Utveckling värde av såld solel 2011- januari 2021

I detta exempel var värdet av såld solel 1,20 kr/kWh under januari 2021, vilket var 20 öre/kWh lägre än värdet av egenanvänd solel.

Från och med januari 2015 har skattereduktionen för överskottsel inmatad till nätet på 60 öre/kWh kraftigt ökat värdet för såld el, för de som kan få skattereduktionen. Utan skattereduktionen har värdet för såld solel under den studerade tidsperioden varierat mellan 0,2 kr/kWh och 1,2 kr/kWh, med en sjunkande trend.

Värdet för såld el beräknades som ett medelvärde per månad från och med november 2010 till och med januari 2021 med hjälp av följande underlag:

  • Elhandel. Nord Pool spot månadsmedelpris i område SE3 utan något avdrag. Vissa elhandlare gör ett litet avdrag, men det var svårt att få en överblick över detta så därför utelämnades ett eventuellt avdrag. Om prissättningen av den sålda elen sker per timme borde man istället använda spotpriset under de tider man producerar solel.
    Under åren har vissa elhandlare tillfälligt betalat ett högre pris än spotpriset och vissa gör det fortfarande. En bedömning är dock att köp till spotpris är det vanligaste idag och att det kommer att förbli så, då det är det normala marknadspriset för elhandel. Att vissa elhandlare betalar ett högre pris än spotpriset får betraktas som marknadsföring för att locka till sig nya elhandelskunder, då det inte finns någon lönsamhet i sig att betala ett högre pris än marknadspriset för el.
  • Ersättning från nätägare. Enligt våra elräkningar från Vattenfall, i deras område “söder”. Efter en sjunkande trend från 2014 höjde Vattenfall överraskande ersättningen med 70% till 8,0 öre/kWh den 1 januari 2020. Vore intressant att veta vad som orsakade denna höjning med tanke på den tidigare sjunkande trenden. Nätägarna är enligt ellagen tvungna att ge en ersättning för den el man matar in till nätet. Storleken på ersättning varierar mellan olika nätägare. Vattenfall kallar det energiersättning, men olika termer förekommer hos olika nätägare, “nätnytta” är en vanlig term. När vår överskottsel matas in till nätet går den till våra närmaste grannar och därmed minskar överföringsförlusterna i nätet, vilket är en fördel för nätägarna som slipper köpa in denna el för täcka överföringsförlusterna.
  • Elcertifikat. Månadsmedel från Cesar, Energimyndigheten. Merparten av Sveriges solcellsägare har inte ansökt om tilldelning av elcertifikat och då får man räkna bort detta värde i nedanstående diagram. Man kan få elcertifikat för det överskott man matar in till nätet utan extra kostnad eftersom nätägaren har den timmätning som behövs. Därför har jag tidigare tyckt att alla solcellsägare bör ansöka om godkännande för tilldelning av elcertifikat. Dock har priserna på elcertifikat rasat under 2019-2020. Priserna är nu nära noll, vilket gör att det inte finns någon drivkraft att ansöka om elcertifikat.
  • Ursprungsgarantier. Sattes till 1 öre/kWh. Det finns ingen öppen prisstatistik i Sverige för ursprungsgarantier, så detta pris är högst osäkert. Som småhusägare kan man sälja ursprungsgarantierna för sin överskottsel. Däremot ska man inte sälja eventuella ursprungsgarantier för den egenanvända elen eftersom det bokföringsmässigt skulle göra att man får en så kallad residualmix av el, som innehöll 46,52% fossil el år 2019.
  • Skattereduktion. Den 1 januari 2015 infördes en skattereduktion för el som matas in till nätet. Skattereduktionen är 60 öre/kWh och regleras i inkomstdeklarationen. Ända sedan den infördes har skattereduktionen varit högre än Nord Pool spot månadsmedelpris. Skattereduktionen har därmed en mycket stor betydelse för värdet av såld solel. Då de flesta småhusägare sannolikt säljer mer el än de använder själv har skattereduktionen en avgörande betydelse för ekonomin för småhusägare.
    Rätt till skattereduktion har den som framställer förnybar el, i en och samma anslutningspunkt matar in förnybar el och tar ut el, har en säkring om högst 100 ampere i anslutningspunkten och har anmält till nätkoncessionshavaren att förnybar el framställs och matas in i anslutningspunkten. Rätten gäller fysiska och juridiska personer, dödsbon samt svenska handelsbolag. Underlaget för skattereduktionen får inte överstiga 30 000 kilowattimmar, vare sig per person eller per anslutningspunkt, eller som mest hur mycket el man köper.
    Se även Skatteverkets sida Mikroproduktion av förnybar el – privatbostad.

Eventuell utbetald moms är ingen faktisk intäkt och därför är alla priser exklusive moms.

Historisk och framtida trend

Om man räknar bort skattereduktion var trenden sjunkande från 2010 till sommaren 2015, då det blev en ökning till slutet av 2015. Därefter var värdet relativt stabilt under 2016-2017, medan det var en kraftigt ökande trend under 2018 på grund av ökat spotpris och elcertifikatpris. Därefter har det varit en vikande trend efter augusti 2018 till sommaren 2020 på grund av sjunkande spotpris och elcertifikatpris. Från sommaren 2020 har det varit en ökande trend på grund av ökande spotpriser på el.

Det är rejält svårt att förutspå prisutvecklingen för såld el med någon precision under en solcellsanläggningens ekonomiska livslängd, 30 år antaget i investeringskalkylen. Även om elhandelspriset skulle öka något talar en framtida utfasning av skattereduktionen för överskottsel att värdet av såld solel kommer att sjunka.

Faktorer som kan ge högre värde för såld solel

Avveckling av kärnkraftsreaktorer (Ringhals 2 stängdes 30 december 2019 och Ringhals 1 stängdes 31 december 2020) och möjlig ökad elanvändning på grund av ökad befolkning, elbilar, serverhallar, batterifabriker, stål- och gruvindustrins användning av vätgas etc. är exempel på faktorer som nämns som skulle kunna ge ett högre elhandelspris och därmed ett ökat värde för såld solel.

Mot detta talar att Sveriges elanvändning 2019 var densamma som 1990, trots att vi blivit  drygt 1,7 miljoner fler invånare, att elanvändningen har minskat sedan början av 2000-talet och att Sveriges elproduktion trots nedläggning av två kärnkraftsreaktorer förväntas öka på grund av en kraftig utbyggnad av vindkraften. Under 2019 hade Sverige en rekordstor nettoexport av el på drygt 26 TWh enligt SCB:s statistik. Elanvändningen minskade under 2020 till i nivå med 1986, men på grund av pandemin var fjolåret ett avvikande år.

Faktorer som kan ge lägre värde för såld solel

Elhandelspriset förutspås variera mer i framtiden då vi kommer att få en större andel variabel energiproduktion i form av vind och sol i vår elmix. Vid en kraftigt ökad produktion av solel skulle det kunna sänka spotpriserna dagtid under soliga dagar. Det är något man kan se i Tyskland, som 2020 hade 10,6% solel i sin nätanslutna elproduktion enligt energistatistik från Fraunhofer ISE, att jämföra med Sveriges ca 0,6% (min uppskattning) under 2020, så det dröjer innan vi ser sådana effekter i Sverige. Istället är det i Sverige vindkraften som i första hand kommer att bidra till varierande elpriser. Det har under några timmar hänt det för Sverige unika att spotpriset varit negativt i alla fyra elhandelsområden. Mycket vindkraft och mindre elbehov än normalt orsakade detta.

Målet för 2030 i elcertifikatsystemet är mer eller mindre uppnått. Regeringen gjorde från årsskiftet en ändring i lagen om elcertifikat som innebär att inga nya anläggningar kommer att godkännas i elcertifikatsystemet efter 31 december 2021. Elcertifikatpriserna är nu nära noll enligt Svensk Kraftmäkling. Det gör att elcertifikat idag är ointressanta för småhusägare, som endast får ett fåtal elcertifikat per år. Eftersom ansökan hos Energimyndigheten om elcertifikat och ursprungsgarantier görs på samma blankett, finns en risk att småhusägare inte heller kommer att ansöka om ursprungsgarantier, då även ursprungsgarantier vanligen har ett lågt värde. Det är olyckligt eftersom den överskottsel som matas in till nätet då blir omärkt residualel, som blir ointressant att köpa för elhandlare som bara vill handla med förnybar el.

Skattereduktionen för överskottsel är inte tidsbestämd. Det råder därför en osäkerhet i hur länge man kommer att kunna få skattereduktion och till vilket belopp. Skattereduktionen är ett statligt stöd och förr eller senare kommer detta stöd rimligen att fasas ut eller i vart fall minskas rejält. När detta händer beror på vilka regeringar vi kommer att få i framtiden och det är därför svårt att förutspå skattereduktionens fortlevnad.

Att tänka på

Detta exempel på värde av såld solel gäller endast för ett par av elhandel och elöverföring samt för de som betalar full energiskatt och moms. Det finns 151 nätbolag (enligt Svenska Kraftnäts natomraden.se) och 151elhandelsbolag (enligt elskling.se). Det finns därmed många varianter på prissättning. Ditt värde av såld solel kan därför skilja sig från detta exempel, men trenderna borde vara desamma.

Se även inlägget Utveckling värde av egenanvänd solel 2008 – januari 2021. 

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

Genomsnittligt månadsvärde för såld solel från och med november 2010 till och med januari 2021.

Genomsnittligt månadsvärde för såld solel utan skattereduktion, från och med november 2010 till och med januari 2021 (blå kurva) och en linjär trendlinje (röd linje).

Pris på elcertifikat juni 2003- januari 2021, enligt data från Cesar, Energimyndigheten.

Ersättning för el inmatad till nätet från Vattenfall Söder från och med november 2010 till och med januari 2021. Vattenfall kallar det energiersättning.

23 svar på ”Utveckling värde av såld solel 2011- januari 2021

  1. Intressant med 8 öre/kWh i nätnytta. Det får inte vi i SE4.

    • Vore intressant att höra hur mycket du och andra får och från vilken nätägare?

      • I Eon:s nät i SE4 får vi 2,12 öre i förlustersättning för leverans till 10 kV nät.

        Ei har tagit fram en ny metod, “Metod 2020”, för att bättre kunna utvärdera om nätbolaget ger rätt nätnyttoersättning. Metoden är dock inte prövad ännu…

        • Mälarenergi Elnät ger “inmatningsersättning” 2,125 öre/kWh vid låglast och 11,5 öre/kWh vid höglast. Gäller till lågspänningsnätet. “Med höglast avses måndag-fredag klockan 06-22 enligt Svensk normaltid under månaderna november-mars. Övrig tid är låglast”.

      • Vattenfall i område Norr ger 5,6 öre/kWh i ersättning medan ersättningen i område Söder som sagt är 8 öre/kWh, exklusive moms. Gäller lågspänningsnätet, där ersättningen är densamma under höglasttid respektive övrig tid.

    • Sala-Heby Elnät ger 4,8 öre/kWh i “överföringsersättning”. Det finns ingen enhetlighet bland nätbolagen när det gäller vad denna ersättning kallas…

  2. I Eons nät i SE4 har jag en förlustersättning, som vad jag förstår ska vara samma som nätnytta på 2,92 öre/kWh.

  3. 2020 producerade min anläggning 5690 Kwh. Min egenanvändning är ungefär 32%. Resten 3869 Kwh matas ut på Eons nät SE4 och där får jag 2,92 öre Kwh i förlustersättning. Vattenfall betalar 8 öre en skillnad på 5,08 öre x 3869 = 196,56 Kr.
    Ingen större summa i sammanhanget. Inte ens lönt att byta.

    • Ersättningen för ”nätnytta” är från nätägaren. Man kan inte byta nätägare, så ersättningen från nätägaren blir vad den blir.

      Enligt ellagen 3 Kap. §15 måste nätägaren ge en ersättning för den el som matas in till nätet, men det framgår inte hur stor ersättningen ska vara. Under 2020 matades 0,46 TWh solel in till nätet enligt Svenska Kraftnäts statisk. Om ersättningen från nätägarna hade varit 8 öre/kWh (som Vattenfall Söder betalar) för all inmatad solel istället för låt säga 3 öre/kWh skulle det motsvarat en skillnad på 23 miljoner kr/år på Sverigebasis under 2020. Även om det är ett litet belopp för en enskild småhusägare vore det intressant veta vad de stora skillnader i olika nätägares ersättning beror på, då det på sikt och sett över hela Sverige kommer att bli betydande belopp.

  4. Jag har Eon dom betalar spotpris plus 10 öre Man kan sälja överskotts el till vilket elbolag man vill

    • Hur länge gäller den extra 10-öringen? Ibland är det tidsatta lockpriser. Om priserna inte är tidsatta vet man inte hur länge de kommer att finnas kvar.

      Om man byter elhandelsbolag ska man även jämföra priserna för köpt el, inklusive de fasta avgifterna. Om den köpta elen blir dyrare är det inte säkert att man vinner något på att byta elhandelsbolag för att få lite mera betalt för överskottet av solel.

  5. I Nordpools spotpristabell står det för område SE4: 49,76 öre detta gäller för Januari 2021. Av Eon fick jag 58,21 öre alltså ett påslag på nästan 10 öre.
    Min anläggning producerade samma månad 6 Kwh vilket gav 3,50 kr. Inte heller någon större summa i sammanhanget.

    • @Leif Det är inte så att du får spotpris per timme och att det under januari var 8,45 öre/kWh (58,21-49,76) högre än månadsmedel för spotpriset?

  6. På Eons hemsida kan man läsa idag:
    Ersättning för dig som inte köpt din solcellsanläggning från E.ON men är elhandelskund hos oss:
    Kontakta oss så hjälper vi dig med ett bra avtal för din överskottsproduktion. Gör du inget aktivt val köper vi din överskottsproduktion för Nord Pools aktuella spotpris, minus ett avdrag om 4 öre per kWh.
    Eons kundtjänst meddelar dock att detta är fel och säger att mikroproducenter i gemen får ett påslag på 10 öre på aktuellt månads spotpris.
    Om du köpt panelerna av Eon får du det första året ett större påslag. Hur mycket vill kundtjänsten inte säga. Uppenbart en förhandlingsfråga.

    På årsfakturan från Eon läser jag att för min sålda el under hela 2020 på 3939 Kwh inbringade 1053,31 Kr i ersättning. Om jag nu förhandlar mig fram till 5 öre mer i ersättning per Kwh gör det 200 kr på ett år.
    Ingen större skillnad tyvärr.

  7. Ang. elcertifikat: Fick precis mejl från Energimyndigheten med rubriken “Ny avgift för elcertifikatskonton påverkar lönsamheten för villaägare” där det framgår att det kommer att tas ut en avgift för att inneha ett elcertifikatkonto. Kostnaden blir 200:-/år och börjar gälla 1 Juli. Med dagens låga pris på certifikat blir ju detta direkt en förlustaffär för i stort sett alla microproducenter. Det innebär troligen att man måste avsluta kontot för att inte åka på denna kostnad. Sedan finns det tydligen planer på att även införa motsvarande för ursprungsgarrantier. Kommentarer?

  8. Fick Februari fakturan från Eon. Där hade nu spotpriset för mikroproducenterna droppat till 34,15 öre i område SE4. Alltså mycket lägre än i Januari.
    Eon Kundtjänst låter meddela att:
    Nej vi har inget annat spotpris än Nord pool, dock så kan du inte jämföra med medelpriset på elbörsen för en månad med ditt eget medelpris på fakturan. Ditt medelpris på fakturan är medel av de timpriser som var när du själv köpt elen.

    Det verkar som du har rätt spotpris gäller per timme.
    Eftersom ersättningen blir allt mer blygsam undrar jag om det någonsin går att få någon ekonomi i detta projekt?

    • När du tittar på lönsamheten går det inte att titta bara på spotpriset för såld el. En del av din solel är egenanvänd, den ersätter köpt el och får därmed samma värde som den rörliga andelen av den köpta elen (över 1 kr/kWh sannolikt), se Utveckling värde av egenanvänd solel 2008 – januari 2021. För den sålda elen får du dels elhandelspris (Nord Pool spotpris), en ersättning från nätägaren och en skattereduktion på 60 öre/kWh (totalt ca 1 kr/kWh i dagsläget).

  9. Jag har eon som leverantör dom köper även mitt överskott • Fick 52.8 öre för såld el inkl moms . Fick betala 78.76 Jag har spotpris tidmätning . Vet inte hur dom räknar elen är ju dyrast på dagen då man levererar sol el . Köp på natten är elen som billigast Sifrorna borde vara omkastade. El bolag är samhällets största tjuvar. Regeringen verkar inte reagera. Så vi som satsat på solen får slå oss ihop och protestera. Om vi alla anlitar samma el bolag kan det kanske bli skillnad

  10. Det är helt riktigt det du skriver men ändå blir det inte rätt för mig som villaägare.
    Alltså, jag installerade min anläggning Aug 2018. Fick en kalkyl av företaget med återbetalningstid på 8 år. Efter 2,5 år ser jag att anläggningen inte alls levererar enligt uppsatt mål. Samhällsnyttan ifrågasätter jag inte, vem vill inte ha renare luft?
    Men i denna tråd liksom många av trådarna i denna blogg diskuteras ekonomi så låt oss stanna där.
    Anläggningen producerar årligen cirka 5500 Kwh av detta egenanvänder jag 33% vilket har gett en besparing på 2177 kr på årsbasis. Försäljningen till Eon inklusive statlig skattereduktion har inbringat 3509 kr på årsbasis. Då får jag en rak avskrivning på min 100 tusen kronors anläggning (efter avdrag statligt stöd på 20%) på 17,6 år. Alltså en helt annan siffra än den presenterade.
    Den korrekta kalkylen bygger på att den statliga skattereduktionen om 60 öre är kvar i alla år och hur realistiskt är det? Inte realistisk om man får tro på dina inlägg här i bloggen.
    Dessutom får man hoppas att anläggningen håller ihop utan haveri typ byte av växelriktaren.
    När Eon skriver att man kan halvera sin elräkning genom att installera solpaneler eller allsköns glädjekalkyler presenteras av solpanels klustret blir det hela oseriöst.
    Jag upplever inte denna blogg som oseriös tvärtom, men det behövs lite mer kritiska granskningar för att tillfredställa oss konsumenter. Jag vill inte bli en nyttig idiot för varken elbolag eller politiker. Den känslan har jag tyvärr nu.

    Jag lider med de som installerat solpaneler och hamnat i bakvattnet för den statliga subventionen. Nu väntar en andra smäll när insikten kommer att anläggningarna inte levererar.

    • Man får skilja på två saker när det gäller “leverera”. Dels levererad energi i form av antal kWh, dels när det gäller ekonomin. När det gäller ekonomi görs tyvärr många glädjekalkyler. Det ska mycket till för att få en återbetalningstid under 10 år, så personligen är jag alltid skeptisk när jag hör värden under 10 år för en småhusanläggning. En okänd faktor är utvecklingen av elpriset som påverkar återbetalningstiden, som gör att man vet facit först i efterhand. Skattereduktion brukar jag alltid peka ut som en osäkerhetsfaktor i ekonomiska kalkyler. Vi vet inte hur länge den kommer att finnas kvar och till vilket belopp. Detta påverkar speciellt småhusägare som vanligen har ett stort överskott av solel.

      När det gäller beräkningen av producerad solel bör man hamna inom ca ±5% när det gäller årsproduktionen av solel, när det gäller medelvärde över ett antal år, om man använder korrekta indata. Här finns en felkälla när man gör beräkningar på webbsidor utan att besök görs på plats, som gör att något kan missas, exempelvis skuggningsproblematik. Man får också komma ihåg att beräkningarna baseras på medelvärden av solstrålning över ett antal år. Enskilda år kan därför den verkliga solelproduktionen bli både lägre och högre.

Kommentarer är stängda.