All time high för solcellerna – Yes!

Idag var det en strålande solig dag och solcellerna producerade mera el än vad de gjort någon gång sedan vi körde igång dem den 28 oktober i fjol. Det blev 7,73 kWh och som mest var effekten 2044 Watt mellan 12.00 och 12.05.

Värdena loggas i femminutersintervall och i diagrammet nedan visas effekten (klicka på diagrammet för att se det i större skala).

Solcellseffekt 9 februari 2011

Solcellseffekt 9 februari 2011

2 reaktion på “All time high för solcellerna – Yes!

 1. Grymt!

  Vår anläggning levererade 23, 17 kWh vilket är exakt 3 ggr mer än eran, vilket också är skillnaden i installerad effekt och vi hade en typisk clear sky-dag. Det var endast i slutet av dagen som jag såg lite moln, men dessa bör göra endast mycket lite. Hur var dagen i Mälardalen?

  Våran anläggning begränsas just nu av en flaggstång som tar ca 5-10 % av effekten under den soligaste delen av dagen. Jag trodde att det skulle vara mindre men tyvärr verkar inte fallet vara så. Om någon månad bör dock denna effekt gå bort.

  Jag har en graf med 1-min data utlagd på min blogg. http://www.ppam.se/blog
  Det vore kul att jämföra detta då det ger en bild om skuggningseffekter…

  Andreas

 2. Ja, det var en klar dag i Västerås också. Skuggning av solcellerna ska undvikas. På GlashusEtt i Hammarby Sjöstad satte man upp flaggstänger som gav skuggor på solcellsanläggningen både av själva flaggstängerna och av flaggorna. Det sänkte elproduktionen betydligt mer än dina 5-10%. Kanske kan du flytta flaggstången? Jag mailar över våra 5-minutersvärden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *