597 kWh solel under juli = plushus tre månader i rad

Juli blev också en solig månad, mer solel än i juni men inte lika mycket som i maj som var en rekordsolig månad på många håll i landet. Juli blev en extremt varm månad där Stockholm med 22,5 grader i medeltemperatur var den högsta sedan mätningarna började 1756. För oss blev det den näst bästa månaden hittills för vår utbyggda solcellsanläggning, som varit i drift drygt 3,5 år. Endast maj i år har varit en bättre månad. Då månaderna mars-juni alla varit bättre än tidigare år kommer tveklöst 2018 att bli det bästa året för vår utbyggda solcellsanläggning.

Under juli månad gav våra solceller 597,43 kWh (124,6 kWh/kW) solel enligt elmätaren. Det var mer än juli 2016-2017 som gav 566 kWh (118,1 kWh/kW) respektive 563 kWh (117,4 kWh/kW).

Bästa dag blev 2 juli med 25,86 kWh (5,4 kWh/kW) enligt växelriktaren. Vår allra bästa dag hittills var 12 maj 2017 med 27,16 kWh (5,7 kWh/kW). Det varma vädret under juli gjorde att det inte fanns någon chans på dagsrekord i år.

I diagrammet här nedan visas solelproduktion, egenanvändning och inmatning till nätet per dygn under juli.

Egenanvändning och  överskott

Av vår producerade solel under juli använde vi 162 kWh (27%) själva och matade in ett överskott på 435 kWh (73%) till nätet. Under senaste året (aug 2017 – juli 2018) har egenvändningen varit 36% i genomsnitt. Egenanvändningen räknad i procent har sjunkit något i år på grund av den höga solelproduktionen. Under 2011-2015 var vår egenanvändning i genomsnitt 46,8% medan 53,2% var ett överskott som matades in till nätet. I och med att vi byggt ut vår solcellsanläggning har både produktion och överskott ökat, vilket gör att vår andel egenanvändning minskat.

Grad av självförsörjning

Vi köpte 219 kWh el under juli och vår elanvändning var 381 kWh, inklusive den egenanvända solelen. Av vår elanvändning var 42% solel. Hade vi kunnat använda all solel själva hade det blivit 100%.

Vi var liksom under maj-juni ett plushus under juli med 216 kWh högre elproduktion än vår elanvändning. Under 25 av månadens 31 dygn producerade solcellerna mera el än vår elanvändning under dygnet.

Under 169 hela timmar under månaden var vi självförsörjande och köpte ingen el enligt Vattenfalls data per timme, med en variation mellan 2 och 8 hela timmar per dygn. Vi var säkert självförsörjande under delar av flera timmar, men det går inte att utläsa ur timstatistiken.

I media skriver man ibland om självförsörjning när man i egentligen menar att man producerar lika mycket eller mer el under exempelvis en månad. Ett exempel är Vestmanlands Läns Tidning den 27 juli som hade en artikel med rubriken “Solelen ger all el på Skästa gård”. Det stämmer förstås inte eftersom man behöver köpa el åtminstone nattetid.

Solfångare

Tillkommer dessutom att vi får varmvatten från våra solfångare, vilket gör att vi minskar användning av elpatron för uppvärmning av vatten i ackumulatortanken. Varmvattnet används till tappvarmvatten och golvvärme (höst, vinter och vår) på båda våningarna. Vi bor sju kilometer ifrån närmaste fjärrvärmeområde så det var aldrig något alternativ för oss när vi lät bygga huset 2006. Vi bor 1 km från utkanten av ett stort nybyggnadsområde där 5 000 bostäder planeras på sikt men dit lät kommunen inte dra någon fjärrvärme, man bedömde väl att det inte var lönsamt med dagens energisnålare hus.

Produktion per modul

Eftersom våra solcellsmoduler numera har effektoptimerare från SolarEdge på varje modul kan man också se energiproduktion per modul och då kan även utbytet per modul beräknas, se figurer här nedan som visar elproduktion och utbyte per modul  under juli månad.

Skuggeffekter minskar produktionen mer eller mindre för alla modulerna:

  • Den lägre solelproduktion för de östligaste modulerna (7-12) beror på att de skuggas av stor ek och lind på morgon och tidig förmiddag.
  • Modulerna 17-19 på kökstaket skuggas av lövskog på sen eftermiddag och kväll, dessutom skuggas modul 19 på morgon och tidig förmiddag av utstickande fasad. Skuggningen på kökstaket gör att dessa 260 W moduler producerar mindre än de 240 W moduler som sitter högre upp på taket och som därmed skuggas mindre.
  • Att den västvända modulen 16 ger lägre produktion än den östvända modulen 15, har också att göra med skuggning av närliggande lövskog under sen eftermiddag och kväll.

Produktionsdata

På SolarEdge monitoring portal finns vår solcellsanläggning under namnet Geddeholm 73. Den installerade solcellseffekten är 4,794 kW från och med 27 november 2015. Solcellsmodulerna har en yta på 27,5 m2. Dessförinnan hade vi 3,36 kW solceller med driftstart 28 oktober 2010 och för den tiden finns driftdata i SMA:s Sunny Portal. Vi hade även tre stycken 100 W begagnade solcellsmoduler från slutet av 2006, men på den tiden hade vi ingen loggning av driftdata.

En beskrivning av vår utbyggda solcellsanläggning finns i inlägget Vår utbyggda solcellsanläggning.

Vi har dessutom 10 m2 solfångare som varit i gång sedan slutet november 2006, någon månad efter inflyttningen i huset.

Noggrannhet växelriktarens mätvärden

Enligt växelriktarens mätvärden var solelproduktionen 607,8 kWh under juli. Det var 1,74% högre värde än från elmätaren. Skillnaden mellan värdena från elmätare och växelriktare är dock inte konstant. Vid låg energiproduktion under en dag visar växelriktaren lägre värden än elmätaren, medan det vid högre energiproduktion är tvärtom. Enligt SolarEdge har växelriktarens mätvärden en noggrannhet på ±5%, medan vår elmätare från ABB har en noggrannhet på ±1%.

Skuggning

Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd, som gör att vårt utbyte minskar jämfört med om vi inte hade haft någon skuggning. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

Solelproduktion, egenanvändning och överskott inmatat till nätet per dygn under juli 2018. Solelproduktion är data från växelriktaren. In- och utmatning är data från vår nätägare Vattenfalls webb.

Solelproduktion (gröna staplar), elanvändning (röda) och egenanvändning av solelen (blåa) under juli 2018. Solelproduktion är växelriktardata vilka skiljer sig något från elmätardata. I elanvändningen och egenanvändningen ingår inte elen till garaget och förrådet i separat byggnad, som var 46 kWh under juli. Därför är värdena för egenanvändning annorlunda jämfört de värden som redovisats i texten. Diagrammet är från Solar Edge monitoring portal.

Solelproduktion per modul under juli 2018. Modulernas värden är DC-värden, medan växelriktarvärdet är AC. Modul 15 är vänd mot öster, modul 16 mot väster, medan övriga är vända mot söder. Modulerna 17-19 sitter på en lägre del av taket, som skuggas mera. Bakgrundsbilden är från SolarEdge monitoring portal.

Energiutbyte per modul under juli 2018. Modul 15-16 är vända mot öster respektive väster, medan övriga är vända mot söder. Modulerna 17-19 sitter på en lägre del av taket och skuggas mera än de övriga.

Solelproduktion per modul under augusti 2018. Modulernas värden är DC-värden, medan växelriktarvärdet är AC. Modul 15 är vänd mot öster, modul 16 mot väster, medan övriga är vända mot söder. Modulerna 17-19 sitter på en lägre del av taket, som skuggas mera. Bakgrundsbilden är från SolarEdge monitoring portal.

 

4 svar på ”597 kWh solel under juli = plushus tre månader i rad

  1. Något som stör mig ang solenergi är ju att man inte kan utnyttja den vid strömavbrott. Finns det nu någon smart lösning på detta? Har sökt svar på detta tidigare hos bl.a vårt enerigibolag Upplands energi men inte fått någon positiv lösning eller rättare sagt ingen alls??!!
    Vid en stor kris är det ju löjligt att inte kunna tillvarata denna numera stort utbyggda energikälla. Tacksam för svar Mvh Kjell

    • Visst finns det lösningar för det. Det extra utrustning som behövs är för att kunna koppla bort sig från nätet och kunna köra solcellerna utan elnät (”off-grid”), lämpligen med ett batterilager. Ett batterilager är nog viktigt, för strömavbrottet kan lika gärna komma på kvällen-natten som på dagen och vintertid är det kort tid med sol och solelproduktionen så låg att den inte räcker långt.

      Se även blogginlägget ”Solcellerna obrukbara vid strömavbrott” från julen 2011, när vi hade strömavbrott i 37 timmar. Vid ett så långt strömavbrott hade ett normalt batterilager inte räckt till för husets hela elförsörjning, utan då hade det snarare behövts ett reservkraftaggregat.

    • Om man har ett reservkraftverk kör man lämpligen det direkt mot husets elnät. Energimyndigheten har sidan Råd inför köp av reservelverk som kan vara till hjälp. Googlar man på reservkraft kan man hitta olika lösningar som exempelvis reservkraft för hemmet. I detta exempel drivs den av naturgas eller gas på tub.

      Vi har i Sverige ett mycket tillförlitligt elnät. I Energimarknadsinspektions artikel ”Så här många elavbrott var det 2016” kan man läsa att ”Medelavbrottstiden per kund var 76 minuter, vilket är det näst lägsta värdet under tidsperioden 2003–2016. Det genomsnittliga antalet avbrott låg på 1,2 avbrott per kund och ungefär hälften av kunderna hade inga avbrott alls under 2016.” och att ”Enligt ellagen får ett elavbrott inte överstiga 24 timmar. Under 2016 drabbades cirka 6300 kunder av minst ett sådant avbrott. Det är färre än 2015, men fler än 2009, 2010 och 2012 då motsvarande siffra låg under 4 000.” Det har även viss betydelse var man bor, i artikeln står att ”Precis som tidigare ser vi dock att elnät på landsbygden i genomsnitt har sämre leveranssäkerhet än elnät i tätorter och kunder på landsbygden drabbas därför av många fler elavbrott än tätortskunder.” 2017 bodde 87 procent av Sveriges befolkning i tätorter enligt SCB:s statistik.

Kommentarer är stängda.