Var hittar man driftdata från solcellsanläggningar i Sverige?

Om man funderar på att skaffa solceller till huset vill man gärna veta hur mycket energi solcellerna kommer att producera. Ett sätt att få en uppskattning av solelproduktionen är att använda ett program som gör en teoretisk uppskattning av solelproduktionen. Några program jag provat är nämnda i inlägget från 31 januari .

Teori och praktik behöver dock inte överensstämma helt och hållet, det kan finnas en rad orsaker till det. Verkliga driftdata från svenska solcellsanläggningar som är tillgängliga för alla på webben finns på en del ställen. Här är några tips:

Sunny Portal är min favorit. Köper man en växelriktare från SMA med en Sunny Webbox kan man välja att låta Sunny Portal automatiska hämta data ett par gånger per dygn från webboxen och visa dem på Sunny Portal utan att det kostar något. Dessa visas då i Sunny Portal under ”Publicly available plants”. För Sverige finns i dagsläget sju anläggningar, för två har dock uppdateringen slutat att fungera. Där finns även vår solcellsanläggning med och jag har valt att lägga ut alla varianter av data som jag hittat i konfigureringen av våra öppna sidor och där finns många olika diagram att studera. De värden som visas är timvärden. Värdena i vår anläggning loggas dock var 5:e minut och dessa kan jag ladda ner från min dator för noggrannare studier.

Det finns säkert flera svenska solcellsanläggningar som har växelriktare från SMA och det vore ju trevligt om alla som har köpt en Sunny Webbox valde att visa upp sina driftdata.

Svenska nätanslutna solcellsanläggningar. Via solelprogrammets hemsida kan man få information om de allra flesta nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Det kostar inget att visa upp sin solcellsanläggning på denna sida. För vissa anläggningar finns även månadsvisa värden för solelproduktionen, men här sker ingen automatisk hämtning av driftdata. Den som driver solcellsanläggningen måste manuellt ladda upp data och de blir därför av varierande kvalité för de olika anläggningarna. Får väl erkänna att jag inte uppdaterat sidan för vårt hus, där visas ännu bara information om våra gamla solceller.

Soldata. Detta är en relativt ny svensk oberoende webbsida där man mot betalning kan visa upp driftdata från sin solcellsanläggning. Data hämtas automatiskt varje dygn. För närvarande finns där fyra anläggningar. Här kan man se solelproduktionen per dygn, månad och år för varje anläggning. En finess är att man kan jämföra två olika anläggningar. Denna sida har väl inte blivit någon direkt succé ännu. Jag tror att det beror på att sidan är relativt okänd än så länge och att man måste betala för att vara med på denna sida.

Alla större leverantörer av växelriktare har idag tjänster där man kan se produktionsdata för sin anläggning via webben. Det är dock få som öppet visar sina data på det vis Sunny Portal gör. Exempelvis visar österrikiska Fronius Solar Web bara ett demosystem från Österrike.

Tipsa gärna om andra svenska sidor som visar driftdata för solcellsanläggningar så kan jag lägga upp dem med länkar på denna sida!

En reaktion på “Var hittar man driftdata från solcellsanläggningar i Sverige?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *