Bästa avtal för inmatad microproduktion?

Hem Forum solceller Ekonomi Bästa avtal för inmatad microproduktion?

Detta ämne innehåller 7 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Bengt 5 månader, 1 vecka sedan.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12201

  SAJO51
  Deltagare
  • Inlägg: 2

  Har någon undersökt marknaden (aug-september 2017) för vilket elhandelsbolag som betalar bäst för inmatad el?

  Finns det något bolag som slår Vattenfall som erbjuder .40 kr/kWh i ‘spotavdrag’?

  #12202

  Bengt
  Forumledare
  • Inlägg: 197

  Det är svårt att hålla sig helt ajour med prisutvecklingen hos Sveriges runt 120 elhandelsbolag. Dessutom vet man inte hur det ser ut om något år.

  Om man även byter elbolag för sin köpta el får man tänka på att också jämföra hur fasta och rörliga kostnader förändras. Det man vinner på den sålda solelen kanske man förlorar på den köpta elen.

  Under “Köpare solel” finns ett par länkar att kolla när det gäller olika elbolags erbjudande.

  #12218

  Ivarsson
  Deltagare
  • Inlägg: 6

  Tycker att Tibber har ett bra erbjudande just nu!
  Dom kallar det lagring (men det är ju egentligen mäklande där dom har en annan köpare) och för det får du 1 kr/kWh i kompensation (nätnyttan) + din kWh tillbaka när du behöver den. Såklart överbetalt om man ser långsiktigt, men helt klart ett attraktivt erbjudande just nu för oss mikroproducenter. Och på sikt så bygger dom ju en handelsplats för mikroproducenter och konsumenter av el, bra initiativ!

  #12221

  Bengt
  Forumledare
  • Inlägg: 197

  Ska man vara petig så är det nätbolagen som betalar för “nätnyttan”, inte elhandelsbolag som Tibber. Det är lagstadgat att nätbolagen måste betala en ersättning för den el man matar in till nätet. Vi får 4,7 öre/kWh från Vattenfall Elnät.

  Kör en repris av vad jag skrivit tidigare.
  Tibber är inte det första elhandelsbolaget som betalar ett högre pris än Nord Pool spotpris för överskott av solel. Det är väl helt enkelt marknadsföringspengar, som ger PR och det är ett billigt sätt att försöka värva nya elhandelskunder. Speciellt viktigt är det sistnämnda för ett nystartat elhandelsbolag som Tibber. I början när det är små mängder solel är det småpengar för elhandelsbolagen. När solel blir större kommer priset som elhandelsbolagen betalar för överskott av solel rimligen att gå mot Nord Pool spotpris, som är marknadspriset för el.

  Det överskott av solel man matar in till nätet används omedelbart, sannolikt av någon av ens grannar. Det sker ingen fysisk lagring i ett batteri, så det kan misstolkas i den text elhandelsbolaget Tibber skrivit. Man skulle kunna se det som att när man matar in ett överskott av el i nätet reglereras balansen mellan tillgång och efterfrågan huvudsakligen av vattenkraft i Sverige. Så man skulle bildlikt kunna säga att överskottselen lagras i form av vatten i ett vattenmagasin i någon älv, om man minskar produktionen av vattenkraft när man matar in överskott av solel till nätet. Alternativt exporteras överskottselen till något annat land och någon annan elproduktion i detta land minskas i motsvarande grad.

  #12222

  Ivarsson
  Deltagare
  • Inlägg: 6

  Skulle stå elnätsavgifter, inte nätnytta …

  Tibber skriver att den el man matar ut på nätet används (lånas) av andra hem i närheten. Inte helt korrekt såklart eftersom det ju blir de grannar man har som ligger anslutna i samma kabelskåp eller dess närhet som kommer få levererat överskottet (gäller ju så länge det är ganska få mikroproducenter i respektive områden). Och inte säkert att grannarna har Tibber som leverantör. Och där har vi skiljepunkten mellan fysisk och finansiell handel av el.
  Marknadsmässigt så tycker jag att Jämtkrafts säljstory med Lagra i vattnet-konceptet hänger ihop på ett mer lättfattat sätt vad det gäller systemmässig lagring av solelöverskottet i vår vattenkraft. Men inte blir min överskottsel lagrad i deras vattenmagasin, det är fortfarande samma gamla kabelskåp och grannar som gäller …
  Men eftersom vår nordiska elmarknad fungerar som den gör så kan ju vilken elhandlare som helst köpa (på Nordpool) och sälja vilken typ av el dom vill, såväl solel som vattenkraftsel. Och just nu ger Tibber enl mig det bästa erbjudandet för överproduktion/lagring.

  #12223

  Bengt
  Forumledare
  • Inlägg: 197

  Tibber skriver “…något som kompenserar för elnätavgiften och mer än så…”. Förstår inte riktigt varför de blandar in elnätsavgiften i det hela. Tibber är ett elhandelsbolag. Det är nätbolagen som debiterar nätavgifter och dessa får man fortfarande betala till nätbolaget för den el man köper.

  Tibbers erbjudande är förstås mycket bra, eftersom det ligger långt över Nord Pool spotpris, där månadsmedel i år varierat mellan ca 26 öre/kWh och ca 32 öre/kWH. Anger Tibber någonstans hur länge de kommer att betala 1 kr/kWh? Man också undra över vad Tibber tjänar pengar på, den fasta avgiften på 39 kr/månad för elhandeln?

  #12225

  SAJO51
  Deltagare
  • Inlägg: 2

  Inmatningspriset gäller tills vidare. De kallar denna del en beta-tjänst och villkoren kan uppdateras efterhand. Dock ingen bindningstid. Flera intressanta tillägstjänster kopplade som tillhör avdelningen ‘smart home’.
  Bytte från Vattenfall idag.

  Tack för tipset.
  SJ

  #12259

  Bengt
  Forumledare
  • Inlägg: 197

  Fick höra på Solforum i Västerås i förrgår att Trollhättan Energi betalar 1,3 kr/kWh för överskottsel för tillfället. Men vid årsskiftet går de ned till Nord Pool spotpris. Vid samma bord satt Dalakraft och de betalar 75 öre/kWh.

  De höga priserna för överskott av solel är i huvudsak marknadsföring, så man får nog räkna med att priser som är betydligt högre än Nord Pool spotpris är mer eller mindre tillfälliga.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.