Nettodebitering möjligt i Tyskland (också)

Idag var det besök på en enklare bar-restaurang som ett preludium för det IEA PVPS Task 13 möte som ska vara de närmaste tre dagarna i Madrid. Pratade med Christian Reise, Tyskland. Han berättade att man efter händelserna i Japan beslutade att raskt stoppa sju kärnkraftsreaktorer. Han trodde inte att de skulle komma att startas igen. Därigenom är den installerade effekten av solceller (ca 15 GW 2010) lika stor som den installerade effekten av kärnkraft i drift i Tyskland enligt Christian. (PS. Kollade igen med Christian dagen efter och det är snarare just nu är mera installerade solceller, 16-17 GW trodde han, jämfört med kärnkraft, 15 GW!).

Christian nämnde också att nettodebitering kan väljas idag i Tyskland. Detta gör Skatteverkets uttalande om att det skulle strida mot ett EU-direktiv än märkligare. Visste man inte att nettodebitering är möjlig i både Danmark och Tyskland?

Eftersom inmatningstarifferna ännu så länge är högre än elpriserna i Tyskland är det dock ingen som väljer nettodebitering nu. Men man förväntar sig att inom 1-2 år kommer privata konsumenters elpris att vara högre än inmatningstarifferna. Därmed borde man rimligen börja att välja nettodebitering istället, lite beroende på avräkningsperiodens längd vid nettodebitering, det vill säga om den är månad eller år. Har en känsla av det är per år. Det vore intressant att se ett dokument som beskriver villkoren för nettodebitering i Tyskland. Någon som vet var man hittar detta (har inte letat själv)?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *