Vad kostar solceller? II

Den vanligaste frågan vad gäller solceller är nog ”Vad kostar det”? Och den vanligaste fördomen är nog att solceller är dyra. Ja, de kostar en del. MEN, priserna faller raskt. Man får också komma ihåg att driftkostnaderna är minimala, solenergin är gratis, de kommer att sitta där mer än 25 år och att man inte behöver exploatera någon ny mark om solcellsanläggningen sätts på en befintlig byggnad. Om det blev dyrt eller inte vet vi egentligen inte förrän om 30 år, då vi vet hur elprisutvecklingen har varit. Vem kan förutsäga elpriset ens om tio år?

Den 9 maj höll jag ett föredrag på ett energiseminarium i Borlänge. Under samma session berättade Sala-Heby Energis VD Kenneth Håkansson vad de betalat för de tre installationer man gjort hittills i Sala och Heby. Prisskillnaderna var häpnadsväckande. Alla priser nedan är inklusive moms för nyckelfärdiga system, alltså inklusive allt material och installation.

Första anläggningen. Augusti-september 2009. 47 kW. 60 000 kr/kW.

Andra anläggningen. Juni-juli 2010. 77,5 kW. 35 625 kr/kW.

Tredje anläggningen. April 2011. 36 kW. 27 750 kr/kW. Detta måste vara den billigaste solcellsanläggning som sålts i Sverige.

Hörde idag talas om två anläggningar, på 30 kW respektive 40 kW som sålts i år i Västerås, för 30 000 kr/kW.

Vårt solcellssystem på 3,36 kW kostade 57 700 kr/kW ifjol sommar. Vi fick tillbaka 60% av beloppet i statligt investeringsstöd, så i praktiken betalade vi 23 100 kr/kW. Har systempriserna sjunkit så mycket sedan dess? NEJ, blir det korta svaret.

Visst har priserna sjunkit, men inte så mycket. Dels blir priserna per kW i genomsnitt alltid lägre för större system, dels är det en tuff konkurrens om de offentliga upphandlingarna och någon kan dumpa priset för att få ordern, men som knappt ger någon vinst för företaget.  Dessutom har våra solcellsmoduler 17,3% verkningsgrad vilket höjde vårt pris. Vi valde dessa moduler för att vi ville få mycket effekt på vår begränsade yta. Vi köpte dessutom en del lull-lull som krasst sett inte är nödvändigt för en vanlig villaägare. En separat elmätare som vi har är inte nödvändig har det visat sig, vår växelriktare Sunny Boy 3000 TL från SMA ger tillräckligt bra värden för energiproduktionen. Vår sensorbox med mätning av solinstrålning och modultemperatur är givande för den teknikintresserade men överflödig för medelsvensson. Det kan även gälla webboxen för att kunna spara driftdata och för att kunna publicera dessa data på webben, Sunny Portal i vårt fall. Det är jättebra för att kunna följa driften noggrannt, men alla behöver inte göra det. Man kan själv läsa av värdena från växelriktaren någon gång i månaden om man vill hålla koll på solelproduktionen. För större anläggningar är det dock mera naturligt med dessa ”tillbehör”.

22 reaktion på “Vad kostar solceller? II

 1. Vi säljer ofta anläggningar under 20 kr/W om man vill bygga själva och bara låta oss skicka dit elektriker när allt är förmonterat enligt instruktion.

  Dessutom offererade vi ett system på 75kW monokrystallina för 20kr/W inkl allt nyligen så visst går det att få billiga priser.

  Elpriserna har stigit med i snitt 12%/år sedan 1998. Fortsätter den trenden blir alla solanläggningar som byggs idag goda investeringar.

  • Hej igen Andreas,
   Glömde en sak. Din prisökningsuppgift får du gärna förklara hur du räknat. Har inte sett så höga värden tidigare. Det finns många varianter. Rörligt pris, totalt elpris inklusive fasta avgifter, spotpris, eller vad? Har du gjort inflationsjustering?

   • Elistrend sedan 1998:

    [öre/kWh] Spotelpris Spotelpristrend
    1999 14 15
    2000 14 17
    2001 23 19
    2002 27 21
    2003 37 24
    2004 28 27
    2005 30 30
    2006 48 34
    2007 30 38
    2008 51 42
    2009 37 47

    Om man gör en exponentialfunktion av snittvärden ifrån 1998 och framåt hamnar man på 12% per år.

    • Hej Andreas,
     Som det står på SCB:s hemsida ”statistik berättar inte alltid hela sanningen”. Som konsument betalar man förutom elhandelspriset dessutom energiskatt, elcertifikatpris, nätöverföring, moms och fasta avgifter. Dessutom finns det en inflation som man bör justera för. Tittar man på det totala rörliga elpriset, som är det intressanta för en konsument som vill ersätta köpt el med solel, blir det alltså ett lägre värde för elprisökningen.

     Svensk Energi har gjort en sammanställning över spotpriserna sedan 1996. I artikelns text står att systempriset var 26,6 öre/kWh 1996. Skulle man räkna från 1996 istället för 1998 skulle det alltså bli en lägre prisökning. Räknar man istället från 2000, som var det sista året med låga elpriser (se diagram i Svensk Energis artikel), blir det ytterligare ett annat värde för elprisökningen.

     Och då talar vi bara om historiska priser. Tittar vi framåt blir det än värre. Ingen kan förutsäga elpriset 30 år framåt, som är det som behövs om man ska räkna på ekonomin under en solcellsanläggnings livslängd. Skulle vilja påstå att ingen ens kan förutsäga elpriset tio år framåt i tiden, så när man räknar på ekonomin måste man göra antaganden som vi idag inte vet om de är sanna eller inte. Ska göra ett blogginlägg om ekonomin för en solcellsanläggning vid tillfälle.

     PS. Hittade att Svensk Energi även har en artikel om det totala elprisets utveckling sedan 1996. Här har man räknat in även de fasta avgifterna, men ersätter man köpt el med solel får man fortfarande betala de fasta avgifterna, så inte heller dessa trendkurvorna är helt relevanta för en ägare av en solcellsanläggning. Intressant att det totala priset för en lägenhetskund är runt 2 kr/kWh idag.

     • Nej, visst är det så att statistik blir lite si och så med. Jag räknade livscykelräntan genom att kolla trender på elpris, energiskatt, inflation, degradering o s v. Jag kan skicka den filen så får du gärna bygga ut den med mer siffror. När jag räknade på denna och fick då -4,8%. Jag har dock ingen bra siffra på degradering i Sverige. Har du det? Jag använde garantisiffrorna… Skickar filen.

 2. Hej Andreas,
  Antar att dina priser är exklusive moms. Var ditt 75 kW system inklusive installation? Priserna som jag nämnde i inlägget var nyckelfärdigt, inklusive installation, får förtydliga det.

  • Japp, mina priser är exkl moms. 75 kW är inkl installation, men då ej med svenska modulihopsättare. För 25 kr/W och 23 kW kan jag sy ihop en sådan lösning med “Svenska” solceller. Allt är exkl moms.

 3. Hej Bengt å alla som tål fakta!

  Priserna på solcellsmoduler har verkligen sjunkit ordentligt sista 5 åren. Jag vet av egen erfarenhet. En jämförelse:
  A: Sommaren 2006 köpte jag Sanyo HIT-210 för ca 10500 SEK, med frakt från Tyskland. Det blir 50000 kr/kWp.
  B: Sommaren 2011 (25:e maj) köpte jag Sanyo HIT-N240SE10 för 6 200 SEK med frakt (partade på frakten via D.E., hyggligt av dom). Det blir 25833 kr/kWp.

  Slutsats: pris på solcellspaneler har i stora drag halverats på 5 år. Detta gäller i alla fall för dessa HIT-moduler (bland de bästa som går att få tag i).

  mvh Peter

  • Vill man se prisstatistik för enskilda moduler till slutkonsumenter kan man titta på Solarbuzz. Lägg märke till att priset är mycket lägre om man skulle köpa några MW moduler. Då är det under halva det pris som Solarbuzz visar.

 4. Pingback: Vad kostar solel att producera? | Bengts villablogg

 5. Pingback: Nytt lägstapris i Sverige – 25 000 kr/kW | Bengts villablogg

 6. Hej Bengt,

  jag har köpt 16 m2 solpaneler som ska monteras på taket som är 18 grader lutning, plåttak.
  ska jag höja lutningen till 40-45 grader?
  går inte sönder glaset med hagel om lutningen är dåligt?
  Vilken växelriktare rekomenderar du?
  MVH/Ghasem

  • Det beror lite på var du bor. Bor du i söder med relativt kort snösäsong skulle jag utan tvekan montera dem med samma lutning som taket. I Norrland är snösäsongen längre och då är 18 grader inte den bästa lutningen, men å andra sidan är det inte så mycket sol mitt i vintern. Om man bortser från snön förlorar man i Mälardalen ca 50 kWh/kW och år jämfört med optimal lutning. Det blir förmodligen inte snyggt att luta upp dem kan jag tycka…

   Om du slipper monsterhagel ska det inte vara några problem. Såg att världsrekordet var att man i Kina fått hagel på ca 50 kg år 2002, men då har man nog större problem än att oroa sig för solcellsmodulerna.

   Se till att växelriktaren har en hygglig verkningsgrad. Vår har 96.3% Euroverkningsgrad, men den har 1,5 år på nacken och sedan dess har verkningsgraderna förmodligen ökat lite i genomsnitt.

  • Hej Ghasem,
   Jag har gjort en del simuleringar i ett program som heter PVSyst för ett system som ligger i Göteborg. Genom simuleringarna har jag kommit fram till en optimal lutning på 22 grader för mitt system. Att den optimala lutningen är så pass låg beor på försluster pga närliggande byggnader.
   I mitt fall är 18 grader mycket bättre än 40 grader.
   Ett tips är att göra liknande simuleringar för ditt system, programmet går att ladda hem och testa gratis i 30 dagar!
   Det kan ju ge en fingervisning men det är såklart många faktorer som spelar in..
   MVH
   Elin

   • Kul att du hittat PVSyst! Vi använder PVSyst på jobbet sedan många år. För enklare överslag fungerar webbaserade PVGIS föredömligt snabbt, anger 37 grader för Göteborg. Desto längre söderut man bor desto lägre vinkel är optimal när det gäller årsutbytet. Om inget annat sägs gäller uppskattningarna för oskuggade lägen.

    PVSyst tar inte hänsyn till snöpåverkan på vintern. Lägre lutning gör att solcellerna är snötäckta längre tid, spelar viss roll i Mälardalen där jag bor och norrut, kanske mindre roll i Göteborg där det inte är lika lång snöperiod. Lägre lutning gör också att smuts ansamlas lättare.

    Dessa två faktorer tillsammans plus att man med större lutning ökar på graden av egenanvändning av egenproducerad solel gör att jag snarare rekommenderar en större lutning än den teoretiskt optimala, om man har möjlighet att välja. Vanligen vill man dock montera solcellerna med samma lutning som taket, snyggast så, och då blir det vad det blir…

    Några graders avvikelse i förhållande till teoretiskt optimal lutning spelar väldigt liten roll för årsutbytet. Den viktigaste faktorn som minskar årsutbytet är vanligen skuggning.

    • Hej,
     Intressant med solceller, särskilt nu när staten subventionerar. Hur funkar 0 graders lutning i Göteborg? Måste upp och borsta bort snö oftare än om det hade varit vinklade antar jag. Hur blir det med effektiviteten? Är det lönsamt att installera dem på platt tak? Huset är uppvärmt med kommunal fjärrvärme, elen kommer gå till…övrig el konsumtion antar jag, återigen, blir det lönsamt för detta ändamål?

     Mvh Andreas

     • Man tappar i runda slängar 15% på horisontellt montage jämfört med optimal lutning i Göteborg, bortfall på grund av snö oräknat. Varför inte montera dem med en lutning?

      För att göra en lönsamhetsbedömning behövs en förstudie. Produktionskostnaden för solel finns under fliken ”Kostnad solel”, beror på den beräknade årliga solelproduktionen, investeringskostnad, eventuellt investeringsstöd, om man får elcertifikat etc. Jämför med vad ni betalar för elen idag och vad du tror att elen kommer att kosta de närmaste 30 åren. Det sista är en liten slamkrypare, ingen vet väl egentligen vad elen kommer att kosta så långt in i framtiden… Man behöver även veta om det blir något överskott som inte kan användas direkt i huset och vad denna el är värd under de närmaste 30 åren.

      Lägsta kostnaden för solcellsystem som anges i inlägget ovan är för övrigt inaktuell, se färskare inlägg.

 7. Hej!
  Förstår inte riktigt era siffror.
  Jag undrar i klartext: Vad är ca:priset för att installera solceller till en enplansvilla på 125 kvm? Hur många kilowatt producerar ett sådant tak? Min årsförbrukning idag är ca 17-20 000 kv.
  Tacksam för svar.
  mvh
  Micke

  • Kan skriva ett blogginlägg för att summera lite av de svar som finns på basala frågor i olika inlägg på bloggen, men hinner inte i kväll. Hoppas att kunna göra det under någon av de kommande dagarna.

   Har precis börjat en distankurs på halvfart i “Kartografi och kartdesign” vid Stockholms Universitet och kvällen gick åt att göra första deluppgiften…

 8. Pingback: Nytt lägstapris i Sverige – 25 000 kr/kW | Bengts nya villablogg

 9. Pingback: Vad kostar solel att producera i Sverige? | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *