Visar växelriktaren rätt värden för elproduktionen?

Ja! Åtminstone gäller det vår växelriktare Sunny Boy 3000 TL från SMA.

När det gäller äldre växelriktare var det väl lite si och så med noggrannheten på värdena för den producerade solelen. Det var därför intressant att kontrollera hur väl vår växelriktare överensstämmer med en elmätare.

Vi har en DELTAsingle DELTAplus (se tillägg nedan) elmätare från ABB som anges ha en noggrannhet på ±1% 2%(se tillägg nedan). Från och med 2 november 2010 har vi producerat 846,70 kWh solel enligt elmätaren. Enligt vår Sunny webbox, som tar värden från vår växelriktare har vi producerat 837,83 kWh solel. Växelriktaren ger alltså ett värde som är 8,87 kWh = 1,05% lägre än elmätaren. Detta värde ligger precis inom elmätarens noggrannhet. Därför kan vi inom ramen för mätnoggrannheten säga att elmätaren och växelriktaren ger samma värde för den producerade solelen.

När det gäller vilken noggrannhet som SMA utlovar för växelriktarens värden för elproduktionen hittar jag inga uppgifter i manualen. Jag får skicka en fråga till SMA:s “serviceline” om det. När jag får svar på frågan lägger jag in en uppdatering av detta inlägg. Jag är övertygad om att de kommer att ange ett värde som är större än ±1%.

PS. Tillägg gjort 27 april.

Man kan säga att det värde som växelriktaren ger är tillräckligt noggrant för att kunna användas som ett värde för den producerade energin från solcellsanläggningen. Elmätaren är alltså överflödig i vårt fall.

Växelriktarens värde för elproduktion skulle därmed kunna användas för tilldelning av elcertifikat om det vore så att vi själva skulle kunna rapportera solelproduktionen, som var ett förslag nämnt i Energimarknadsinspektionens rapport om Nettodebitering som kom sent ifjol. Det skulle räcka om man rapporterade detta värde en gång per år.

Tillägg 28 april
Det visar sig att vi har en DeltaPlus elmätare (DBB21000)! Jag skrev DeltaSingle tidigare eftersom en sådan broschyr satt i vår användarmanual vi fått från installatören och det var den jag hade till hands vid datorn. Men det satt alltså fel broschyr i användarmanualen… Vår DeltaPlus är en enfasmätare som mäter aktiv effekt i en riktning. Egenförbrukningen (”Effektförbrukning för spänningskretsar”) anges till ”< 3 VA, 2 W/fas” i den digitala versionen av den tekniska beskrivningen av elmätaren. I ”Installation instruction” som följde med elmätaren anges dock ”Effektförbrukning i spänningskrets” till ”Nominellt 0.5 VA, 0.5 W totalt vid 230 VAC, jämnt fördelat mellan anslutna faser”.

Tillägg 10 oktober 2011
När jag tittade i databladet för vår DeltaPlus elmätare så har den en noggrannhet klass 2 (framgår av första siffran efter bokstäverna i modellkoden DBB21000), vilket betyder att noggrannheten är ±2%. Noggrannheten på ±1%, var enligt databladet för DeltaSingle.

10 reaktion på “Visar växelriktaren rätt värden för elproduktionen?

 1. Hej Bengt!

  Det kan ju faktiskt vara så att din elmätare DeltaSingle visar ca 0,5% för mycket och att din Växelriktaren visar ca 0,5% för lite. Båda kan ligga väl inom sina respektive felmarginaler på ca +/-1%. Om det hade varit mer illa så hade ju dina mätvärden skiljt ca 2%, trots att de båda ligger inom sina respektive felmarginaler på ca +/-1%.

  I manualen pratar DeltaSingle om en startström på 25 mA och en egenförbrukning på strömkretsar på 1,8 VA (men detta är nog försumbart, och borde ju i princip bidra till att DeltaSingle-mätaren visar ett lägre värde än växelriktaren, eftersom växelriktaren ju även matar elmätaren).

  –Eller hur, du som jobbar hos ABB!?

  https://lh5.googleusercontent.com/_GchPdGrGNkE/TbG06rZJjtI/AAAAAAAAAIA/3L12jGBuAig/s720/Slide9.JPG

  mvh Peter

  • Peter,
   Jag förstår inte din poäng. Elmätaren är i detta fall facit. Växelriktarens utlovade noggrannhet har jag inte angett eftersom jag inte hittade den i manualen, den är med stor sannolikhet sämre än elmätarens, men vi får väl se vad SMA Serviceline svarar på den fråga jag ställde igår till dem.

   Elmätaren har en noggrannhet av ±1%. Det betyder att verkliga värdet ligger i intervallet 846,70 ±8,5 kWh. Växelriktarens värde är 1% lägre än elmätarens men ligger precis på gränsen för intervallet av verkliga värdet.

   Man kan därför säga att det värde som växelriktaren ger är tillräckligt noggrant för att kunna användas som ett värde för den producerade energin från solcellsanläggningen. Elmätaren är alltså överflödig i vårt fall.

   Växelriktarens värde för elproduktion skulle därmed kunna användas för tilldelning av elcertifikat om det vore så att vi själva skulle kunna rapportera solelproduktionen, som var ett förslag nämnt i Energimarknadsinspektionens rapport om Nettodebitering som kom sent ifjol. Det skulle räcka om man rapporterade detta värde en gång per år.

   Eftersom elmätaren visar mätvärden även när växelriktaren inte är igång är det väl troligt att det är som Stefan säger att den matas från nätsidan (Detta visade sig vara fel. Fick besked av vår installatör Oskar Viking att elmätarens ingång är vänd mot växelriktaren och att egenförbrukningen dagtid därmed tas från växelriktaren). Även om energin till elmätaren skulle tas från växelriktaren när den är igång rör det sig bara om ca 1350 timmar x 1,8 Watt = ca 2,4 kWh (hittade senare en uppgift att elmätaren enligt “Installation Instruction” drar 0,5 Watt och att det därmed skulle bli ca 0,7 kWh) under mätperioden och detta skulle inte ge någon förändring av grundresonemanget tycker jag.

 2. Hej!

  Vet du hur din elmätare är kopplad, egenförbrukningen hos elmätaren tas normalt från nätsidan så abonnenten inte ska behöva “betala” för denna förbrukning. Men det beror ju på hur man har vänt din elmätare.

  Mälarenergi i Västerås håller på att köra igång en liten anläggning på 1,5 kW med en Steca 2000 växelriktare. Där är det separat mätare som även visar momentan effekt med relativt hög uppdateringsfrekvens (1-2 Hz). Så det ska bli intressant att jämföra mätaren med Stecans display både när det gäller effekt och energi.

  Mvh Stefan

  • Hej Stefan,
   Jag antar att elmätaren drivs från nätet eftersom elmätaren är igång även när växelriktaren inte ger någon energi ut.

   I slutändan är det abonnentkollektivet som betalar all elanvändning så det kvittar väl egentligen från vilken sida elen till driften av elmätaren tas.

   Lite kuriosa. I ett Elforskprojekt 2008 noterade vi att det fanns 5,2 miljoner elmätare i uttagspunkter. Dessutom finns det ett för mig okänt antal undermätare, typ vår elmätare för solcellsanläggningen. Låt säga att de 5,2 miljoner elmätarna drar 1,8 W, liksom vår elmätare. Det blir 9,4 MW i effekt och de använder därmed 82 GWh per år, vilket är betydligt mera energi än vad alla installerade solcellssystem i Sverige producerar…

 3. Hej!
  Elmätaren kommer alltid att vara igång oavsett om den är vänd mot eller från växelriktaren. Internt är det normalt bara en kopparbygel mellan in och ut som man mäter strömmen i, oftast med hjälp av en hallsensor eller liknande.
  Nu har det ju inte så stor betydelse i sammanhanget och som du säger så kommer egenförbukningen att mätas i din inkommande elmätare oavsett hur.

  Men det har ändå en liten betydelse hur elmätaren är vänd när det gäller mätningen på systemet. Nu vet jag inte om den modellen som du har är en 4 kvadrant mätare som kan mäta åt båda hållen med två räkneverk, men om vi förutsätter detta gäller (förmodligen) följande:

  Om elmätarens ingång (det som normalt sitter mot inkommande elnät) sitter mot växelriktaren tas egenförbrukningen i elmätaren från växelriktaren dagtid när solen skiner, du förlorar helt enkelt denna energi rent mätmässigt. Nattetid kommer elmätarens egenförbrukning plus växelriktarens egenförbrukning att gå igenom elmätaren från elnätet och mätas. Då kommer det andra räkneverket att räkna upp i elmätaren.

  Om man istället vänder elmätaren så ingången sitter mot elnätet kommer alltid all ström från växelriktaren att mätas samt att endast växelriktarens egenförbrukningen mäts nattetid.

  Hoppas det inte var allt för förvirrande 😉

  Blev lite nyfiken på det här med egenförbrukning hos olika elmätare, googlade efter lite datablad på några varianter. Landis-gyr, Kamstrup, Carlo Gavazzi och ABB.
  De tre första uppger en egenförbrukning på ca 1W, exempelvis uppgav Kamstrup ca 0,3W per fas. Sen får man räkna med att fjärravläsningssystemet drar lite också. En GPRS modul verkar dra ca 1W och då är man uppe i 2W totalt.

  Lite förvånande var att ABB uppger 2W per fas vilket visserligen stämmer med din enfasmätare men jag har svårt att tro att den skulle dra 6W i ett trefas system. 6W i en liten plastburk skulle bli rejält varmt…

  • Hej Stefan,
   Det visar sig att vi har en DeltaPlus elmätare (DBB21000)! Jag skrev DeltaSingle tidigare eftersom en sådan broschyr satt i vår användarmanual vi fått från installatören och det var den jag hade till hands vid datorn. Men det satt alltså fel broschyr i användarmanualen… Vår DeltaPlus är en enfasmätare som bara mäter aktiv effekt i en riktning. Egenförbrukningen (”Effektförbrukning för spänningskretsar”) anges till ”< 3 VA, 2 W/fas” i den digitala versionen, som du säger. I ”Installation instruction” som följde med elmätaren anges dock ”Effektförbrukning i spänningskrets” till ”Nominellt 0.5 VA, 0.5 W totalt vid 230 VAC, jämnt fördelat mellan anslutna faser”.

   Detta var ju minst sagt förvirrande … Med tanke på din "benchmarkning" är det väl troligt att uppgiften på 0,5 W i installationsbeskrivningen ligger närmast sanningen.

   Växelriktaren går ned i stand-by under natten och använder då mindre än 0,5 W enligt SMA:s beskrivning. Webbox och Sensorbox har separat matning.

   PS 28 april, kväll.
   Fick veta av vår installatör Oskar Viking att elmätarens ingång är vänd mot växelriktaren.

   • Om mätaren bara kan mäta åt ett håll så måste den ju ingången sitta mot växelriktaren för att den ska kunna mäta överhuvud taget. Som vi diskuterat tidigare ska ju inte elmätaren räkna upp om strömmen går åt “fel” håll för att man inte ska riskera att behöva betala för el som man matar ut. Nu syftar jag så klart på huvudelmätaren som används för debitering.

    • Jag var inte tillräckligt exakt tidigare. När det gäller vår DELTAplus som mäter solelproduktion finns bara ett mätvärde. Om det betyder att den bara har ett register som mäter strömmen i en riktning eller om den har två register, som mäter strömmen i varsin riktning, som man adderar till ett mätvärde är en fråga jag får kolla.

     Vår huvudelmätare som nätägaren har i vår uttagspunkt är fyrkvadrant som mäter och visar reaktiv och aktiv effekt i båda riktningarna. Vi fick vår gamla elmätare utbytt innan vi körde igång vår solcellsanläggning i oktober ifjol.

     Som nämnts i tidigare inlägg är minst två miljoner elmätare i uttagspunkterna absolutmätare som adderar strömmen oavsett riktning. Dessa måste nätägaren byta eller konfigurera om när man börjar mata in el på nätet, annars får man som sagt betala för den överskottsel man matar in på nätet. En anledning till att de konfigurerades så var för att undvika inverkan av felkoppling vid installationen enligt Elforskrapporten 09:107.

 4. Hej Stefan och Bengt!

  Jag har en uppsättning DeltaSingle-elmätere, en för solcellerna och två för värmepumpar. Jag har dessutom ett par elmätare till Elpannan och till VV-ber, så det innebär att jag kan se förbrukningen för alla dessa (ej med på bild). Det gör att denna ‘vackra’ graf kan ritas då och då:
  https://lh5.googleusercontent.com/_GchPdGrGNkE/TbEO2koR1iI/AAAAAAAAAGs/k_3F2Re9AU4/s800/Slide2.JPG

  Till de tre DeltaSingle-mätarna är SCA-burkar kopplade så att jag kan läsa av elmätarna via Intranätet (och förr även Internet, men min senaste Router saknas tyvärr ‘virtual server’ där både IP-adress och port kan mappas om mellan Internet och Intranätet).
  https://lh3.googleusercontent.com/_GchPdGrGNkE/Tbmt8UdMczI/AAAAAAAAAKo/V07DC5AFKT0/s800/IMG_0545.JPG

  Det kan se ut så här via en WEB-browser, som det gör nu ikväll, 2816,88 kWh för solcellerna hittills:
  https://lh5.googleusercontent.com/_GchPdGrGNkE/Tbmt89CA0AI/AAAAAAAAAKs/RH8IrU8JJ5w/s576/Elm%C3%A4tare%20solceller%20WEB.JPG

  Som du ser visar “Power Fail Counter” ett värde 28. Jag tror att eftersom mätaren endast räknar energi i ena riktningen så noterar den energi i andra riktningen som Power Failures.

  Slutsats: Denna elmätare måste kopplas så att driften av densamma hämtas från växelriktaren dagtid. Funkar inte annars.

  mvh Peter

  PS Idag gav solcellerna exakt 4,00 kWh från min lilla experimentanläggning. DS

 5. Pingback: Jämförelse elproduktionsvärden från elmätare och växelriktare | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *