Sverige utan mål för solenergi

Idag är Tyskland världens största solcellsmarknad, men snart kan de få konkurrens av USA. I fjol sommar röstade man igenom ”The Ten Million Solar Roofs Act of 2010”. Målet är att inom 10 år (2012-2021) installera 10 miljoner solcell- eller solfångarsystem! Det är mål som heter duga.

Under 2012 budgeterar USA 250 miljoner dollar för sitt stödprogram. System med en effekt upp till 1 MW kan få maximalt 50% i investeringsstöd. Man förväntar sig att programmet ska leda till att priserna för solenergi ska sjunka och att USA ska bli en ledande solenergimarknad.

Sverige har inga planeringsmål när det gäller solenergi och det bidrar till att det går trögt för solenergin i Sverige i jämförelse med många andra länder. Tittar man på de 21 länder som är med i IEA PVPS var Sverige till och med 2009 på 19:e plats i totalt installerad solcellseffekt och på 16:e plats om man tittar på installerad solcellseffekt per capita.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *