Jämförelse fem solcellsanläggningar – vilken är bäst i Sverige?

I tabellen nedan har jag uppdaterat solelproduktion i form av kWh solel per installerad kW för de fem olika anläggningar som jämförts även tidigare. Genom att använda kWh/installerad kW kan man jämföra produktionsdata från olika anläggningar. Anläggningarna finns beskrivna i inlägg den 8 maj.

Anläggning kWh/kW, Jan-Okt 2011
KTH, Stockholm 1046
Bua Kyrka, norr Varberg 905 *
Finnängen, Linköping 858
ABB Corporate Research, Västerås 850
Gäddeholm, Västerås 835

* Data för Bua Kyrka hämtas från soldata.se. Troligen har det blivit något fel på uppladdningen av data från Bua till soldata.se i oktober, snarare än att anläggningen varit ur drift i oktober.

KTH är fortfarande i särklassig topp under 2011 och kommer att slå svenskt rekord för solceller med nästan 1100 kWh/kW under ett år. Om någon för några år sedan påstått att det var möjligt med ett så högt värde i Sverige hade man inte blivit trodd!

KTH har slagit alla andra anläggningar under alla månader i år utom snörika januari då Bua Kyrka var bättre. Övriga anläggningar är förvånansvärt lika. ABB Corporate Research gjorde ett ryck jämfört med vår anläggning under oktober. Det beror på ABB-anläggningen med sin 40 graders lutning är speciellt förmånlig under oktober jämfört med vår 27 graders lutning. Oktober är den snöfria månad som det är störst fördel för ABB-anläggningen.

För vår egen del tar skuggning av omgivande träd bort en del under för- och eftermiddag. Utan dessa träd skulle vi säkert varit över 900 kWh/kW. En lind skuggar mest. Fast vem vill sätta motorsågen i en stor fin lind? Lind är för övrigt det vanligaste värdträdet för mistel här runt Västerås, fast just i denna lind finns inga mistlar ännu.

Finns det någon anläggning i Sverige som slår KTH-anläggningen? Det skulle kunna finnas på Öland eller Gotland, som i genomsnitt har högre solinstrålning än Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *