Solcellerna slog rekord!

Hade för mig att väderprognosen spådde mulet väder idag, men så blev det inte alls. Det blev en härligt fin och solig dag. Solcellerna gick på högvarv och passerade drömgränsen 20 kWh. Det blev finfina 20,32 kWh idag. Det gamla rekordet var på 18,93 kWh från 20 maj. Undrans hur mycket det kommer att bli som mest under en dag i år? Det är 3,5 veckor kvar till sommarsolståndet den 21 juni, så en bit högre än dagens värde ska det kunna bli.

I kurvan här nedan för solcellseffekt ser man att vi fortfarande tappar en del under morgon och kväll på grund av skuggning från omgivande träd. Den högsta medeleffekten var under 5-minutersperioden mellan 11.55 och 12.00, då det var 2952 W. Effekten borde vara som högst kl 13, men då var modultemperaturen 14 grader högre än kl 12 och med högre temperatur sjunker solcellernas effekt. Effekten sjunker 0,3% per grad för våra moduler.

En anledning till den lägre modultemperaturen skulle kunna vara att det vara mera vind kl 12, som gjorde att mera värme fördes bort från modulerna och att temperaturen därmed blev lägre. Den högsta modultemperaturen var mellan 13.55 och 14.00, då det var 50 grader enligt termoelementet på baksidan av en av modulerna.

Solcellseffekt 26 maj 2011.

Solcellseffekt 26 maj 2011.

Modultemperatur 26 maj 2011.

Modultemperatur 26 maj 2011.

En reaktion på “Solcellerna slog rekord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *