Nytt lägstapris i Sverige – 25 000 kr/kW

Den 23 maj skrev jag att Sala-Heby upphandlat en 36 kW solcellsanläggning för 27 750 kr/kW, inklusive moms och installation. De är nu brädade! Fick häromdagen höra av Direct Energy att de sålt en anläggning i Stockholm för 25 000 kr/kW. En bidragande orsak till det låga priset var att det gällde ett plant plåttak vilket sänker installationskostnaden. Lite udda men horisontell montering av solcellsmodulerna, men man hade räknat ut att man skulle få ut mera solenergi på årsbasis än om man använt lutande moduler, där raderna måste ställas på ett visst avstånd för att inte skugga varandra.

Idag bör alla hustak byggas med lite taklutning med tanke på solenergiinstallationer nu eller i framtiden…

Samma antaganden som 29 maj, med tillägg av

 • Investeringskostnad 25 000 kr/kW
 • 55% i investeringsstöd
 • elcertifikat för all producerad el under de 15 år man kan få elcertifikat
 • en årlig kostnad för mätabonnemang på 1425 kr/år från Rejlers, enligt uppgift från Johan Paradis Ärlebäck, Energibanken.
 • antaget en anläggningsstorlek på 20 kW (jag vet inte storleken på den aktuella anläggningen), som spelar roll för den årliga mätabonnemangskostnaden. Desto större anläggning, ju lägre blir kostnaden för detta abonnemang per producerad kWh.

Antaget en kalkylränta på 5,5% liksom tidigare blir produktionskostnaden i genomsnitt 94 öre/kWh under de närmaste 30 åren, som är den antagna livslängden, se diagram nedan. Om man har en större fastighet som kan använda all solel internt i huset, utan att behöva mata in ett överskott på nätet och lida av frånvaron av nettodebitering, blir detta förstås en lysande affär för den som gjort denna investering om man vågar fjärma sig från kvartalsekonomin.

25 000 kr/kW är ett mycket lågt systempris i Sverige för ett nyckelfärdigt system. Men notera att systempriserna i Tyskland i genomsnitt var 25 600 kr/kW (vid 9,15 kr/Euro) i början av andra kvartalet i år, för nyckelfärdiga takmonterade system upp till 100 kW, inklusive tysk moms och installation.

Produktionskostnad för solel i Sverige, med investeringsstöd och elcertifikat.

Produktionskostnad för solel i Sverige, med investeringsstöd och elcertifikat.

4 reaktion på “Nytt lägstapris i Sverige – 25 000 kr/kW

  • Med 50 kW istället för 20 kW blir den genomsnittliga produktionskostnaden 92 öre/kWh istället för 94 öre/kWh, beroende på att avgiften för mätabonnemanget som behövs för att tilldelas elcertifikat blir lägre per producerad kWh.

 1. Priserna på solcellspaneler sjunker!

  Det är fantastiskt vad priserna på solcellspaneler verkar sjunka. För bara en dryg månad sedan köpte jag en fjärde solcellspanel med referenspriset 511 EUR utan moms, fick köpa den för det referenspriset via Direct Energi, plus partad frakt.

  Nu denna dryga månad senare kostar samma panel på samma ställe i Tyskland 492 EUR (utan moms, utan frakt) (http://www.nwcomp-solar.de/shop/solarmodule/sanyo/sanyo-hit-n-240-se10.html). En sänkning med 3,7% på ca 1/10 år. Eller säg på 1/4 år, då jag tror att 511 EUR rådde under ett par månader åtmindstone.

  Kanske går sänkningen fortare än vad folk gissat för bara något år sedan. Det finns ju ett sjutal eller så Kinesiska tillverkare som trycker på och Sanyo tex måste ju hänga på. Jag vet inte om Sanyo har någon tillverkning i Kina, men det spelar nog ingen roll om man lär sig tillverkning med learning curve. De har ju en ny stor fabrik i Ungern som borde vara effektiv.

  Om man tittar på learning curve, dvs vad materialkostnaden är för en solcellspanel, givet att man till sist hittar en ideal tillverkning med stora volymer, så borde en solcellspanel på 240 Wp inte kosta mer än några hundera kronor, max 500 kr (aluminium, kisel, lite koppar, glas, lite plast, någon diod, lödtenn, …). Idag kostar den säg 5000 kr. Det borde finnas en enorm potential för prissänkningar. Kanske det kommer att löna sig med solcellsel från dag ett redan innan år 2020!?

  Jämför med kalkylatorn. De första kostade tusentals kronor, idag får man dom gratis i Cornflakes-paket! Typ.

  mvh Peter

 2. Pingback: Vad är priset för solel i Sverige? | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *