Nya Solelportalen från Energimyndigheten lanseras idag

Idag lanserar Energimyndigheten Solelportalen. Har fått denna text från  Energimyndigheten om lanseringen av den nya Solelportalen:

“Idag lanseras en webbportal om solel. På Solelportalen finns saklig och oberoende information om solcellsanläggningar, från planeringsfasen inför en installation till avveckling av en anläggning. Portalen ska underlätta för potentiella solcellskonsumenter att fatta kloka investeringsbeslut.

De senaste åren har intresset ökat markant för solceller. Med investeringsstödet och övriga villkor som råder just nu ser vi en situation med goda förutsättningar för den som vill producera sin egen el. Energimyndigheten har därför tagit fram Solelportalen, en webbplattform med aktuell och objektiv information om solceller, för att göra det lättare att avgöra om en investering i solceller är ett intressant alternativ för det egna hushållet. Portalen sätter också in solel i ett bredare perspektiv.

– Det finns redan idag mycket information om solel. En del står offentliga aktörer bakom och annat kommer från marknadens aktörer, och det kan vara svårt för enskilda konsumenter att avgöra vilken information som är aktuell och objektiv. Med Solelportalen vill vi bidra till att öka kunskapen och därigenom öka konsumenters kapacitet att fatta medvetna och långsiktiga beslut i frågor som rör investeringar i solceller, säger Sara Grettve, projektledare på Energimyndigheten.

Solelportalen ska bidra till att öka kunskapen och därigenom öka konsumenters kapacitet att fatta medvetna och långsiktiga beslut i frågor som rör investeringar i solceller.

Steg för steg

Solelportalen guidar användaren genom varje steg av en solcellsanläggnings livscykel. Du hittar information om:

  • Hur du undersöker om ditt hus har bra förutsättningar för solceller
  • Vilka stöd och intäkter du kan få och hur du ska göra om du vill sälja din överskottsel
  • Vad som är viktigt att tänka på vid inköp och val av leverantör
  • Hur en solcellsanläggning drivs, underhålls och avvecklas

Idag riktar sig Solelportalen framför allt till småhusägare, men portalen kommer att kompletteras med information till större fastighetsägare som är intresserade av att investera i solceller. Framöver kommer också en interaktiv solcellskalkyl att läggas till på portalen, för att underlätta för den som vill räkna på återbetalningstiden för sin anläggning.

Bakgrund

Solelportalen är en del i att ta fram en informationsplattform för solel som Energimyndigheten fått i uppdrag av regeringen. För att samla offentlig information som är relevant vid en solcellsinvestering har arbetet med portalen utförts i samråd med Boverket, Elsäkerhetsverket, Energimarknadsinspektionen, och Skatteverket. Ett användarråd har funnits med vid etableringen och de kommunala energi- och klimatrådgivarna har varit en viktig källa till information om målgruppens behov.”

Energimyndigheten har tagit fram denna nya informationsplattform på uppdrag av regeringen. Budgeten för detta arbete anges i regeringens budgetproposition för 2018 (utgiftsområde Energi, s 54), 10 miljoner kr i år och 5 miljoner kr per år därefter:

“För att stödja den fortsatta utbyggnaden av solceller lanserar regeringen en ny informationsplattform. Regeringen föreslår därför anslaget ökas med 10 miljoner kronor 2018 och beräknar att anslaget ökar med 5 miljoner kronor per år fr.o.m. 2019.”

8 svar på ”Nya Solelportalen från Energimyndigheten lanseras idag

  1. Mycket bra men Bengt det saknas fortfarande en viktig info för de som kommer och de som har installerat solceller:

    Vem skall man säljs sin överproduktion för att få bästa pris?

    Det finns ju olika elbolag som ger olika påslag och inte bara dagspris och eventuell extrakostnad utanvssa ger bonus och det skulle ju vara bra att veta hur det ser ut med dessa olika bonus. Tacksam för info om det, alla undrar ju förstås

    • Energimarknadsinspektionen driver ett projekt just nu för att komplettera Elpriskollen med information om vad elbolagen erbjuder för överskottet.

      Tills dess kan du använda vår sida http://www.prosument.se där vi listat några företags erbjudanden.

      Hälsningar
      Johan Lindahl
      Svensk Solenergi

    • Man bör ha i minnet att syftet med en privat solcellsanläggning i första hand är att ersätta köpt el med egenproducerad solel. Syftet är egentligen inte att bli en elproducent som säljer el till nätet. De flesta solcellsanläggningar på småhus ger dock ett stort överskott, troligen över 50% av produktionen för de flesta. Därmed blir man mer eller mindre ofrivilligt en elsäljare.

      Hur mycket man får betalt för den överskottsel som man matar in på nätet varierar mellan olika elhandelsbolag och det finns ca 120 stycken i Sverige. Solcellforum har försökt få användare att hålla ett Googledokument med köpare av solel uppdaterat, men även med potentiellt många personer som har hjälpt till att hålla det uppdaterat har det fungerat sådär. Det därför är mycket välkommet att Energimarknadsinspektionen tagit tag i detta. Det allra vanligaste är att man erbjuds Nord Pool spotpris, eventuellt med något avdrag. Det är naturligt då Nord Pool spotpris är det normala marknadspriset för handel med el.

      Av främst marknadsföringsskäl kan vissa elhandelsbolag betala ett högre pris än Nord Pool spotpris, men hur länge man gör det kan vara svårt att veta. På en inte alltför lång sikt bör rimligen allt köp av solel gå mot Nord Pool spotpris, där det kommer att bli mycket mindre variationer mellan olika elhandelsbolags erbjudande jämfört med hur det varit under senare år.

      Om man byter elbolag för köpt el för att kunna få ett högre pris för den sålda solelen bör man noga kolla fast och rörlig avgift för den köpta elen hos det nya elhandelsbolaget. Eftersom man vanligen köper mer el än man säljer får priset för den köpta elen en stor inverkan på totalekonomin för elanvändningen.

      • Jag tror att elhandelsbolag som är lite smarta i sin paketering kan få mer betalt för solel än för annan el. Så jag tror inte att solel nödvändigtvis behöver vara Nordpool spot-isch. (Sedan finns det ju som bekant olika spot-priser också såsom timpris, månadssnitt osv som påverkar en hel del också).

        • Hos vissa elbolag kan man välja enbart solkraft, men hittar exempelvis inte hos Telge Energi eller Vattenfall hur mycket extra det kostar per kWh. I vår sommarstuga betalar vi 1,25 öre/kWh extra, inklusive moms, för ”Bra Miljöval El” och får då enbart förnyelsebar el. Gissar därför att man bara ta ut något-några ören extra per kWh för solel.

          Bara ca 2% av Sveriges elproduktion är baserad på fossila bränslen, så med tanke på låga koldioxidutsläpp från elproduktion är Sverige i världstoppen. Därmed svårt med högre påslag för fossilfri el.

  2. @Bengt

    Varför skulle en privat solcellsanläggning i förstahand ersätta sin egna köpta el?

    Man kan t.ex se det som en miljötjänst att producera så mycket solel som möjligt oavsett vem som konsumerar den (Och sedan även tjäna lite pengar på det hela)

    • Om man inte tar hänsyn till ekonomin kan man tänka så.

      De allra flesta är intresserade av en så god ekonomi som möjligt. Ur den synvinkeln är egenanvänd el värd mer än såld el, se inlägget Värde av egenanvänd och såld solel – uppdatering 20170915.

      Det gäller speciellt den dag skattereduktionen överskottsel försvinner. Det är då en uppenbar risk att produktionskostnaden är högre än värdet av den sålda elen och att det då blir en förlust att sälja överskottsel. Eftersom inget är bestämt om hur länge man ska få skattereduktionen eller till vilket belopp i framtiden är det en ekonomisk osäkerhetsfaktor för solcellsägare med låg egenanvändning, exempelvis småhusägare som i de flesta fall sannolikt har mindre än 50% i egenanvändning.

    • Det finns även en aspekt till. Ur nätägarens synvinkel kan en hög inmatning av överskottsel till nätet leda till nätpåverkan som höjd nätspänning, vilket kan göra att växelriktaren stänger av eller minskar sin effekt, vilket i sin tur minskar solcellsägarens elproduktion.

Kommentarer är stängda.