Mars slår solelprognoserna!

Under mars har solcellerna hittills producerat 260 kWh. De tre olika simuleringsprogrammen PVsyst, PVGIS och Solelekonomi har förutspått 229-273 kWh för mars. Sunny Portal gjorde prognosen 244 kWh under månaden baserat på min något försiktiga uppskattning om 800 kWh/kW och år, baserat på vad solcellsanläggningen på ABB Corporate Research producerat sedan starten 2005, med hänsyn till att vår anläggning har högre verkningsgrad men borde vara mera skuggad.

Det är tre dagar kvar av månaden. Under två av dem förutspås nederbörd vilket kommer att ge låg solelproduktion, men i övermorgon kan det bli en del sol. Chansen finns därför att slå även den högsta prognosen på 273 kWh, från PVsyst för ett oskuggat system. Det är lite överraskande eftersom vi har en del skugga morgon och kväll som minskar solelproduktionen. Det kan möjligen vara så att mars varit lite soligare än normalt, men det känns i alla fall roligt att ligga i överkant av prognoserna och det tyder på att vi var en mycket väl fungerande anläggning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *