Dubbel nytta när framtidens solcellssystem kombinerar odling och elproduktion

En nyhet från idag om ett av de projekt för solcellssystem som vi håller på med på Mälardalens högskola (MDH). Läs mer: “Dubbel nytta när framtidens solcellssystem kombinerar odling och elproduktion“.

Det kallas “agrovoltaics” på engelska. Tills vidare har vi översatt det med agrovoltaiskt solcellssystem. Projektet  kommer att installera solcellssystem med dubbelsidiga solcellsmoduler (“bifacial”) med vertikal montering på mark där man odlar vall (gräs och klöver) på Kärrbo prästgård utanför Västerås.

Installationen kommer att göras i vår av Solkompaniet och vi hoppas att kunna ordna ett öppet hus på plats när Covid-restriktionerna lättar.

En del av projektgruppen på besök vid Kärrbo prästgård, Västerås. Från vänster Maja Wennerberg Fåhreus (Solkompaniet), Victor Berglund (Kärrbo prästgård), Mikaela Liss (Solkompaniet), Ulf Andersson (Kärrbo prästgåd) och Pietro Campana (MDH, projektledare). Foto: Bengt Stridh. 

2 svar på ”Dubbel nytta när framtidens solcellssystem kombinerar odling och elproduktion

  1. Hej!
    Jag antar att använda solcellssystem med dubbelsidiga solcellsmoduler för att öka produktion men hur det kommer att bli med skuggning? Har ni något förslag på det eller ni använder en specill solcellsmoduler?
    Tack på förhand
    /Amjad

    • Finns många aspekter på de val som gjordes. Viktigaste var att installationskostnaden för vertikalt solcellssystem var den klart lägsta av de alternativ som jämfördes när val av installation skulle göras. Det finns betydligt mera sofistikerade installationer för “agrovoltaics”, men priset blir också därefter. Med vertikala moduler blir det lätt att köra med maskiner mellan modulraderna och ytan tillgänglig för odling maximeras. Dubbelsidiga moduler har blivit konkurrensmässiga för vanliga solcellsparker, det var en anledning att valet föll på dubbelsidiga moduler. Inverkan av skuggning på utfallet av odlingen är en sak som ska utvärderas i projektet.

Kommentarer är stängda.