198 kWh solel under september

Det blev 198,32 kWh solel under september. I september ifjol blev det 241,11 kWh. 18% mindre i år än under september ifjol alltså. Urk…De nio sista dagarna i september i år hade alla lägre solelproduktion än ifjol.

Diagrammen nedan visar dels solelproduktionen per dygn och timme under 2012 dels en jämförelse mellan september 2011 och 2012. Max under ett dygn 2011 var 12,54 kWh medan max stannade vid 12,19 kWh i år. Bästa timme i år gav 2,55 kWh vilket är nästa lika med fjolårets bästa septembertimme då det blev 2,57 kWh. Driftdata för vår anläggning finns även på Sunny Portal.

Återkommer med lite mera detaljer när jag fått timdata för in- och utmatning från huset från Per Holmquist, Vattenfall.

Jubileum – Blogginlägg 400

Kan för övrigt nämna att detta är ett jubileumsinlägg, nummer 400 som jag skrivit på denna blogg. Dessutom har det blivit ungefär lika många kommentarer som respons på era kommentarer. Väldigt kul att det finns så många solvänner!

Solelproduktion per dygn under september 2012.

Solelproduktion per dygn under september 2012.

Solelproduktion per timme under september 2012.

Solelproduktion per timme under september 2012.

Jämförelse solelproduktion per dygn under september 2011 och september 2012.

Jämförelse solelproduktion per dygn under september 2011 och september 2012.

5 reaktion på “198 kWh solel under september

 1. Hej Bengt!
  Om vi även anger siffra för kWh per kWp så blir det roligare att jämföra solcellsanläggningars Prestanda, olika platser (Spatsiellt) och över tiden (PST).
  mvh Peter

 2. Mina septembersiffror för solcellsanläggningen i Stockholm blev för åren:
  – 2011: 95,4 [kWh/kWp]
  – 2012: 83,9
  Dvs september 2012 var 12% sämre än september 2011.

 3. Hejhej. Som helt nybliven solcellsägaren (och faktiskt f.d. kollega till Maria) så ville jag bara säga hej och dessutom slå ett slag för att koppla sin anläggning till någonting bekvämare än manuell loggning och excel-hanterande. Jag låter läsa av min SMA växelriktare kontinuerligt med bluetooth och skickar upp värdena med ett gratisprogram som heter PV Bean Counter (som anropar SunnyExplorer). Resultatet går att se direkt på PVoutput.org (också gratis). Konfigureringen tog inte mer än någon dryg timme och snurrar på en gammal bärbar windowsdator (700MHz/256MB RAM). (PVoutput går dessutom att läsa av med appar för både Android och IOs.) http://pvoutput.org/intraday.jsp?sid=12524.

  • Intressant med en ny variant. Du verkar vara första svensken där. Vi har inte bluetooth på vår växelriktare.

   Även SMA:s Sunny Portal har en app där man kan titta på solelproduktionen.

   • BT modul kanske finns som tillbehör. Till min kan jag välja att ansluta via BT (exklusivt) eller RS485. Båda funkar lika bra mot Sunny Explorer och därmed PV Bean Counter/PVoutput

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *