Mälarenergi börjar med nettodebitering!

Folks, tidigare utlovad bomb nummer 1 kommer här. Information är verifierad genom direktkontakt med Mälarenergi och den kommer att släppas på Mälarenergis hemsida under veckan (här är pressreleasen från 9 november).

Från och med årsskiftet börjar Mälarenergi med nettodebitering för kunder inom Mälarenergis elnät, om man har en säkring på högst 63 A och är nettokonsument under året. Man behöver inte vara elhandelskund hos Mälarenergi. Nettodebiteringen görs genom att nätägaren skickar ett nettoavräknat mätvärde till elhandlaren och kunden får därmed nettodebitering hos både nätägare och elhandlare. Nettodebiteringen gäller per månad. Om man får ett överskott under en månad får man ingen ersättning för den elen.

Mälarenergi säger att det här handlar om energieffektivisering. Om kunden väljer att lagra sitt elöverskott i ett batteri, använder elen själv eller lånar ut den till nätet ser man som samma sak.

Resonemanget om energieffektivisering känns igen från branschorganisation Svensk Energi, så det är inget nytt argument Mälarenergi kommer med. Vad man tänker på är att om jag isolerar mitt hus mera så att det behövs mindre energi för uppvärmningen behöver jag inte betala energiskatt på den sparade elen. Jag utgår från att Mälarenergi gjort en noggrann juridisk bedömning av Skatteverkets invändning att all el som levererats till en kund ska kunden betala energiskatt på och att Mälarenergi bedömt att man har tillräckligt på fötterna för att klara denna invändning. Ska bli mycket intressant att följa detta initiativ!

Vem är det som är skyldig att se till att en elkund betalar energiskatt? Idag är det vår elhandlare, O2 i vårt fall, som debiterar oss energiskatten. Men om O2 bara skulle få ett nettovärde av vår elanvändning under månaden har de inget underlag för att kunna ta ut energiskatt på den el som kvittats vid nettodebiteringen.

Var regleras vilka värden som nätägaren ska leverera till elhandlaren och hur formuleras det hela där? Jag har inte koll på det. Vore intressant att se den skrivningen…

Kommer Mälarenergis initiativ att följas av en våg av andra nätägare som kommer att göra likadant?

8 reaktion på “Mälarenergi börjar med nettodebitering!

  1. Jättekul att lokala energibolag går före (även om jag hade hoppats att de skulle ha nettodebitering över längre tid än en månad och betalat för överskottselen).
    Vi kämpar i riksdagen för en ändring av lagstiftningen som gör att alla, oavsett var man bor i landet, kan få nettodebitering och sälja överskottsel på nätet. Näringsutskottet behandlade frågorna igår, jag mailar över.

  2. Pingback: Inslag i SVT Tvärsnytt i kväll? | Bengts villablogg

  3. Tack för tips. Nacka energi skriver dock på sin hemsida “Inledningsvis kommer vi att prova konceptet på ett fåtal anläggningar. Visar det sig framgångsrikt kommer det så småningom att erbjudas alla kunder.”

    Det är flera bolag som hållit på att testa för ett litet antal solcellsanläggningar. Såvitt jag vet är därför Mälarenergi fortfarande de enda som öppet erbjuder det till alla deras nätkunder, från och med 1 januari 2012.

  4. Pingback: Nätbolaget Utsikt erbjuder också nettodebitering | Bengts villablogg

  5. Pingback: Näringsutskottets betänkande mager läsning för småskaliga elproducenterna | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *