-paketet och 99 995 kr + installation från 24 900 kr = från 20 816 kr/kW för 6 kW-paketet. Det fanns en del förbehåll vad gäller installationen, exempelvis maxhöjd 3 meter till takfot, resor max 10 mil tur och retur från försäljningsstället eller närmaste Bauhaus etc. Jag har lagt in en uppdaterad prisjämförelse mellan olika paketpriser under fliken “Kostnad solel”.

I Bauhaus pressrelease finns den delvis felaktiga texten ”Elen produceras med hjälp av dagsljus och inte direkt solljus, vilket betyder att systemet fungerar även under molniga dagar.” och i Arctus broschyr motsvarande ”Panelerna producerar energi av dagsljus, vilket betyder att det inte behöver direkt solljus utan fungerar bra även under molniga dagar. Det produceras i det flesta fall mer energi en solig dag.”

Modulerna i Arctus Sunna paketet är vanliga kristallina moduler så de uppför sig inte på något annat sätt än andra kristallina solcellsmoduler. Solcellsmodulerna drar nytta av tre olika källors solinstrålning:

 • Direkt solljus, som är det ljus som går direkt från solen till modulernas yta.
 • Diffust solljus, som är solljus som via moln, partiklar (aerosoler) och molekyler i atmosfären spridits vidare som diffust ljus till modulernas yta. Om det är helt mulet är allt solljus diffust. Det diffusa ljuset har ingen bestämd riktning, därav namnet.
 • Reflekterat solljus, som via mark eller annan omgivning når modulernas yta. Albedo anger hur mycket ljus som reflekteras mot en yta, 5-30% är normalt men snö kan ha upp till 90% reflektion.

Dessa utgör tillsammans den globala solinstrålningen mot modulerna. Solinstrålningen mot solcellsmodulerna är självklart väldigt mycket högre en solig dag med mycket direkt solljus än en mulen dag med enbart diffust solljus. Därför producerar solcellsmodulerna mycket mera energi en solig dag än en mulen dag.

Hittade nedanstående figur från National Renewable Energy Lab (NREL) som illustrerar detta

Solinstrålningens olika komponenter. Källa: NREL.

Solinstrålningens olika komponenter. Källa: NREL.

Under ”Bra att veta” skriver Arctus att ”Arctus Sunna´s solpaneler har en förväntad livslängd på 40 år!”. Återigen dyker de här långa livslängderna upp i reklamen hos svenska företag. Jag skulle vilja se en referens till en undersökning som visar att så är fallet. Hittills har jag inte sett någon sådan undersökning. Det finns publicerade undersökningar gjorda av moduler som varit i drift 20-25 år, där vissa moduler klarat sig bra till utmärkt medan andra moduler klarat sig mindre bra. Idag används säkert modifierade produktionsmetoder jämfört med för 20-25 år sedan och besparingar jagas på alla håll, vilket skulle kunna påverka de långsiktiga egenskaperna hos modulerna. Det är därför lite svårt att sia om livslängden hos dagens moduler. Modulleverantörerna levererar vanligen en effektgaranti som anger att efter 20-25 år ska modulerna ha minst 80% av den ursprungliga effekten. Jag brukar anta 30 års livslängd vid mina beräkningar av produktionskostnad och en viss årlig degradering av modulernas effekt. När det gäller degraderingen är det en osäker faktor i Sverige eftersom så få studier finns gjorda i svenskt klimat.

Möjligen är Arctus ett nytt bolag. Hittar dem inte på allabolag.se eller Eniro. Längst ner på Arctus hemsida anges hemsideadressen till www.egiva.se som är en annan webbadress än Arctus-sidans adress. På egiva:s hemsida återfinns bland annat de tre personer som finns som på kontaktpersoner på Arctus hemsida. Telefonnummer och postadress är dessutom desamma för de två företagen. egiva är i sin tur helägt dotterbolag till ”Kinnankoncernen”. Googlar man på Kinnankoncernen hittar man nyheten ”Enköpingsföretag förlorade i rätten” i UNT 2011-10-13.  Lite rörigt…

5 reaktion på “Bauhaus ny systemleverantör av solceller

 1. Hej!
  Ja och igår dök kampanjbladet upp i lådan.
  Priser 26kvm 4kW 63995: + 19900:- installation
  35kvm 6kW 99995:- + 24900:- installation

  Nu har Vattenfall tagit bort sina priser på sin sida men om man tar de gamla som publicerades så var de inklusive installation och inkoppling på till nätet och jämfört med detta nyckelfärdigt. Om man läser texten om installation i Bauhaus erbjudande så käns det som om det tillkommer en del kostnader. Mycket om och men i texten. Man säger till exempel att man drar max 5 m kabel till befintligt elskåp. Vad som händer i elskåpet är inte definierat :-).

