Hur mycket energi ger solceller?

Ett modernt solcellsystem bör ge 800-1000 kWh per installerad kilowatt (kW) i Sverige, om det är någorlunda lämpligt orienterat och det inte är besvärande beskuggning.

Eftersom vårt system skuggas morgon och kväll skulle jag tro att vi hamnar runt 800 kWh/kW. Vårt system har effekten 3,36 kW och då skulle årsproduktionen bli 2688 kWh. Jag gjorde en beräkning med hjälp av det kommersiella programmet PVsyst, som har många användare. Om vårt system skulle ha vara helt oskuggat blev resultatet 3264 kWh/år. Jag gjorde även en uppskattning med hjälp av PVGIS och då blev det 2865 kWh/år. I diagrammet nedan visas vår verkliga månadsproduktion (endast november hittills) jämfört med den månadsfördelning som Sunny Portal föreslår om vi skulle producer 800 kWh/kW, beräkningen med PVSyst för ett helt oskuggat system och uppskattningen med PVGIS. Ska bli intressant att se hur de olika modellerna överensstämmer med verkligheten.

Klicka på diagrammet för att se det i större skala.

Jämförelse solelproduktion

Jämförelse mellan verklig och beräknad solelproduktion

2 reaktion på “Hur mycket energi ger solceller?

 1. Hej Bengt!
  Jag läser till ingenjör i Uppsala och håller på med ett projekt som jag tänker försörja med solceller.
  Din blogg var bland det första som kom upp när jag sökte på solceller.
  Det är så att jag inte någonstans hittar hur mycket energi man kan utvinna ur solceller, om man tänker per kvadratmeter och timma under solsken. Alltså om du har en kvm med solceller och den belyses under en timma.

  Tack på förhand / Philip

  • Hej Philip,
   Hur mycket energi som produceras per kvadratmeter beror på många olika saker. Solinstrålning, solinstrålningens infallsvinkel mot modulerna, solcellsmodulernas verkningsgrad, solcellernas temperatur som i sin tur påverkas av lufttemperatur och vindhastighet, växelriktarnas verkningsgrad som inte är konstant utan varierar med den ingående effekten och kabelförluster är några faktorer som påverkar solelproduktionen. Det går med andra ord inte att ge ett enkelt svar.

   Du kan titta på data för vår solcellsanläggning på Sunny Portal. Titta under Energy and Power på dagskurvorna som visar energiproduktionen per timme, så kan du själv göra en uppskattning. Ytan för våra solcellsmoduler är 19,4 m2. Kom ihåg att våra solcellsmoduler har en verkningsgrad på 17,3%, vilket är högre än vad som normalt installeras i Sverige idag. 13-15% är nog mera normalt för svenska installationer idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *