Nätspänningen följer utomhustemperaturen

Vår nya solcellsanläggning ger nya möjligheter att övervaka vilken nätspänning vi har. Växelriktaren loggar medelvärden för 5-minutersintervall när växelriktaren är i drift under dagtid. Elmätaren kan läsas av via webben. I månadsskiftet november-december var vår nätspänning på åtminstone en fas under 200 Volt. Enligt Vattenfall är deras riktvärde 235 Volt och det tillåtna intervallet 207-253 Volt, så vi var klart utanför det.

Idag gjorde jag ett diagram där medelnätspänningen jämförs med utomhustemperaturen kl. 08:00 på morgonen, se nedan. På baksidan av en modul sitter en temperatursensor som är tänkt att övervaka modultemperaturen, men om det inte är sol ger den utomhustemperaturen.

Som kan ses i diagrammet finns en god överensstämmelse mellan nätspänning och utomhustemperatur. Vid låga temperaturer förbrukas mycket el och det verkar inte vårt elnät klara. Vattenfall var här i onsdags och kontrollerade transformatorn. Den gav 235 Volt som den ska, obelastad. Vi bor 700 meter från transformatorn och är sista kunden på nätet, vilket gör att vi också får den lägsta nätspänningen.

Ska bli intressant att se hur Vattenfall går vidare med frågan.

Nätspänning dagtid och utomhustemperatur

Klicka på diagrammet för att se det i större skala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *