Fyra soliga dagar – nytt all-time high

Fyra soliga dagar i rad har gett fina 16,25, 16,07, 16,21 och 16,63 kWh, med all-time high på 16,63 kWh idag. Diagrammet nedan visar effekten från växelriktaren för de fyra olika dagarna. Kurvorna är väldigt lika… De högsta effekterna under de loggade 5-minutersintervallen under de fyra olika dagarna var 2752, 2768, 2740 respektive 2826 Watt.

På Sunny Portal har det blivit något fel för värdena per dag. En del av dagens produktion har lagts till gårdagen och därmed anges att gårdagen gav 19,03 kWh, men det är alltså fel. Tittar på man dygnskurvan som visar timvärden verkar det dock OK för igår. Däremot saknas timvärden för större delen av dagens kurva. Får se om det ordnar upp sig på Sunny Portal.

Växelriktareffekt fyra soliga dagar i rad.

Växelriktareffekt fyra soliga dagar i rad.

 

En reaktion på “Fyra soliga dagar – nytt all-time high

 1. Hej Bengt och alla som undrar över hur energikurvan ser ut från solceller en sommardag i Stockholm.

  Jag skickar över en länk på en ‘perfekt’ energikurva från en solig dag mitt på sommaren (länken finns som mitt namn i detta inlägg).
  När solen stiger upp över horisonten så lyses himlen upp och viss liten energi hamnar på solcellerna. När sedan totalreflektionen över glaset övergår till solenergi som når solcellerna så stiger effektkurvan likt en sinuskurva. Denna dag fanns några enstaka molntussar som gav några dippar i kurvan.
  Samma sak på kvällen, det blir en svans när solen gått ner nedanför solcellernas plan, eller nedan för då totalreflektion inträffar.
  Denna kurva kommer från solcellspaneler av typen Sanyo HIP-210NHE1 (från år 2006). Det vore mycket intressant att se motsvarande kurva från Sanyo HIT-N240SE10 (från 2010), som ju sägs ha ett glas med antireflexbehandling.

  mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *