Framgång för solceller i Högsta förvaltningsdomstolen

Enligt tips i föregående inlägg ”Bakslag för solceller i Högsta förvaltningsdomstolen” finns även en betydande framgång för solcellsägare enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 25 oktober i år. Domen innebär att HSB Bostadsrättsförening Gasellen i Linköping har rätt att göra avdrag med två tredjedelar av momsen för installationskostnaden av en solcellsanläggning under 2012-2014. Att det blev två tredjedelar beror på att det är så stor andel av den producerade solelen som föreningen säljer.

Ärendet har haft flera rättsliga turer. Skatteverket ansåg att föreningen inte hade rätt till momsavdrag då man ansåg att solcellsanläggningen omfattade av avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Föreningen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping, som biföll överklagandet och beviljade föreningen momsavdrag. Skatteverket överklagade till Kammarrätten i Jönköping, som biföll överklagandet och fastställde Skatteverkets beslut. Föreningen överklagade detta beslut och fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen, som i sin dom skriver

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening innebär det förhållandet att den el som en solcellsanläggning producerar till viss del används i byggnader som utgör stadigvarande bostäder inte att anläggningen som sådan kan anses vara en del av en stadigvarande bostad. Av detta följer att den mervärdesskatt som hänför sig till förvärvet av en sådan anläggning får dras av i den utsträckning som anläggningen används i en verksamhet som medför skattskyldighet.

Föreningen har således rätt att göra avdrag för den del av den ingående mervärdesskatt som hänför sig till förvärvet av solcellsanläggningen och som kan anses hänförlig till föreningens skattepliktiga försäljning av el. Skatteverket har inte invänt mot vare sig storleken av kostnaderna eller fördelningen av dem på egen förbrukning respektive försäljning. Överklagandet ska därför bifallas. ”

Se även blogginlägget ”HFD medger momsavdrag för solcellsanläggning” från Tax matters.

Det lite underliga är att Högsta förvaltningsdomstolen i den senare domen från 3 december i år, enligt föregående inlägg, skrev

“Skatterättsnämnden har inte haft anledning att ta ställning till frågan om det föreligger rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt för inköp och installation av anläggningar för el respektive vatten. Målet ska därför visas åter till nämnden för behandling av den frågan.”

Frågor och diskussion

Högsta förvaltningsdomstolen fastslog i domen från 3 december att moms ska tas ut på solel som bostadsrättsföreningar producerar och säljer till lägenhetsinnehavare. Innebär det med tillämpning av domen från 29 oktober att bostadsrättsföreningar skulle få göra avdrag för momsen på hela kostnaden för solcellsanläggningen?

En fråga man kan ställa sig är om domen i Högsta förvaltningsdomstolen även kan tillämpas av småhusägare? Skatteverkets har enligt ett ställningstagande från 2018 varit att man måste sälja all producerad solel för att kunna göra avdrag för momsen för köp av en solcellsanläggning.

En dom i kammarrätten från i mars i år medgav dock ett avdrag på 66% av installationskostnaden för två makar som installerat solceller på en ekonomibyggnad och sålt ett överskott på 66% av den producerade solelen till ett elhandelsbolag. Detta enligt blogginlägget “Kammarrätten underkänner Skatteverkets tolkning av momsavdrag för solcellsinvesteringar” från Tax matters. Om detta vore tillämpbart för alla småhusägare som har solceller skulle det vara gynnsamt.

Skatteverket skriver att

“Med anledning av HFD:s uttalande kommer Skatteverket att se över följande ställningstagande.

2018-03-01, dnr 202 90662-18/111, Avdragsrätt för mervärdesskatt vid inköp och installation av en solcellsanläggning för mikroproduktion av el,

2017-12-20, dnr 202 492055-17/111, Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin jordbruksfastighet och

2017-12-20, dnr 202 492052-17/111, Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin villa eller fritidshus som är privatbostad.”

Det är minst sagt snårigt med olika domar och överklaganden. Trots regeringens intentioner att stödja solcellsägare kan man inte säga att Skatteverket suttit i samma båt i momsfrågan. Högsta förvaltningsdomstolen är den högsta allmänna förvaltningsdomstolen i Sverige så vi hoppas att Skatteverket lägger ner vapnen nu.