Solelproduktion Juni – Summering 2

I nedanstående diagram har jag summerat solelproduktion, köpt el, överskottsel som matas in på nätet och beräknad elanvändning (köpt el + solelproduktion – överskott som matas in på nätet) per timme för alla dagar i juni. Elanvändningstoppar är under morgonen och framför allt på kvällen, då matlagning, TV-tittande och datorer ökar på användningen. Värdet för elanvändning kl 15-16 verkar för övrigt vara rätt så mycket fel av någon outgrundlig anledning, det borde vara minst 12 kWh istället för 7,5 kWh. Minst el har vi köpt mellan 11 och 12, totalt 0,3 kWh under månaden.

Man kan räkna ut att under dygnets tre första timmar, då huset går på ”tomgång”, använde vi i genomsnitt 410 W. Det är vad FTX-ventilation (ca 140 W, uppmätt), kyl och frys (ca 50 W, beräknat snittvärde), IT-prylar (ADSL-modem, router, nätverkshårddisk, laddare för datorer) och en del andra prylar (klocka ugn, logger solfångare, telefonladdare, batteriladdare för reservkraft och prylar på standby, dock ej TV:n som alltid stängs av under natten) använder. Jag förstår mig tyvärr inte på att ”övrigt”, som jag inte har mätvärden på, använder så pass mycket. Om tomgångseffekten kunde minskas med låt säga 100 W året runt skulle det motsvara ca 5% av husets årliga elanvändning!

Summering Juni 2011.

Summering Juni 2011.

En reaktion på “Solelproduktion Juni – Summering 2

  1. Hej Bengt!
    Du borde dra ner fläkten in till din FTX på sommaren. Ställ den på absolut min. På sommaren har man öppna dörrar och fönster, man är ute en stor del av dygnet osv. Ingen är knappt inne och ‘förstör’ luften. FTX är mera intressant för bra klimat inomhus vintertid. 140 W helt i onödan är mycket, drygt 3 kWh per dygn för ‘kråkorna’.
    mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *