Solenergi i veckans Ny Teknik

En överraskning att se förstasidan av Ny Teknik idag. De har 10 sidor om solenergi och där finns bland annat artikeln “Ingenjören guidar solcellsköparna rätt” på knappt fyra sidor som bygger på intervju Ny Teknik gjorde av mig för ett tag sedan.

Får passa på att tacka Jenny Palm (professor i hållbar stadsutveckling vid Lunds Universitet), Johan Lindahl (talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi) och Linus Palmblad (handläggare på Energimyndigheten) för hedrande omdömen!

Förstasida Ny Teknik 2018-11-22.

6 svar på ”Solenergi i veckans Ny Teknik

  1. Stort grattis för att du får uppmärksamhet för ditt inspirerande arbete. En sann samällsinsats!
    / Håkan Lundbäck

  2. Mycket intressant läsning. Tack Bnegt för ditt stora engagemang!

  3. Rätt man på rätt plats som man brukar säga. 🙂

  4. Hej Bengt, du säger (enligt Ny Teknik) att “Försök matcha solcellsanläggningen mot elanvändningen en sommarmånad”. Det känns lite defensivt tycker jag. Jag planerar att bygga en anläggning som på årsbasis nästan matchar vår elanvändning. Jag landar då på 12 kW och enligt kalkylen producerar den ca 1500 kWh i juli medan vi bara gör av med 350-400 kWh. Hur tänker du kring detta?

    • Med elproduktion lika stor som elanvändningen på årsbasis får man i ett småhus förmodligen 70-80% överskott som matas in till nätet och 20-30% av solelen kommer att användas i huset. Ta er juli månad som exempel och anta att 200 kWh används dagtid och solelproduktionen är 1500 kWh under månaden, då blir 87% ett överskott och 13% skulle ni använda själva. Ekonomin kommer då att domineras av värdet för överskottselen och där finns en framtida ekonomisk risk om skattereduktionen försvinner. Se inlägget “Värde av egenanvänd och såld solel – uppdatering 20181016“.

      Om å andra sidan Nord Pool spotpris (oklart) och elcertifikaten (mindre troligt) fortsätter att hålla dagens nivåer under låt säga tio år framöver blir den ekonomiska risken betydligt mindre. Om man dessutom kan få nuvarande 30% i investeringsstöd är det också ett stort plus, men nästa års budget för investeringsstöd är redan intecknat och hur det blir med stödnivån och budget för investeringsstödet 2020 vet vi inte, med tanke på det osäkra politiska läget. Branschorganisationen Svensk Solenergi vill sänka investeringsstödet till 20% redan 2019, så att budgeten för stödet ska räcka till flera.

      Det finns alltså en del om och men… Man kan väl säga att man gör en god sak genom att spendera pengarna på solceller, men det är upp till var och en att välja hur man vill använda sina pengar.

      I Ny Teknik är hela tipset: Försöka matcha solcellsanläggningen mot elanvändningen i huset under en sommarmånad. Då blir du inte så beroende av skattereduktionen. Om du ända vill ha en större anläggning, till exempel för att det blir snyggare att låta panelerna täcka hela taket, kan du välja billigare solcellspaneler med lägre verkningsgrad för att minska produktionen av överskottsel.

Kommentarer är stängda.