Elcertifikat hanteras på Cesar-konto

Våra elcertifikat  för vår solel bokförs på ett så kallat Cesar-konto hos Svenska Kraftnät. När vi fick besked från Energimyndigheten om att vi blivit godkända för tilldelning av elcertifikat fanns märkligt nog ingen beskrivning av hur Cesar-kontot fungerar eller hur man loggar in på det.

I anvisningarna till ansökan konto stod att ”För att ha direktåtkomst till sitt konto krävs att användaren har en särskild säkerhetslösning (e-legitimation)”. Jag har e-leg hos Swedbank och provade därför igår att logga in på Cesar-kontot men det blev tvärstopp direkt. Skicka därför ett mail igår och frågade hur man skulle gå till väga. Annika Lööw, Svenska Kraftnät, ringde upp i morse. Det visade sig att man måste ha en e-legitimation från Nordea… Och man måste personligen gå till banken och få en sådan.

Huum… Ingen har sagt att det ska vara lätt. Undrans hur stökigt det kan bli om tusentals småhusägare ansöker om elcertifikat?

4 reaktion på “Elcertifikat hanteras på Cesar-konto

  • Det kostar inget att öppna ett Cesar-konto. Enligt Cesars sida “Bli kontohavare i certifikatregistret Cesar” finns dessa avgifter:

   “Avgifter
   Fakturering av kontohavarna sker per kvartal eller när avgiften överstiger 200 kr vid faktureringstillfället. Energimyndigheten tar ut följande avgifter för kontoföring och registrering.

   Avgifter för elcertifikat:
   Kontoavgift som beräknas på det högsta antalet elcertifikat som samtidigt varit registrerade på kontot under ett kvartal, avgiften är 0,07 kr för varje registrerat elcertifikat.
   En administrativ avgift på 100 kr per ansökan om överföring av elcertifikat.

   Avgifter för ursprungsgarantier:
   Producenten betalar 0,05 kr per utfärdad ursprungsgaranti. Övriga kontohavare (som innehar ursprungsgarantier på sitt konto) betalar 200 kr per år.”

   Vi har haft elcertifikat och ursprungsgarantier i drygt sex år och vi har aldrig behövt betala några avgifter. Vi sköter överföringen av elcertifikat och ursprungsgarantier till vår köpare Telge Energi själva. Det är ungefär som att göra överföringar från ett bankkonto, så är att man van vid det klarar man överföringar från Cesar också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *