Solträff för småhustillverkare och solelleverantörer i Eskilstuna

I morgon föreläser jag på “Solträff för småhustillverkare och solelleverantörer” i Eskilstuna, arrangerat av Energikontoret i Mälardalen.

Satte titeln “Solceller på varje hus i framtiden” på mitt föredrag. Denna gång utan frågetecken på slutet. Solcellssystem blir allt billigare och när EU-tullarna på solcellsmoduler från Kina försvann 3 september kan vi förvänta oss en sänkning av modulpriserna och därmed priserna för nyckelfärdiga anläggningar. I sommar har spotpriserna på el ökat markant och det är också något som gynnar solcellsägare, då värdet av den producerade solelen då ökar, oavsett om man använder solelen själv eller säljer den.

Det kortsiktiga orosmoln som finns är hur det går i dagens val. Kommer vi att få en regering som är fortsatt positiv till stöd för solceller eller inte? Det kommer att påverka hur fort det kommer att gå med solceller på varje hus.

4 svar på ”Solträff för småhustillverkare och solelleverantörer i Eskilstuna

  1. Grymt att få din dagsaktuella rapport från solkraftsfältet. Tack! Det blir rafflande att följa valvakan ikväll.

  2. Att överenskommelsen om MIP (minimum import price) mellan EU och Kina, som du kallar EU-tullar, avslutas har ingen större betydelse för priserna då Kina under en längre tid effektivt åsidosatt denna överenskommelse. Det som tillfälligt spelar större roll är Kinas interna kraftfulla stopp och Trumps tull.

    Politiskt ser det kanske inte så ljust ut för stunden.

    • Vid förfrågan hos solcellsinstallatörer i Piteå i förra veckan vid Arctic Solar var budet 20-30% sänkta modulpriser och enligt annan källa har man redan sett sänkta modulpriser, så det finns olika åsikter om hur mycket borttagandet av MIP och volymer till EU påverkar priserna. Så är också fallet när man läser internationella kommentarer. Som du nämner kommer utöver detta att marknaden kommer att översvämmas av moduler från Kina när den inhemska kinesiska marknaden minskar på grund av deras åtstramningar. Att modulpriserna kommer att minska i EU känns givet. En annan sak är hur mycket det påverkar priset solcellsköparna får betala, det vill säga om installatörerna passar på att öka sina marginaler.

      • Som sagt, jag tror inte att borttagande av MIP är det huvudsakliga skälet till förändringar i prisbilden. Det är Kinas interna stopp i kombination med Trumps tullar som leder till utförsäljning av överproduktion och fortsatt prisdumpning i EU. Frågan är hur länge de kinesiska tillverkarna är roade av att sälja moduler med förlust? Normalt sett görs det inte så länge. Men det finns väl några få ickekinesiska tillverkare kvar att slå ut…Därefter måste priserna upp så att de får affärerna att gå ihop. Allt annat är ohållbart. Gällande marginaler hos installatörer är de förvånansvärt låga då det är brist på duktiga sådana.

Kommentarer är stängda.