Skatteverket har fastställt schablon för ny skattereduktion för installation av solceller

Från och med 1 januari 2021 har för privatpersoner tidigare investeringsstöd ersatts av en skattereduktion för installation av grön teknik enligt inkomstskattelagen. I 67 kap. Skattereduktion, §36-45 finns detaljerna. Där framgår att skattereduktionen ges för

“Utgifterna för installation av grön teknik utgörs av det debiterade beloppet för arbete och material inklusive mervärdesskatt.”

Där framgår också att

“Den sammanlagda skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor för ett beskattningsår.”

“De nya bestämmelserna i 67 kap. 36-45 §§ tillämpas första gången på installation av grön teknik som har utförts och betalats efter den 31 december 2020.”

Storleken på skattereduktionen beskrivs i hårdsmälta ordalag i “Lag (2020:1066) om förfarandet vid skattereduktion för installation av grön teknik“. Mera lättläst är Skatteverkets sida “Så fungerar skattereduktion för grön teknik“. Där står att

“Avdraget får vara högst 15 procent för installation av solceller och 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon.”

För tidigare investeringsstödet räknades stödandelen med den totala priset som underlag. För den nya skattereduktionen baseras underlaget istället på priset för arbete och material, inklusive moms. Det har diskuterats hur stor andel det är av den totala priset. Skatteverket har i ställningstagandet “Skattereduktion för installation av grön teknik – kostnader som inte ger skattereduktion” från 27 januari i år fastslagit att

“…vid totalentreprenad kan underlaget för beräkning av skattereduktion för installation av grön teknik schablonmässigt beräknas till 97 procent av totalpriset.”

Det betyder att i praktiken blir den nya skattereduktionen 15%*0,97 = 14,55% av totala priset för solcellsanläggningen, inklusive moms. Skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år. Skattereduktionen kan inte kombineras med ROT-avdrag för arbetet. Däremot påverkar ett eventuellt ROT-avdrag för annat arbete inte hur mycket man kan få i skattereduktion för installation av grön teknik.

Skattereduktionen gäller för installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Det gör att de som gjort en installation före årsskiftet inte kan ta del av den nya skattereduktionen. De som ifjol gjorde en installation av solceller utan att ha fått något investeringsstöd, på grund av budgeten för stödet tog slut, hamnar därför i ingenmansland och blir utan stöd. Se även inlägget “Budgeten räckte inte till alla som sökte investeringsstöd för solceller 2020“.

Den nya skattereduktionen för installation av grön teknik gäller bara för privatpersoner. Företag, bostadsrättsföreningar, kommuner etc. kan inte ta del av skattereduktionen.

4 svar på ”Skatteverket har fastställt schablon för ny skattereduktion för installation av solceller

  1. Jag hade tur som hann få min solcellsanläggning på plats när stödet fortfarande var 30%. Totalpriset på min anläggning står sig fortfarande bra i konkurrensen efter 2,5 år. Men jag misstänker att man kommer skaka på huvudet åt dagens priser om 10-15 år.
    Helt annan fråga: Energimyndigheten verkar ha infört en administrationsavgift på 200 kronor för Caesar-konton som behövs för att kunna sälja ursprungsgarantier och elcertifikat. Det känns som en rätt tung avgift för enskilda med små villasystem. Blir det ens värt att ingå i elcerifikatsystemet?

    • Nej. Detta är spiken i kistan för elcertifikatsystemet för alla utom möjligen riktigt stora solcellsanläggningar. Värdet på elcertifikat är mycket lågt nu. Enligt Svensk Kraftmäkling var säljpriset idag ca 2 kr per elcertifikat.

      Energimyndighetens avgift för elcertifikatkontot införs 1 juli 2021 enligt deras nyhet “Nya kvoter och avgifter inom elcertifikatsystemet“. Jag har ställt en fråga till Energimyndigheten vad som gäller för ursprungsgarantier eftersom de inte omnämns i nyheten.

  2. Har jag uppfattat det korrekt att möjlighet att få skattereduktion numera bara går att få om man anlitar ett företag? Möjligtvis om jag hittar ett företag som går med på att enbart sälja material. Jag är ute efter att göra montering och installation själv (behörig elektriker), men frågan är om det är praktiskt genomförbart nu och samtidigt få skattereduktionen?

    • Skatteverket skriver “Från och med 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för delar av kostnaden om du anlitar ett företag för installation av grön teknik.” och “Om du enbart köper material av ett företag kan du inte få någon skattereduktion för materialet”.

Kommentarer är stängda.