IKEA börjar sälja solcellspaket i England

Det var flera år sedan som IKEA lanserade sin vision om att börja sälja solcellspaket. Nu kommer man att köra igång, enligt en nyhet i Business Wire 7 september. I den information som ges på webben daterad 11 september från ”solar energy portal” anges att ett rabatterat erbjudande har skickats ut till ett urval av kunder i IKEA Family ”loyalty programme” i ett pilotprojekt i IKEA:s butik i Milton Keynes, som ligger 7 mil nordväst om London. Erbjudandet gäller i denna butik och i inga andra butiker i Storbritannien. Det framgår inte vilka prisnivåer det rör sig om, hur många de utvalda kunderna är, vilken period erbjudandet kommer att gälla eller några tekniska detaljer om paketet. På hemsidan för IKEA i Milton Keynes hittade jag ingen information om erbjudandet.

I Sverige krävs en behörig installatör för den elektriska installationen. Man kan alltså inte installera en solcellsanläggning helt själv om man ska följa svenska lagar. I IKEA:s erbjudande i England kan man köpa ett servicepaket med besiktning på plats, installation och garanti. Det liknar därför de erbjudande som några svenska elbolag har, där underleverantörer till elbolagen sköter om installationen.

Modulerna i IKEA:s erbjudande är tunnfilmsmoduler av CIGS-typ från kinesiska Hanergy som i juni 2012 köpte dotterbolaget Solibro av tyska Q-cells, som i sin tur hade köpt svenska Solibro från Uppsala, där Hanergys CIGS-solceller ursprungligen utvecklades av svenska forskare. CIGS står för grundämnena koppar, indium, gallium och selen. Den kemiska formeln är CuIn1-xGaxSe2.

Varför England?

Undrans varför IKEA valde just England för sitt erbjudande? När man ska utvärdera lönsamhet för en solcellsinvestering behöver man veta priserna för solcellsystem (okänt i detta fall), möjlig solelproduktion, elpriset för köpt el och eventuella stöd som finns för solelproduktion.

England är inte känt för att vara det soligaste landet i Europa. Solelproduktionen i London är som i södra halvan av Sverige.

Hushållens elpriser anges i Eurostats statisk till 0.143 €/kWh (1,21 kr/kWh med dagens växlingskurs) under andra halvåret 2011, vilket är i samma storleksordning som det rörliga elpriset i Sverige, inklusive elhandel och nätöverföring. De brittiska elpriserna är därmed på den undre halvan i EU. Ur den synvinkeln hade Danmark varit ett naturligare val, som har EU:s högsta elpriser (0,291 €/kWh = 2,47 kr/kWh andra halvåret 2011).

Storbritannien har inmatningstariffer för solelproduktion. När man började med inmatningstariffer i april 2010 var de väldigt förmånliga, men de är nu betydligt lägre. Hittade info om inmatningstarifferna hos brittiska regeringens OFGEM (Office of Gas and Electricity Markets). Reglerna för inmatningstariffer är omfattande!! Det var så mycket att läsa att jag får ta det i ett separat inlägg. Som mest kan man från 1 augusti 2012 få 16 pence/kWh = 1,70 kr/kWh under 20 år.

Varför IKEA?

Som jag ser det är detta ett mycket smart drag av Hanergy. Genom att sälja via IKEA får man tillgång till en världsomspännande distributionskedja, utan att behöva gå via grossister. Detta borde Hanergy, IKEA och IKEA:s kunder tjäna på ekonomiskt.

En anledning till att folk i Sverige vindlar med ögonen när man ser IKEA och solceller är att IKEA har ett rykte om sig i Sverige att ha låga priser. Det behöver inte nödvändigtvis vara så över hela världen. Det återstår att se när priserna släpps hur bra erbjudandet är. Det blir också spännande att se om IKEA kommer att lansera erbjudandet i flera butiker i Storbritannien och i flera länder.

Man kan möjligen dra en parallell till likaledes populära Clas Ohlsson, som säljer små solcellsmoduler och stativ till dem. För en 80 W kiselbaserad polykristallin ”solpanel” med för kiselmoduler förhållandevis låga 12,8% i verkningsgrad får man betala 2 199 kr och ett stativ för en modul kostar 399 kr vilket gör att modul + stativ kostar 31 237,5 kr/kW. Dessa moduler är tänkta att användas för att ladda batterier i fritidshus etc som inte är nätanslutna. Då tillkommer batterier, laddningsregulator, kablage och säkringar. Hos Vattenfall kan man köpa kompletta solcellspaket med växelriktare, monteringsprofiler, kablar, brytare etc för nätanslutning inklusive installation för 21 429 – 30 612 kr/kW, det vill säga billigare än hos Clas Ohlsson.

Rosenpilört. Trådarängarna, Gäddeholm. 30 september 2012.

Rosenpilört. Trådarängarna, Gäddeholm. 30 september 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *