200 miljoner föreslås i utökat investeringsstöd till solceller

Idag lämnade regeringen den ekonomiska vårpropositionen 2020 till riksdagen. I ett pressmeddelande säger man:

“Regeringen föreslår en utökning av stödet för installation av solceller för att möjliggöra att fler kan beviljas stöd.”

I budgeten ger man ett förslag på ett utökat stöd till solceller med 100 miljoner 2021 och 100 miljoner 2022. I Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller står att 

“Stöd får avse endast sådana åtgärder som påbörjats tidigast den 1 juli 2009 och slutförts senast den 31 december 2020.”

Förordningen gäller fortfarande, den utökade budgeten är tänkt att användas för utbetalningar som görs efter nyåret, se kommentarer här nedan. Enligt förordningens text kan privatpersoner lämna in ansökan i efterhand, i början av nästa år om installationen påbörjats och slutförts i slutet av året:

“10 §   En ansökan om stöd ska ha kommit in till länsstyrelsen
1. innan projektet har påbörjats om sökanden är ett företag, eller
2. senast inom sex månader från det att projektet påbörjades om sökanden inte är ett företag.”

Enligt nuvarande förordning kan man få 20% av investeringskostnaden i stöd, dock högst 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. Sök stödet nu om du funderar på att installera solceller eftersom vi inte vet om den anslagna budgeten kommer att räcka till alla. Läs mer på Energimyndighetens sida “Så ansöker du om investeringsstöd till solceller” hur du gör.

PS. Editerade texten efter det att ny information framkommit enligt kommentarerna.

5 svar på ”200 miljoner föreslås i utökat investeringsstöd till solceller

 1. Hej Bengt, jag hoppade också till, men jag tror att vi “tolkar texten fel”. De menar att pengarna betalas ut 2021 och 2022 eftersom de är pinsamt medvetna om sina myndigheterna långa handläggningstider. Det är dock de privatpersoner och företag som söker i år som får medlen, även om de betalas ut under 2021 och 2022.

  Det finns ju stora chanser till ett helt nytt stödsystem efter årsskiftet då det ju talas om gröna certifikat i januariöverenskommelse. Svensk Solenergi hoppas på förhöjt ROT-avdrag för installation av solenergianläggningar. Dessutom vill vi såklart att solcellsstödet för företag trappas ner förutsägbart och långsamt, dvs inte bara försvinner rakt av på nyårsafton. Det vore förödande för branschen.

  • Möjligen, vore bra att få en tolkning av detta av ansvariga politiker. Det står i förordningen att
   “10 § En ansökan om stöd ska ha kommit in till länsstyrelsen
   1. innan projektet har påbörjats om sökanden är ett företag, eller
   2. senast inom sex månader från det att projektet påbörjades om sökanden inte är ett företag.”

   Hur ska det tolkas i kombination med att installationen ska ha “slutförts senast den 31 december 2020”?
   Kan man fortfarande skicka in ansökningar i början av 2021 om installationen påbörjats och slutförts i slutet av 2020, om man inte är ett företag, även om förordningen inte förlängs?

 2. Ok. Det handlar om huruvida det räcker med att ansökan skickades in i år eller om hela projektet måste vara klart i år. Jag har bett energimyndigheten om ett förtydligande. De brukar svara snabbt. Då får vi iaf veta hur de tolkar detta. Jag tänker att texten måste tolkas som att installationen inte längre behöver ha slutförts senast den 31 december 2020. Om det kravet blir kvar blir det ju ett vacuum mellan de installationer som görs i sommar (då man är säker på att hinna klart före nyår) och nyår då vi antagligen får ett grönt avdrag i enlighet med januariöverenskommelsen. Ja, det skulle räta ut frågetecknet om det kom ett förtydligande om att det räcker med att installationen påbörjas före 31 december 2020.

 3. Hej Bengt, har nu fått svar från Filip Vestling på Infrastrukturdepartementet (Energienheten). Han säger att anledningen till att det finns medel för 2021–22 är att handläggningen tar tid. Han understryker att ingen förändring gjorts i förordningen. Det måste betyda att installationen måste ha slutförts senast vid årsskiftet, men att privatpersoner kan skicka in ansökan efter årsskiftet. Företag har mer bråttom att ansöka om stödet. Om inga ändringar görs i förordningen kan man såsom den är formulerad ansöka till och med, i teorin, den sista juni 2021 som privatperson.

  • Bra att vi fick mera klarhet i detta, jag editerar inläggets text. Då blir det ett antal andra frågor som det vore bra att få mera information om:
   – kommer det att finnas någon annat stöd från och med 2021?
   – när kommer sådant beslut? (sent på året i budgeten för 2021?)
   – för vad skulle man få stöd? (enligt Centerpartiets förslag om gröna avdrag skulle det omfatta solceller, solvärme, energilagring, laddboxar för elbilar, mätare, styrsystem och kartläggning för effektivare energianvändning)
   – till vilka skulle ett sådant stöd riktas? (privatpersoner, företag…)
   – hur stort skulle detta stöd bli? (% eller kr?)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.