Solcellerna går snart i vinteride

2,01 kWh idag gör 9,67 kWh under december. Det är redan hälften av de 18,87 kWh vi skrapade ihop i december ifjol. MEN, nu vankas nederbörd med start i morgon. Ett tunt snötäcke kan töa bort rätt omgående om det blir solsken senare, men kommer det någon halv dm eller mer är det väl fara värt att solcellerna går i vinteride, vilket verkar kunna bli fallet på fredag. I år ska jag inte sopa bort snö från solcellerna under december, man har inte mycket att vinna på det…

2 reaktion på “Solcellerna går snart i vinteride

  1. Nja, håller inte riktigt med dig, klart det finns vinning i att hålla panelerna rena! Sedan är ju smaken som baken – är det VÄRT mödan att rensa panelerna? 🙂

    Nu har jag haft mitt off-grid projekt baserat på detta, det är mindre yta rent panel storleksmässigt men det är helt kritiskt att få så mycket om än lite el varje dag för att fungera – och för att batterierna skulle överleva.

  2. Under december producerar solcellerna ca 1±0,5% av den årliga solelproduktionen hos oss. Det täcker ungefär lika mycket av vårt behov av köpt el under december. Jag tycker därför att det är tämligen betydelselöst om våra solceller ger 10, 20, 30 eller till och med 0 kWh under december.

    I december ifjol krälade jag runt på taket och skottade snö för att se hur stor skillnad snöskottning gjorde, se blogginläggen från ifjol. Det innebar en risk både för mig själv, att jag skulle halka och ramla ner från taket, och även en viss risk att jag skulle skada ytan på solcellsmodulerna.

    Jag kan därför inte generellt rekommendera snöskottning av solcellsmodulerna under december. Man får vara realist…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *