2900 kWh solel under 2011

Enligt elmätaren producerade vi 2929 kWh under 2011, vilket gör 872 kWh/kW eftersom vår solcellsanläggning har en nominell effekt på 3,36 kW. Enligt växelriktaren blev det 2899 kWh = 863 kWh/kW.

Växelriktarens värden var vid årsskiftet 1,065% lägre än elmätaren räknat från 2 november 2011. Elmätaren har en nominell noggrannhet på ±2% medan SMA uppger att vår växelriktare Sunny Boy 3000 TL-20 har en noggrannhet på ±0,5%. Om detta stämmer är alltså växelriktarens mätvärden för solelproduktionen mera tillförlitliga än elmätarens värden.

Tilläggas kan att de elmätare som nätbolagen använder av naturliga skäl har en betydligt bättre noggrannhet än vår elmätare.

Solelproduktion per månad Gäddeholm 2011.

Solelproduktion per dygn Gäddeholm 2011.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

 

2 reaktion på “2900 kWh solel under 2011

  1. Jag förstår inte vad du menar med: “Tilläggas kan att de elmätare som nätbolagen använder av naturliga skäl har en betydligt bättre noggrannhet än vår elmätare”. Så är det inte alls. Elmätare för konsumenter i lägenhet och småhus håller normalt Klass 2 (eller Klass A som det också heter), dvs dessa har en onoggrannhet om +-2%.

    Exempel: jag fick min elmätare utbytt nyligen (av Fortum) till en så kallad “Produktionsmätare”. Den mäter och rapporterar el i vardera riktning separat (den har en GSM-modul och rings upp med några dygns mellanrum). På Fortums hemsida kan jag logga in på mitt konto och se mina Timadata för Konsumption respektive Produktion.

    Denna elmätare är Klass 2, dvs +-2%.
    http://www.edmi.com.au/ProductDetail.aspx?L0=1&Prodid=8

  2. Träffade någon från ett nätbolag för en tid sedan som nämnde en betydligt bättre noggrannhet, typ 0,1-0,2%, minns inte riktigt. Kan vara olika tillämpningar? Eller var i nätet man menar (lågspänning, mellanspänning, högspänning)? Om man skulle mäta hela Sveriges elanvändning med en noggrannhet på +-2% skulle mätfelet kunna bli upp till knappt +-3 TWh/år. Det känns stort… Om man antar ett elhandelsvärde på Nord Pool på 50 öre/kWh, skulle det motsvara upp till knappt 1,5 miljarder kronor per år som man inte skulle ha full koll på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *