Skuggning från träd påverkar våra solceller

I inlägget den 16 november 2010 skrev jag lite om vår skuggning av solcellsanläggningen, som uppträder under morgon och kväll på grund av omgivande träd och som gör att vi förlorar en del energi.

Idag fick vi ”all time high” med 16,25 kWh under dagen! I diagrammet nedan har jag jämfört effekten från vår växelriktare med gårdagens effekt från den bästa växelriktaren på KTH, där jag normerat toppeffekten för vår växelriktare till KTH-växelriktaren för att lättare kunna se skillnader som beror på skuggning mellan effektkurvorna. Anläggningarna har samma modell av växelriktare, Sunny Boy 3000 TL, och har båda 3,36 kW nominell effekt per växelriktare.

I diagrammet kan man se att solhöjden fortfarande är för låg för att undvika skuggning speciellt på morgonen men även lite på kväll hos oss.

En annan intressant detalj är att för KTH-anläggningen når effekten för två av de tre växelriktarna 2999 Watt kl. 11.45 och ligger på 2998-2999 Watt fram till 12:30. Sedan saknas loggade värden under en halvtimme och 13:05 när det åter finns loggade värden är effekten 2987 Watt respektive 2996 Watt för de två växelriktarna. Varför loggade värden saknas under en halvtimme vet jag inte men under den föregående trekvarten begränsades effekten uppenbarligen av växelriktarens maxeffekt.

Vår växelriktare nådde som mest 2752 Watt under den bästa 5-minutersperioden i dag. Undrar vilket maxvärdet är för vår växelriktare? Det högsta loggade 5-minutersvärdet är från 31 mars då det var 2899 Watt. Det högsta momentanvärde jag har läst av manuellt via Sunny WebBox är 3011 Watt i samband med att solen passerade en molnkant och då värdet kortvarigt blev strax över 3000 Watt på grund av reflektion i molnet.  

Jämförelse växelriktareffekt Gäddeholm och KTH

Jämförelse växelriktareffekt Gäddeholm och KTH

 

3 reaktion på “Skuggning från träd påverkar våra solceller

 1. Förslag: såga ner det “morgonträd” och det “kvällsträd” som skuggar mest. Ni bor ju mitt ute på landet så några färre träd är det nog ingen som lider av.

 2. Angående “Jämförelse växelriktareffekt Gäddeholm och KTH”. Jag tycker mig se att den röda kurvan ska flyttas 1 timme mot vänster i diagrammet. Den insaxade toppen ska ju matcha varandra, för ni har väl inte skugga mitt på dagen, eller hur!

  • Webboxens klocka går rätt, så kurvorna ligger rätt tidsmässigt. Det kan man se på flera sätt:
   1. Starttiderna för solelproduktion matchar varandra.
   2. Sluttiderna för solelproduktion matchar varandra.
   3. Bra kurvmatchning från ca 12:30 och ett par timmar framåt.
   Vi kanske har delskuggning under längre tid än jag trott tidigare. Tillfälliga moln eller tunna molnslöjor kan dessutom spela spratt. Det är inte helt lätt att hitta dagar som är helt klara både hos oss och i Stockholm har det visat sig. Därför tog jag KTH-värdena från dagen innan, då det verkade ha varit en nästan helt klar dag där (men inte hos oss), undantaget strax efter 16.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *