Temperaturmätning är inte så lätt

Fick den nya temperaturgivaren till solcellsanläggningen häromdagen. Dagens regn upphörde på eftermiddagen och jag bestämde mig för att nu måste jag fixa givaren innan det blir minusgrader senare i veckan. Jag klättrade upp på takstegen och låg på knäna på sotarens plattform till den vattenmantlade braskaminens skorsten. Först började jag med att ta bort den gamla givaren, som felaktigt monterats på modulens framsida istället för baksida vid installationen. Den var limmad med ett härdande lim och jag hade trott att det skulle vara svårt att få bort limmet. Men det gick lätt med ett rakblad. Lite väl lätt, givaren satt inte alls hårt. Limmet hade även dålig vidhäftning till givaren så med rakbladet kunde jag skrapa bort allt gammalt lim. Istället för att öppna givarboxen och koppla bort den gamla givaren bestämde jag mig för att återanvända givaren eftersom det gick så lätt att få bort limmet.

Nu började det besvärliga. Givaren skulle limmas fast på undersidan av en solcellsmodul. Eftersom det blåste en del fick jag gå ner på balkongen och blanda till limmet för att undvika att småburkarna blåste bort. Det var en liten burk med en blå trög smet och en minimal burk med lättflytande härdare. Speciallim som ska vara termiskt ledande. Med handskar på händerna blandade jag ihop dem och rörde om ordentligt, vilket inte var så lätt eftersom det var en trög smet. Åter uppe på plattformen skulle jag sätta fast givaren på undersidan och samtidigt sätta dit en tejp så att givaren inte ramlade ned och detta en bit nedanför plattformen. Det var omöjligt att arbeta med båda händerna samtidigt i det trånga utrymmet mellan modulen och takteglet så jag fick trycka dit den på chans med ena handen, utan att se vad jag gjorde.

Gick ner och hämtade en ficklampa eftersom det började mörkna. H-e, givaren satt inte fast eftersom tejpen hamnat snett. Det blev ett frenetiskt tejpande och till sist tror jag att den fastnade där, men det återstår väl att se hur bra det blev när jag tar bort tejpen. Fast nu får det sitta där och härda ett bra tag innan jag vågar peta på tejpen.

När jag var färdig och tittade på den nya temperaturgivaren som jag inte behövt använda märkte jag att den hade en 2,5 meter lång anslutningskabel. Den uppe på taket var enligt min uppskattning någon meter kortare. Givaren är en resistanstermometer av typ Pt100. På följesedeln till den nya givaren stod att man inte skulle kapa av kabeln, anledningen är att då kan resistansen ändras och därmed temperaturavläsningen. Men nu var det för sent att byta idag och efter att ha konstaterat att temperaturen verkade hyggligt rätt jämfört med andra utomhustermometrar på huset får den nog sitta där:

Baksidan av solcellsmodulen +4,23°

Solfångaren på taket +4,7°

Östra husväggen +4,3°

Norra husväggen1 +5,6°

Norra husväggen2 +5,0°

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *