Bara förnyelsebar energi i huset 2011?

Vi har sedan 2007 andelar i O2 ekonomisk förening och är därmed delägare i vindkraftverket Svegström utanför Sveg. Vi har 14 andelar som ger oss möjlighet att köpa upp till 14 000 kWh/år till föreningspriset. Vi har solfångare, solceller och eldar med egen ved i vår vattenmantlade braskamin. Kan vi hålla vårt behov av inköpt el under 14 000 kWh/år kan vi alltså säga att all vår energi till huset är uthålligt förnyelsebar.

Under januari till oktober köpte vi 10 569 kWh el. Hittills i november har vi köpt ca 525 kWh. Klarar vi resten av november och december på ca 2900 kWh? Ja, om det blir en varm fortsättning av året. Nej, om det blir svinkallt som ifjol. Huum… nu ska jag gå ner och lägga in ett vedträd i brasan. Och… i morgon ska jag klyva mera ved.

Om vi antar att 1500 kWh (1272 kWh idag) går till vårt fristående garage och förråd skulle det bli 12 500 kWh till huset, vilket skulle bli 77 kWh/m2, inklusive hushållsel och el för uppvärmning med elpatron i ackumulatortanken, om vi skulle klara 14 000 kWh i år. Det får man väl anse vara hyggligt för ett hus byggt 2006.

PS. I ovanstående uppskattningar har jag inte tagit med vi matar in ett överskott av solel på nätet. Hittills har vi matat in 1512 kWh till nätet.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *