Saknade sensorvärden löstes med omstart

När jag idag skulle titta på sensorboxens mätvärden så fanns det inga för solinstrålning och modultemperatur, däremot visades värden för växelriktaren. Förstod inte orsaken till detta fel och mailade till två personer hos vår svenska leverantör och till den tyska tillverkaren SMA. Efter 23 minuter(!) hade jag ett svar från Oskar hos vår svenska leverantör. Han tyckte jag skulle starta om webboxen och en RS 485 ”power injector”. Sagt gjort, jag drog ur bådas nätadapter och satte i dem igen. Efter det fungerade det hela. Liksom trilskande datorer kan problem lösas med en omstart…

Solceller kräver normalt väldigt lite service, men att hålla kommunikation igång med solcellssystemet kan kräva lite tid. Tittar man på de system som finns i Sverige på Sunny Portal ser man att sentida mätdata saknas för en del av dem. Det kan säkert finnas flera orsaker till detta, ovanstående skulle kunna vara en.

Dagen efter fick jag svar från SMA Serviceline, men denna gång var de ute och cyklade: “If there is snow on the Sensorbox, the Sensorbox can not measure the irradiation (jag hade skrivit att det var is på den, men det förklarar inte varför sensorn för modultemperatur inte gav något värde). So you will not see any measurements in the WebBox. Please monitor the problem – without snow it should work. When the problem is still current please let us know. Please also check the cabling of the Sensorbox, maybe there is a problem.”

4 reaktion på “Saknade sensorvärden löstes med omstart

 1. Hej!
  Jag håller själv på med att installera en större solcellsanläggning på dryga 6 kW i Örebro-trakten. Eftersom vi är väldigt få fortfarande tänkte jag höra om du har några tips på “nätverk” för oss pionjärer på området så man slipper uppfinna hjulet två gånger. Dina erfarenheter med växelriktaren skulle t.ex. jag ha stor nytta av då jag just köpt en SMA tripower. Något tips?

  • Hej Assar,
   Låter häftigt med din solcellsanläggning.

   Känner inte till något bra svenskt nätverk för privatpersoner. Svensk Solenergi vänder sig väl i första hand till företag, även om privatpersoner kan bli medlemmar också. Elforsk har ett SolEl-program, men där är det bara företag som är deltagare. Solar Region Skåne har solenergiaktiviteter, som kan vara av intresse även för privatpersoner.

   SMA har en Serviceline dit man kan ställa frågor. Jag har ställt två frågor till dem. Båda gångerna har de svarat inom ett dygn, vilket är utmärkt. Första gången på julafton och jag fick ett bra svar på min fråga! Det svar jag fick idag på den andra frågan var dock felaktigt och problemet hade istället redan lösts med hjälp av den svenska leverantören av vår solcellsanläggning.

   Varför köpte du en SMA Tripower? Jag tänker på att den minsta modellen klarar 10 kW, vilket är betydligt mer än de 6 kW du ska installera nu. Är det för att senare kunna utöka din solcellsanläggning om du skulle vilja det?

   Antar att du kommer att få ett överskott på solel. Har du hittat något köpare för den elen?

   • Hej!

    Jo, jag är så naiv att jag tror att detta kommer att vara en rimlig investering. Det är riktigt att jag vill ha 10kW för att kunna “växa i den” och samtidigt utnyttja elen själv i större utsträckning då vi har en trefas värmepump som är den stora förbrukaren. Vi planerar att skaffa en elbil när de kommer på allvar och då kan tre faser vara en fördel när stora effekter ska överföras på kort tid. Jag har fått för mig att Falkenberg energi köper det eventuella överskottet men här spekulerar jag i framtiden lite grann. Jag inbillar mig att Sverige kommer att ge bättre villkor för småproducenter med tiden och då vill jag redan vara på plan med min anläggning. Jag kan ha fel men då har jag åtminstone ett renare samvete…
    För att få ner kostnaderna har jag gjort alla inköp själv utomlands vilket leder till en del strul. Det är dock stora pengar som de Svenska installatörerna tar ut i provision så det har helt klart varit värt det. Det största bekymret hittills är att EON i Örebrotrakten inte verkar kunna något (eller är särskilt intresserade) och att det är svårt att hitta kunniga elektriker.

    Jag kämpar en ensam kamp häromkring verkar det som och därför mitt inlägg här. Tack för dina tips!

    • Vilka elhandlare som köper el av små elproducenter som jag känner till ser du i gårdagens inlägg. Bixia är de som ger bäst villkor idag. Alla väntar på att nettodebitering ska komma, det gäller “bara” att våra politiker bestämmer sig för det.

     Ambitiöst att köpa allt utomlands. Du vet förmodligen att växelriktarens konfiguration måste göras för det land man tänkt använda den. En tysk konfigurering är inte med nödvändighet giltig i Sverige. Detta är sådant som kan ställas om i mjukvaran, men jag vet inte hur man gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *