Resultatet av modulrengöringen dröjer…

Får vänta åtminstone en dag till för att se om gårdagens rengöring av solcellsmodulernas yta hade någon effekt. Det blev tyvärr tunt molndis och spridda lite tjockare moln som delvis skymde solen mestadelen av tiden mitt på dagen idag. I morgon finns ett hopp om sol mitt på dagen, håller tummarna för det.

2,72 kWh idag blev i alla fall nästa bästa decembervärdet. December ifjol var snöig men tack vare idogt snöskottande på taket blev det som mest 3,41 kWh under bästa decemberdagen ifjol. I december i år blir det inget snöskottande på taket, det är inte värt arbetet…

 

2 reaktion på “Resultatet av modulrengöringen dröjer…

  1. Jag tror inte att det går att jämföra smutsiga solcellers effekt ena dagen och rengjorda solcellers effekt en annan dag. Allt för för många andra variabler skiljer än de rengjorda solcellerna. Tex mängden dis i atmosfären, luftfuktighet nära jordytan, mängden smog (vardag/helgdag/vindriktning), samt solcellernas temperatur (omgivningstemp, vind och luftfuktighet).
    Enda sättet är nog att ta en solig klar dag och rengöra solcellerna snabbt (på mindre än 10 min) och att sedan jämföra sinuskurvans form före och efter rengöringen för att utröna om det är två överlagrade sinuskurvor, eller om det är samma, dvs ingen skillnad.

  2. om det nu är kaminer ,kakelugnar som smutsar ner solpanelerna, så kanske man skulle täcka över dem med nåt på vintern.
    när man eldar…man får ju ändå inte ut så mycket av dem på vintern..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *