Att sälja överskott av solel

Vid seminariet “Mera solenergi i el- och fjärrvärmenäten” hos Solar Region Skåne den 18 oktober höll jag ett föredrag med titeln “Att sälja överskott av solel – svårigheter och lösningar + jämförelse med Tyskland”. Presentationen kan laddas ner från seminariets hemsida. Där gjorde jag en detaljerad genomgång av den ersättning man kan få den överskottsel man matar in på nätet, med vårt hus som exempel.

Under vårt första år var 52% av den producerade solelen ett överskott som vi matade in till nätet. 48% av vår solel använde vi därmed direkt i huset. Hur stort överskottet blir varierar mycket mellan olika fastigheter beroende på hur stor solcellsanläggning man har och hur mycket el man använder. Fastigheter med stor elanvändning kan använda all el internt i sin fastighet och därmed blir det inget överskott alls. På ABB Corporate Research har vi en 3 kW anläggning som matar in all el till nätet. Andelen solel som matas in som ett överskott på nätet kan alltså variera mellan 0% och 100%!

Ersättningen för vår överskottsel landade på ca 92 öre/kWh under januari-augusti i år. Men det kan bli allt från ca 4 öre/kWh till 3,7 kr/kWh beroende på olika faktorer som förklaras i min presentation.

För den el som vi använt direkt i huset blir värdet lika som det rörliga elpriset för elhandel och elöverföring. Detta pris varierar säkert mycket för olika elköpare. Många vet förmodligen inte ens vad man betalar per kWh utan att titta på elräkningarna från sin elhandlare och nätägare. Vet du? I presentationen använde jag ca 1,25 kr/kWh, efter att ha tittat på Kundkrafts 1-årsavtal för elhandel och lagt till Vattenfalls pris för elöverföring (22,5 öre/kWh). Räknar man med de fasta avgifterna blir elpriset ändå högre, men de fasta avgifterna har man oavsett hur mycket el man köper så det är bara den rörliga delen av elpriset som man slipper när man ersätter köpt el med egenproducerad el.

Många nya erbjudande har glädjande nog kommit från elhandlare och nätbolag bara under det år vi haft vår nya solcellsanläggning. Kan nämna att två praktfulla bomber är på gång för oss små solelproducenter. De kommer att brisera under de närmaste veckorna. Kan säga så mycket att vi idag fick bekräftelse på vår uppsägning av avtalet med Bixia från och med 1 januari 2012, vad gäller köp av vår överskottsel.

Och från Näringsdepartementet har vi inte hört ett flasklock vad gäller utredningen om nettodebitering… Det är tyvärr för närvarande ingen genomtänkt politik som styr villkoren för de små elproducenter.

5 reaktion på “Att sälja överskott av solel

 1. Hej Bengt!

  Hur har du mage att lämna en sådan cliffhanger?!? Eftersom jag också säljer till Bixia blir man vrålnyfiken vad du ska välja istället. Å andra sidan så kommer jag att få ca 50 kr/kWh från Bixia i år (nej, jag har inte skrivit fel)… Sug på den du! 😉

  Björn

 2. Hej Björn,
  Enligt avtalet får vi inte avslöja något av innehållet utan skriftligt godkännande från denna elhandlare. Men, den som hängt med i bloggen kan ta upptäckt att en annan person läckt… och jag gissar att de kommer att gå ut med detta under november så snart går det att skriva om.

  Fast 50 pix/kWh får vi inte. Du får nog förklara hur det kommer sig!

 3. Nu får ni förklara! Vad yrar ni om: 50 SEKinos pro kWh solus elus!? Vad är det för Bomber du snackar om Bengt? Är det något statligt påhitt, plus eller minus? Eller är det som du indikerar någon elhandlare som går ut med något “för att sätta fart på solcellsindustrin”? Va?

 4. Jaha Bengt,
  Då måste jag väl läsa alla kommentarer (en gång till…). Jag var ju tvungen att klämma till med något för att försöka locka ur dig vad du menade.

  Nu ska jag förklara, en vänlig dam från Bixia rongde mig förra veckan och meddelade att jag tilldelats medel ur deras miljöfond! Jag har sökt för att projektera och utvärdera aspekter på energieffektivisering i ett lågenergihus i kombination med egen solelproduktion. Min tanke är att kunna optimera BÅDE förbrukning och produktion för ett maximalt nyttjande av den egna solelen. Detta i väntan på nettodebitering. Framför allt är det nu under vår och höst som jag ser de stora vinsterna i mitt eget hus.

  Hur blev det nu 50 kr/kWh? Tja, jag kommer att leverera ca 600 kWh till Bixia i år och bidraget från fonden är 30000 kr…

  • Härligt att du halade in 30 lakan för en sådan studie. Behovsstyrning (”demand management”) är ett alternativ till att lösa överskottsproblematiken och vi kommer helt säkert att få se mer av det i framtiden. Du kanske såg i mitt inlägg från PVSEC dag 2 att SMA kommer med en produkt för detta nästa år.

   Själv ligger jag på noll i intäktsbudget på bloggen. Blondinbella med flera bloggare ligger före, :-). 1200 besök den här veckan på denna blogg väger väl inte lika tungt. Å andra sidan finns här mer vederhäftig information än vad man ibland läser från betalda journalister när det gäller ämnet solceller, så jag väntar på ett erbjudande…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *