Det samlade stödet till solel granskat av Riksrevisionen

Riksrevisionen släppte idag rapporten “Det samlade stödet till solel“. I rapportens inledning står

“Riksrevisionen har granskat det samlade stödet till solel. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehåller slutsatser som avser regeringen och Energimyndigheten samt rekommendationer till regeringen.”

Riksrevisionen pressrelease har rubriken “Oklara effekter av det samlade stödet till solel “.

Återkommer med kommentarer när jag studerat och reflekterar över den 66 sidor långa rapporten.

 

3 reaktion på “Det samlade stödet till solel granskat av Riksrevisionen

  1. Äntligen en större utredning från oberoende håll om dagens lapptäcke av olika stöd. Hoppas det kommer något teknikneutralt och enkelt ut från detta som bara har med kWh att göra.

    Man kunde ju dela in ersättningen i tre nivåer beroende på årstiderna. Vinter = 1 (typ 25000 MW i behov) , vår/höst = 0,6 (15000 MW). Sommar = 0,3 (typ 7500 MW). Ersättningen kunde ju även vara kopplad lite till energikvalitet där kondenskraft är marginalelen. Då blir ju el faktor 1 och värme faktor 0,4. Tvångsanslutning bör vara lika aktuellt inom fjärrvärmenät som elnät. Varför en skillnad?

  2. Det var inte någon rolig läsning i denna rapport. Riksrevisionen är mycket kritisk till den energipolitik som bedrivs idag.

    Frågan är om de verkligen är helt oberoende, känns lite som att företag med inkomster från att överföra el kan medverkat.

    Storskaliga solcellsparker ska det tydligen vara, anser Riksrevisionen.

    Och så behövs betydlig mer kunskap hos de personer i Regeringen som ska ta beslut i energifrågor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *