Temakväll om solel och laddplatser drog storpublik

I kväll höll Västerås stad en temakväll om Solel och laddplatser i Aros Congress Center, Västerås. Kvällen var för privatpersoner, organisationer och företag som ville veta om att installera solpaneler eller egen laddplats för ett elfordon. Det blev storpublik med hela 180 personer anmälda och fick i efterhand höra att man uppskattade att 250-300 personer varit med på mässa eller föreläsningarna! 

Det blev en lyckad kväll med mässa om solceller och elbilsladdning, föredrag om laddplatser(Gustav Busch) och solceller (Bengt Stridh) samt en paneldiskussion. Idag finns 60 256 laddbara bilar i Sverige, varav 27% är rena elbilar och övriga laddhybrider. Det förutspås öka till 200 000 om två år och till en miljon år 2030. Återstår då ytterligare 4 miljoner bilar att göra fossilfria.

Vi fick också se en förhandsvisning av en film inspelad för Energimyndighetens nya Solelportalen. Filmen var inspelad hos Elias Norström, Västerås, och det var en mycket bra film på 4 minuter, som jag tror kommer att bli en succé när den läggs upp på Solelportalen.

2 svar på ”Temakväll om solel och laddplatser drog storpublik

  1. Synd att man inte få ngn konkret info
    Problem med att laddar elbilen med solel är ju solelens likström och bilens växelströmladdare och visst finns det ferroamps regleringspryl som kan lösa det ( kanske) men för alldeles för högt pris, de flesta elbilsägare har inte ens en laddbox som kostar 10000:- utan laddar med vanlig 16 A el dvs inte mera än 1000 watt det visar att priser på dessa fina grejer Ferroamp etc måste blir lägre. Togs det upp att biltillverkarna kanske kan fixa solcellslampan ingångar.
    Tacksam för mer info. Alla kan ju i te komma till dessa fina möten!

    • Vid föredraget gick man inte in på några detaljer och denna blogg handlar inte om elbilar, det finns säkert forum om elbilar som kan svara på detaljfrågor. Det som sas var att man inte rekommenderar vanligt eluttag vid billaddning, på grund av viss brandrisk. Se Elsäkerhetsverkets sida om Laddstation. Man kan tycka att har man råd att köpa en elbil borde man ha råd med en laddbox också, för att eliminera riskerna vid billaddningen.

      Man nämnde vid föredraget att snabbladdare använder DC (likström), medan laddboxar använder AC (växelström). Tar man ut solelen efter växelriktaren som man gör för annan elanvändning i huset går det bra att ladda bilen med solel. Skulle man kunna ladda med DC skulle det behövs en DC-DC-omvandlare från solcellerna i vilket fall, så det är väl inga större problem att gå via växelström. Problemet är snarare att man har bilen på jobbet under dagen, medan solcellerna sitter hemma på huset.

Kommentarer inaktiverade.