Underlag till solcellspaneler

Hem Forum solceller Tekniker Underlag till solcellspaneler

Taggat: ,

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Bengt 11 månader, 2 veckor sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11837

  Nisse
  Deltagare
  • Inlägg: 1

  Planerar att montera solceller på taket, men har först ett behov av takrenovering/takbyte. Finns det då en taktyp som är bättre lämpad som underlag till solcellspaneler, har idag betongpannor. Hur tänker ni? Är det kanske värt att vänta på SolarCity’s takpannor med integrerade solceller?

  • Detta ämne redigerades 11 månader, 2 veckor sedan av  Nisse.
  #11839

  Bengt
  Forumledare
  • Inlägg: 197

  Intressant principiell fråga.

  Vill du ha just takpannor eller liknande som har solceller eller är du kanske ute efter byggnadsintegrerade solceller (BIPV) på taket så att det blir ett snyggt tak?

  BIPV. Med byggnadsintegrerade solceller kan det vara möjligt att ersätta takmaterialet med solcellsmoduler. En fråga blir tätheten över livslängden.

  Montage. Falsat plåttak är ett enklare tak att montera vanliga solcellsmoduler på än ett tak med tegel eftersom man kan göra infästningen i plåtfalsarna och man slipper borra hål i taket. Man får också tänka på priset för ett nyckelfärdigt tak med plåt respektive betongtegel. Har inte riktigt koll på vad som är billigast. Materialkostnaden verkar vara likvärdig. Arbetskostnaden kan väl variera beroende på mängden genomföringar i taket etc.

  Pris. Takpannor med solceller blir dyrare än en takintegrerad lösning med vanliga standardmoduler. I en tråd i tidigare inlägg var det någon som angav ett pris, men hittar inte på det just nu. Man får fråga runt hos olika installatörer och jämföra priser.

  Verkningsgrad. En fråga är också vilken typ av solcellsteknologi man använder för takpannor med solceller. Om man har tunnfilmssolceller blir verkningsgraden lägre jämfört med kiselbaserade solceller. I slutändan kanske man värderar ett snyggt tak högre än en något högre verkningsgrad på solcellerna. Om man täcker en hel taksida med solcellstak lär man ändå få ett stort överskott på el som man inte kan använda själv, speciellt sommartid, som får matas in till nätet och säljas.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.