Värde solel – 2. Elhandelspris

Solel som används direkt av producenten minskar behovet av köpt el. Priset för köpt el för ett hushåll består av en rörlig del och en fast del. Den egenproducerade solel som används direkt i huset och ersätter köpt el får samma värde som det rörliga priset för den köpta elen, där elhandelspriset är en del av detta pris.

Elhandelspriset kan variera beroende på avtal, elhandelsbolag, prisområde och hur mycket el man använder. Det är fritt fram att välja vilka elhandelsbolag man vill och det finns ca 120 stycken att välja på. Det är därför omöjligt att kortfattat ge en heltäckande bild av elhandelsprisets variation.

Det finns flera olika webbtjänster som ger elpriser. En sådan är Energimarknads-inspektionens Elpriskollen. Med hjälp av postnummer, elanvändning per år, typ av avtal (fast 1 år, rörligt löpande eller rörligt 1 år) och val av typ av faktura kunde jag snabbt få fram olika prisalternativ. Det skilde bara 7 öre/kWh mellan de nästan 90 företag som visades när jag valde rörligt löpande för vårt postnummerområde. I detta pris ingår inte bara elhandelspriset utan även energiskatt och elcertifikatavgift. Det var otydligt om eventuella fasta avgifter var medräknade. Under frågor och svar om jämförelsepris står ”Om avtalet har en årsavgift visas den här.” Menar man då att avgiften är inräknad i jämförelsepriset eller menar man att om det finns en fast årsavgift så visas avgiftens storlek?

Hos Kundkraft kan man som medlem delta i en omvänd auktion, där det elhandelsbolag som lämnat det lägsta priset vinner auktionen och får elavtal till deltagarna i auktionen. I avtalsvillkoren ingår att ”Elleverantören äger inte rätt att ta ut avgift för års-, uppläggnings-, eller faktureringsavgifter.” Man slipper alltså de fasta avgifterna. Vi använde Kundkraft i vårt förra hus och det fungerade bra tycker jag. Vi fick avtal med ett nytt elhandelsbolag vid varje auktion, men det var aldrig några problem med bytena av bolag.

Sedan den 1 oktober i år har man som kund möjlighet att välja timdebitering. Elhandelspriset följer då priset på Nord Pool spotmarknad. Till spotpriset tillkommer ett påslag som elhandelsbolaget gör. Exempelvis gör Vattenfall ett påslag på 2,5 öre/kWh, inklusive moms. Hos Fortum är påslaget 2,13 öre/kWh  om använder mer än 10 000 kWh/år, annars 3,63 öre/kWh. E.ON har ett påslag på 4,38 öre/kWh. När man har timdebitering betalar man energiskatt, elcertifikatavgift, nätavgifter, fasta avgifter och moms som vanligt, dessa poster påverkas inte av Nord Pool spotpris.

När det gäller Nord Pool spotpris är det värt att notera att det högsta timpriset under ett dygn vanligen inträffar ungefär mitt på dagen sommartid, när solcellerna producerar som bäst. Under maj-augusti i år (då Stockholmstrakten under ett normalår får 64% av solinstrålningen) var maxpriset mellan kl. 10 och kl. 14 för 64% av dagarna. Minpriset inträffade aldrig mellan dessa klockslag under denna period. Se diagrammen nedan. Det finns anledning att i framtiden återkomma till variationerna av Nord Pool spotpris lite mera i detalj.

I diagram här nedan visas Nord Pool spotpris timme under en slumpmässigt vald vecka i sommar. Det blev 11-17 juni och där ser man tydligt att spotpriset under vardagar är högst dagtid, vilket passar bra för solelproduktionen och de som får ersättning för överskottsel som matas in till nätet enligt Nord Pool spotpris. Under helgen (16-17 juni) fanns inte denna tydliga prisprofil.

Tidigare inlägg i serien

Värde solel – 1. Fem delar

Timme med maxpris på Nordpool 20120101-20121129. Kl 0-1 är timme 1 o.s.v.

Timme med maxpris på Nordpool 20120101-20121129. Kl 0-1 är timme 1 o.s.v.

Timme med minpris på Nordpool 20120101-20121129. Kl 0-1 är timme 1 o.s.v.

Timme med minpris på Nordpool 20120101-20121129. Kl 0-1 är timme 1 o.s.v.

Nord Pool spotpris per timme 20120611-20120617.

Nord Pool spotpris per timme 20120611-20120617.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

2 reaktion på “Värde solel – 2. Elhandelspris

 1. Hej och tack för en intressant och saklig blogg!

  Jag undrar hur det fungerar med el som du säljer. Får du betala “frakt” för den dvs nätavgift på den?

  Vidare så undrar jag om du tagit hänsyn till vad bolagen betalar för dina sålda kWh solel när du väljer elavtal?

  Med vänlig hälsning, Tobias

  • Som småhusägare är det inga avgifter när man säljer elen. Enligt en ändring som gjordes i ellagen april 2010 behöver man inte betala för det inmatningsabonnemang som behövs när man säljer el, om säkringsabonnemanget är högst 63 A, inmatad effekt högst 43,5 kW och man är nettokonsument av el per kalenderår. Istället får man ersättning från nätägaren eftersom deras överföringsförluster i nätet minskar (vår överskottsel går till våra grannar istället för att transporteras långa vägar). Vi får 5 öre/kWh från vår nätägare Vattenfall för detta.

   Vi är delägare i vindkraft i OX2 ekonomisk förening och då måste vi även köpa el från dem om våra vindkraftandelar inte räcker till, så vi har inte funderat något på varifrån vi ska köpa elen. Tidigare använde vi Kundkraft, då slipper man betala en fast avgift för köpelen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *