Solig dag gav 1 438 Watt i toppeffekt

Den 14 januari ifjol gav solcellerna 5,05 kWh. Det blev nästan en repris idag, som gav 4,64 kWh. Dagens högsta AC-effekt blev 1 438 Watt, mätt som genomsnittsvärde under en fem minuter lång period kl. 12:00-12:05. DC-effekten inmatad från solcellerna till växelriktaren var 1 489 W under samma period. Växelriktarens verkningsgrad blev därmed 1 438/1 489 = 96,6% under denna period.

Solcellerna var helt täckta av ett par cm lös snö på morgonen, men när jag såg hur klart det var kunde jag inte låta bli att sopa av dem. Gjorde det mellan 09:35 och 09:50, tappade väl därför något lite energiproduktion i början av morgonen.

Under snön var det lite genomskinlig is på modulerna och i nederkant på två av modulerna med inslag av fastfrusen snö. Med hjälp av dagens strålande sol töade isen bort från modulerna. Trots 4-5 minusgrader hela dagen höll sig modultemperaturen på 3-4 plusgrader.

Undrans om vi klarade oss från att köpa el mitt på dagen? Det får vi se när vi senare får timdata från Vattenfall. Eftersom solen även gav husets värme en skjuts uppåt behövde inte golvvärmen gå in mitt på dagen och därmed borde elpatronen i ackumulatortanken varit vilande. Vi var ute och åkte långfärdsskridskor så effektbehovet borde ha varit klart lägre än solcellernas effekt, under förutsättning att elpatronen höll sig lugn.

Solcellernas effekt under en solig dag. Medelvärde under 5-minutersperioder. 13 januari 2013.

Solcellernas effekt under en solig dag. Medelvärde under 5-minutersperioder. 13 januari 2013.

En reaktion på “Solig dag gav 1 438 Watt i toppeffekt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *