Karlstad börjar med nettodebitering

Enligt en nyhet i Värmlands Folkblad ska Karlstad Elnät och Karlstads Energi börja med nettodebitering. Artikeln kallar det felaktigt nettomätning, det är inte alltid lätt för reportrar att hänga med i dessa smått krångliga frågor. I artikeln är det oklart exakt när starten sker och vilka som kommer att ges möjlighet till nettodebitering.

I artikeln skrivs “Liknande lösningar har nyligen tagits fram i Göteborg, samt i Norrland där ett antal kommuner gått samman.” EgenEls metod i Göteborg är dock inte vad man menar med nettodebitering, se inlägg 11 mars. Det man syftar på för Norrland är ett initiativ av Elinorr, men när jag frågade Ljusdals Energi för en tid sedan hade de inte börjat med nettodebitering ännu, så det är oklart hur många av elnätbolagen i Elinorr som verkligen börjat med detta.

Skatteverket menar att man ska betala energiskatt och moms på all levererad el, och därmed menar de att nettodebitering är olaglig. Det är därför intressanta att det jäser bland elbolagen och att initiativ tas både här och där. Känns som att flera vill vara med och gå i täten för utvecklingen. Det är lysande. Nu krävs bara att politikerna kommer till skott i denna sega långbänk och ser till att det blir lagligt också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *