Bakslag för solceller i Högsta förvaltningsdomstolen

Den dom som Högsta Förvaltningsdomstolen meddelande den 3 december är ett bakslag för solceller i Sverige, vilket uppmärksammades i ett Twitter-inlägg av Johan Öhnell i förrgår.

Domen innebär att moms ska tas ut på solel som bostadsrättsföreningar eller fastighetsägare producerar och säljer till lägenhetsinnehavare. Det gör att denna solel blir 25% dyrare för lägenhetsinnehavarna och det blir en extra administration kring detta. Det hela rimmar minst sagt illa med den klimathandlingsplan som regeringen släppte igår.

Det lite märkliga är att Högsta förvaltningsdomstolen ändrade Skatterättsnämndens förhandsbesked, som var av motsatt uppfattning, och istället gick på Skatteverkets linje. Den åtta sidor långa texten i domen  avslutas med dessa meningar som sammanfattar domstolens bedömning.

”Villkoren för leveranserna liknar således i hög grad de som beskrivs i den första av EU-domstolens två varianter i Wojskowa Agencja Mieszkaniowa (se punkt 16 ovan). Högsta förvaltningsdomstolen drar därför slutsatsen att det av den domen följer att bolagets och bostadsrättsföreningarnas tillhandahållanden av el och/eller vatten ska anses vara fristående från bostadsupplåtelserna och att de därmed är skattepliktiga. Skatterättsnämndens förhandsbesked ska således ändras.”

Det finns även en tre sidor lång skiljaktig mening då en av de fem beslutsfattarna i domen hade en avvikande mening.

Momsavdrag för inköp? Knappast…

En knorr är att domen avslutas med

”Skatterättsnämnden har inte haft anledning att ta ställning till frågan om det föreligger rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt för inköp och installation av anläggningar för el respektive vatten. Målet ska därför visas åter till nämnden för behandling av den frågan.”

Om man fick rätt att göra avdrag för momsen för inköpet av solcellsanläggningen skulle det se bättre ut. Men vi vet inte om det kommer att vara möjligt och när ett besked i sådana fall skulle komma. Skatteverket är enligt texten i domen emot även detta vilket talar starkt emot ett positivt utfall i frågan.

Rask lösning önskas

Vill vi gynna installationer av solceller måste onödiga hinder som detta rensas bort. Här krävs snarast bot och bättring, där regeringen raskt måste hitta en lösning på detta dilemma.

PS 20/12. Se även artikeln Domstolsbeslut kan spräcka planer på solel i Fastighetstidningen.

5 svar på ”Bakslag för solceller i Högsta förvaltningsdomstolen

  1. Hur kommer skatteverket att följa upp detta? Hur vet de vilka BRFer som har individuell mätning av el?
    Gäller detta även retroaktivt? Dvs alla föreningar som redan har installerat solceller?

    • Skatteverket har i nuläget rimligen ingen koll vilka BRF:er eller fastighetsägare som säljer solel till sina lägenhetsinnehavare och då blir det också svårt att följa upp för Skatteverket. Men det är väl som andra lagar, att det är upp till medborgarna att följa dem oavsett om någon uppföljning görs eller inte. I domen framgår inte något datum från och med när det gäller. Det är en fråga man får ställa till Skatteverket. Kanske har någon som läser detta redan kollat det, vore intressant att veta!

  2. BRFen får väl bilda ett företag som köper in anläggningen och drar momsen på installation och utrustning som sen säljer till BRFens medlemmar. Vips har man kommit runt momsproblemet.

Kommentarer är stängda.