  Känns vidare lite oroväckande om Bauhaus väljer en ny och okänd spelare på den svenska marknade som leverantör

  Mvh
  Magnus

  • Intressant!

   Även andra har vissa förbehåll för sina paket.
   Vattenfall: “Pris för standardinstallation. Kostnad för resa och transport tillkommer beroende på var i landet du bor. Vattenfall förbehåller sig rätten att göra ändringar i prissättningen.”
   Bixia: “Pris för nyckelfärdigt standardmontage totalt inklusive moms. Kostnad för resa, frakt och nätägarkontakter ingår för montage utförda i Linköping och Katrineholm samt med en radie på 4 mil. För övriga montage i övriga Sverige, ring för offert.”
   Din El: “Avviker förutsättningar från mallen kan detta innebära ett pristillägg på 450 kr/timme, exklusive material. Inom Göteborg Stad… med flera krav“.
   Fortum. Har också en lista med förutsättningar.

 2. Från Egiva hemsidan “Panelerna har garanterat full effekt i 25 år men kommer efter det att fortsättaleverera el i många år till” ???
  Längre fram stårt det “Man beräknar att Arctus Sunna panelerna kommer kunna leverera ström i 30-40 år, men med något minskad effekt. Som man kan utläsa i illustrationen ger panelen 81,4 % effekt efter 25 år. Detta innebär att om man har installerat en 5 kW anläggning med 26 polykristallina paneler, kommer de efter 25 år att fortsatt leverera 4 kW.”

  Med andra ord, ingen degradering de första 25åren sedan ett hopp till 81% för att sedan leverera 81% i 5 till 15år till.
  Öööhhhh??

  • Det är väl så att texten från både Bauhaus och Arctus (egiva) på flera ställen uppvisar klara brister och ger tyvärr intrycket att det inte är några personer som är erfarna vad gäller solceller som skrivit dem. I Arctus broschyr på sidan 6 anger de att de har en linjär effektgaranti.

 3. Hej, och tack för en bra och inspirerande blogg om solenergi och för bra och konstruktiv feedback kring vår solcellspaketering.

  Vi har flera olika paketeringar för Arctus Sunna som skiljer sig i innehåll och garantitider. Eftersom vi säljer våra produkter och tjänster via återförsäljare så gör vi oftast kundunika paketeringar till dem. För Bauhaus har vi satt samman en paketering som innehåller 5 års systemgaranti. På vår hemsida http://www.egiva.se har vi lagt upp ett exempel som innehåller 10 års garanti som finns tillgängligt i den svenska fackhandeln. Vi kommer att förtydliga vilka paketeringar som finns tillgängliga på vår hemsida.

  Avseende förhållandet mellan Arctus och Egiva så är Arctus ett varumärke och Egiva är företaget som äger varumärket. Inom varumärket Arctus placerar vi energi och klimatsmarta produkter för den Nordiska och Europeiska marknaden. Vi kommer förtydliga detta förhållande på http://www.arctusnordic.com som är vår varumärkessajt. En ny version av sajten är klar nästa vecka.

  Egiva ägs av Kinnan Holding AB och vi är en del i en koncernstruktur som i mer än 20 år framgångsrikt och hållbart har arbetat med energi och inomhusklimat på den nordiska marknaden. De flesta kedjor inom fackhandel, retail och etail arbetar idag med Egiva när det gäller produkter i kategorin energi och inomhusklimat.

  Avslutningsvis. Egiva är med och driver utvecklingen framåt i kategorin energi och inomhusklimat med visionen att leverera produkter och lösningar som hjälper konsumenter att sänka sina energikostnader och förbättra sitt inomhusklimat. Med vår paketering Arctus Sunna hoppas vi kunna bidra till att fler hushåll kan producera egen el.

  Under våren lanserar vi också en paketering där vi kombinerar solenergi med värmepumpsteknologi. Målsättningen är att villaägare skall kunna producera egen el samtidigt som de också energieffektivt värmer upp eller kyler sitt hus.

  Vi kommer i den paketeringen kombinera Arctus solcellspaket med luft luft värmepumpen LG Nordic Prestige som nyligen utsågs till den bästa luftvärmepump som någonsin testats av Energimyndigheten eftersom den ger bäst energibesparing oavsett var du bor i Sverige.

  Om det finns fler frågor så tveka inte att höra av er till mig på

  Michael Töråsen
  VD Egiva AB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *