Solenergi för Norrbotten

Höll idag föredrag för 18 energi- och klimatrådgivare från olika kommuner i Västerbottens och Norrbottens län. Nätverksträffen arrangerades av Peter Jonsson, Energikontor Norr. Fick vet att de tagit fram omvärldsanalysen “Energikontor Norr tittar på Solenergi för Norrbotten“. I den välskrivna rapporten gör man en hänvisning till den mall för beräkning av produktionskostnad och lönsamhet som togs fram av projektet Investeringskalkyl för solceller vid Mälardalens högskola. Passade nog var Investeringskalkyl för solceller också titeln för mitt föredrag, men vi pratade också om en hel del annat än ekonomi.

Tänkvärda meningar i rapporten enligt ovan är

“Med solceller på hela den uppskattade tillgängliga ytan av byggnadstak skulle det gå att producera lite drygt 0,5 TWh solel per år. Det låter kanske inte så mycket, men det är nästan hälften av all elanvändning i bostäder och fritidshus i Norrbotten. Om vi dessutom sätter upp solceller på 60 procent av den nedlagda åkermarken från 1990 till 2009 så motsvarar den årliga produktionen av solel hela Norrbottens elanvändning.”

Det var en trevlig dag. Hann upp på hotellrummet vid Pite havsbad och titta på den vackra havsutsikten en kort stund vid stranden innan det bar iväg till Piteå och middag med en del av deltagarna i Arctic Solar – solel i nordiskt klimat, som lockat 100-talet deltagare under morgondagen. Där kommer jag att ge en kortare variant av investeringskalkyl för solceller.

Deltagare i nätverksträff för energi- och klimatrådgivare i Västerbottens och Norrbottens län.

Pite havsbad. Vackert men en kall snålblåst gjorde att havsbad fick vara idag.