Ta bort gränsen 255 kW för energiskatt på egenanvänd solel

Bygger man en solcellsanläggning på minst 255 kW måste man betala energiskatt på den solel man använder själv enligt Lag (1994:1776) om skatt på energi. Det är troligen en av de mest hämmande lagarna för den svenska solcellsmarknaden.

På Solelmässan i Uppsala den 29 oktober vi fick höra ett exempel på hur illa denna lag slår. Filip Elland, Hållbarhetschef på Castellum, ett av Sveriges största fastighetsbolag, berättade att man planerar att bygga 20 solcellsanläggningar på 100-255 kW under 2020. Större anläggningar var inte lönsamma på grund av energiskatten på egenanvänd el. Man hade kunnat bygga 45% större anläggningar i genomsnitt om inte gränsen på 255 kW funnits. Fyrtiofem procent större…

Om vi vill stödja installationer av solcellsanläggningar och bidra till det svenska målet om 100% förnyelsebar elproduktion 2040, enigt Energiöverenskommelsen 2016, bör lagarna utformas för att stödja istället för att stjälpa. Att betala energiskatt för solel man producerat och använder själv är svårbegripligt. Den elen har aldrig varit ute på marknaden och det finns ingen som nationellt registrerar hur mycket el som är egenanvänd.

Förslag

Det har påtalats många gånger att man bör slopa energiskatt på all egenanvänd solel. På motsvarande sätt som att solvärme, vedeldning, egenodlade äpplen eller morötter inte beskattas. Det skulle gynna utbyggnaden av solcellsanläggningar. Konsekvensen av nuvarande lag blir annars att alla lämpliga ytor för solcellsinstallationer inte utnyttjas av villiga solcellsinvesterare, vilket exemplifieras avskräckande väl i fallet Castellum enligt ovan.

Det går trögt med att ta bort gränsen på 255 kW. Varför kan man undra?

Att helt ta bort energiskatten på egenanvänd el skulle motsvara små rännilar i statens intäktsbudget jämfört med nedanstående undantag för energiskatt. Anta att ca 0,5 TWh (uppskattning) solel producerades i Sverige 2019 och att 50% (osäker uppskattning) var egenanvänd samt energiskatt 35,3 öre/kWh blir det ca 90 miljoner under 2019 om man skulle räkna på all egenanvänd el, även den som från 1 juli 2016 redan är undantagen från energiskatt.

Energiskatt – Många undantag

Energiskatten på el höjdes med 0,75 öre/kWh från 1 januari till 44,13 öre/kWh inklusive moms (35,3 öre/kWh exklusive moms) för de flesta i Sverige.

Energibeskattningen är komplex och till synes svårt haltande. Punkbeskattning av el är ingen naturlag. Den infördes 1951. Jag har dock inte lyckats hitta någonstans varför man införde en skatt på el. En gissning är rent fiskala skäl. Statens intäkter för energiskatt på el var preliminärt 24,8 miljarder under 2018 enligt Ekonomifakta. Det finns dock enligt nedan betydelsefulla undantag där man betalar lägre eller mycket lägre energiskatt på el.

Skatteverket skriver i Energiskatt på el:

El som förbrukas i vissa kommuner i norra Sverige, av kunder inom hushåll och tjänstesektorn, har en lägre energiskatt. Den lägre skatten uppnås genom ett avdrag med 9,6 öre/kWh i deklarationen för energiskatt på el. Om du förbrukar el, men själv inte deklarerar energiskatt på el är det den som överför elen till dig som yrkar avdrag för energiskatten..”

och i Återbetalning av energiskatt på el för jordbruk, skogsbruk och vattenbruk:

“Du kan söka återbetalning för energiskatt på el som förbrukats i

  • jordbruk
  • skogsbruk
  • vattenbruk, till exempel fiskodling, kräftodling, musselodling och vattenväxtodling.
    Du får tillbaka den energiskatt som du har betalat förutom 0,5 öre/kWh.”

och i Lägre skatt för vissa datorhallar

“Om du förbrukar el i en datorhall kan du ha rätt till lägre energiskatt på el. Du betalar då energiskatt med 0,5 öre/kWh efter avdrag eller återbetalning.”

och i Lägre skatt på el som förbrukas i skepp

“Ett skepp som ligger i hamn kan ha rätt till återbetalning av energiskatt för elförbrukningen. Den lägre skatten efter återbetalning är 0,5 öre/kWh.”

och i “Skattebefrielse för drift av tåg eller annat spårbundet transportmedel

“Om du förbrukat el för drift av tåg eller annat spårbundet transportmedel (exempelvis spårvagn och tunnelbana) har du rätt till skattebefrielse.”

och i Lägre skatt för industriell verksamhet

“När du förbrukar el i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet betalar du energiskatt med 0,5 öre/kWh efter avdrag eller återbetalning.”

Industrins elanvändning var 49,8 TWh år 2017 enligt Energimyndighetens Energiläget i siffror 2019 och med en återbetalning på 34,8 öre/kWh blir det drygt 17 miljarder i återbetald energiskatt per år.

2 svar på ”Ta bort gränsen 255 kW för energiskatt på egenanvänd solel

  1. Hej Tack för bra artikel! Försökte läsa mellan raderna när maxgränsen kom och tror följande: Ansvarig minister Baylan hade då tecknat avtal om norsk elkraft. Eventuellt är maxgränsen krav från leverantörssidan i den uppgörelsen då norrmännen inte ville ha konkurrens från billig solkraft.

  2. Räknat på 140TWh el per år får staten in i genomsnitt mindre än 18 öre per använd kWh, dvs ungefär hälften av vad den hade fått in utan alla undantag som du räknar upp. “Energiskatt på el” skulle alltså idag – enkelt uttryckt – kunna ses som en regel som följs till ungefär hälften i Sverige. Att låta all egenanvänd solel slippa elskatt skulle då i princip följa nuvarande nivå av regelefterlevnad så länge cirka hälften av solelen egenanvänds.

Kommentarer är stängda.