Snökaos

Ett rejält snöfall har gjort att både solceller och solfångare nu är helt snötäckta på vårt tak. Åtminstone 5 cm snö är det på solcellerna, den mesta av snön har trots allt blåst av taket.

Visst ger snö ett bortfall av solelproduktion, men bara 5,9% av den årliga solinstrålningen i Stockholmstrakten infaller under november-februari. Det är alltså inte så mycket att hetsa upp sig över lite snö och det finns ingen större anledning att rengöra solcellsmodulerna från snö.

Man kan jämföra med att den årliga solinstrålningen varierar med ungefär ±10% mellan olika år enligt SMHI:s mätningar.

Fördelning av global solinstrålning under ett år i Stockholm under normalperioden 1961-1990. Enligt data från SMHI.

Fördelning av global solinstrålning under ett år i Stockholm under normalperioden 1961-1990. Enligt data från SMHI.

5 reaktion på “Snökaos

 1. Har snöat här med och mina 10kw instalerade solceller lyckade leverera 50w genom ca 4cm snö vid 12.30
  skrapade bort det mesta av snön och då blev det 1087w.
  Har gjort en väldigt enkel och lätt skrapa så jag kan stå på marken.
  Tog ca 10min så timpengen är ju inte över sig men det är ju roligt med det lilla man producera så här års.

 2. För att det ska vara lönt att borsta bort snö från solceller så måste det vara varmare än ca -5 grader C och soliga dagar en tid, så att det blir dagsmeja på panelerna. Det ska också vara fritt från snöfall minst någon vecka efter insatsen. Inte alls lönt annars. Dock inte många kronor att tjäna. Men kan ju vara lite av en ‘sport’ att få några kWh till. För någon vecka sedan borstade jag bort snö, och det gav ca 2 kWh över några dagar … hmm.

 3. Skrev några inlägg om snöeffekter förra vintern. Exempelvis “Drabbad av snöfrossa” den 18 februari 2012. Vid de låga effekter som man får vid mulet vinterväder blir systemets verkningsgrad låg. Det är inte mycket energi det är frågan om och det finns en skaderisk (hos person och solcellsmoduler), så det är inget att rekommendera att krypa omkring på taket. Om man kan stå på marken som Lars gjorde slipper man i alla fall risken att skada sig själv.

 4. Som förstaårsägare av en 6kW-anläggning kliar det också lite i fingrarna att borsta bort lite snö. Men som Bengt säger så är det risk för skador.
  Det är ett maratonlopp inte en sprinttävling.

Kommentarer inaktiverade.