Hanergy köper Q.Cells dotterbolag Solibro

Fick ett spännande tips från Ulf Åman, Solect Power. Hanergy Holding Group Limited köper Q.Cells dotterbolag Solibro, inklusive Solibro Research i Uppsala enligt pressmeddelande från Q.Cells igår. Det var snabba ryck!  Bara för två månader sedan, 3 april, meddelades att Q.Cells var bankrutt. En lättnad att Solibro och speciellt Solibro Research i Uppsala blir kvar. Enligt pressreleasen ska man öka produktionen av CIGS-moduler i tyska Thalheim till 100 MW. Det är dock en bit kvar till världstoppen. Under 2011 behövde man producera mer än 500 MW för att komma med på 20 i topp listan över världens största solcellstillverkare enligt tidskriften Photon International nummer 3-2012.

Marknaden för tunnfilmssolceller har blivit betydligt tuffare i takt med att kinesiska kiselmodultillverkat sänkt priserna. Enligt Photon hade kiselsolceller 87,9% av solcellsmarknaden under 2011. Tunnfilmsolcellerna marknadsandel minskade under både 2010 och 2011 och var 2011 lägre än 1999, se diagrammet här nedan. Ett ljus i mörkret var att CIGS under 2011 ökade sin marknadsandel från 1,6% till 2,4%.

Marknadsandel för olika solcellsteknologier. Data från Photon International 3-2012.

Det som ligger tunnfilmsteknologierna i fatet är lägre verkningsgrad än för moduler baserade på kristallint kisel. Det gör att installationskostnaden ökar eftersom det krävs större tak- eller markyta, flera moduler för en given effekt (påverkar frakt, hantering och sortering), mera profiler för fastsättning av modulerna, flera kopplingsskåp (med brytare, strömsensorer, överspänningsskydd), mera kablar och mera arbetstid för installationsarbetet samt sannolikt lite högre driftkostnader på grund av att det är flera komponenter i systemet. I takt med att modulkostnadens andel för en solcellsinstallation minskar ökar betydelsen av hög verkningsgrad för att hålla nere kostnaderna för resten av solcellssystemet. En utmaning för tunnfilmsteknologierna är därför att höja modulverkningsgraden.

På lång sikt har kisel en fördel i att det är det näst vanligaste ämnet i jordskorpan näst efter  syre (bundet i olika oxider) och det är därför ingen bristvara. Indium och tellur är mindre vanliga vilket med tiden kan ge prisökningar. Kadmium är mycket giftigt och bör undvikas.  EU:s RoHS-direktiv listar kadmium som ett ämne vars användning ska begränsas, CdTe i solcellsmoduler är dock ett undantag för närvarande. Vid Uppsala Universitet pågår forskning att finna alternativa grundämnen i CIGS-solceller.

Nyheterna duggar tätt. 1 juni meddelade Konarka att man var bankrutt. Konarka var en ledande tillverkare av organiska (polymer) tunnfilmssolceller (OPV). Konarka var ett av få OPV-företag som hade kommit så långt att man kunde erbjuda OPV-moduler; “Power Plastic“. Ska man tro att det dyker upp en kinesisk köpare här också??

 

2 reaktion på “Hanergy köper Q.Cells dotterbolag Solibro

  1. Pingback: IKEA börjar sälja solcellspaket i England | Bengts villablogg

  2. Pingback: IKEA börjar sälja solcellspaket i England | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *