Ändring i förordning om investeringsstöd till solceller

Den 29 september beslutade regeringen att flytta fram sista datum för att slutföra stödberättigande åtgärder till solcellsinstallationer från den 31 december 2016 till den 31 december 2019 i förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller.

Det nya datumet överensstämmer med den beslutade budgeten på 1,395 miljarder till investeringsstöd för solceller under åren 2016-2019, så detta var en förväntad ändring.

Inga förändringar i stödnivåer och maximalt stödbelopp fanns med i denna regeländring.

4 reaktion på “Ändring i förordning om investeringsstöd till solceller

 1. Tack för en mycket bra Blogg. Till och med Upplands energi rekommenderade den när jag hade frågor om solel.
  Du har ingen kommentar till förslaget om stöd till batteribackup/lagring av solel?
  Har själv elförbrukning på drygt 30000kwh en solanläggning sedan några år tillbaka på 57 paneler summa 114 kvm på ett uthustak. Bor på en gammal avstyckad bondgård. Enligt installatören 17700khw per år. Förra året gav ca 16000kwh. I dagsläget precis kommit upp i 15000kwh.

  • Hedrande!

   Jo, jag har tänkt skriva några tankar i ett inlägg om det nya stödet till batterilager för privatpersoner, men då jag var på USA-resa 20/9-2/10 till IEA PVPS Task 13 möte i Albuquerque har tiden varit begränsad för bloggandet. Har skrivit om stödet till energilager i några kommentarer till andra inlägg.

 2. Pingback: Stöd för installation av solceller – Elnätverket Hans E Berg

 3. Ser framemot mer info om batterilager. På E.ON.s Tyska hemsida säljs färdiga paket, skulle vara intressant att få se systemlösningen och var i Sverige det går att köpa lämpliga produkter.

  https://www.eon-solar.de/aura-products

  Starkströmsföreskrifterna i Sverige gäller förstås, men dessa är ju endast ramföreskrifter numer och säger mest att allt ska byggas med hög elsäkerhet.

  Det finns några standarder för batterisystem:
  SS-EN 61427-2 Laddningsbara celler och batterier för system för förnybar energi – Allmänna fordringar och provning – Del 2: Användning i nätanslutna anläggningar

  En ”Preview” går att hämta här.

  http://shop.elstandard.se/Handlers/PreviewHandler.ashx?code=1660001

  Det finns också en del 1 som gäller för anläggningar ”off-grid”.

  En del vägledning kan man också få i standarden SS-EN 50272-2, Laddningsbara batterier och batterianläggningar – Säkerhet – Del 2: Stationära batterier.

  I denna skrift från IEC finns en del att läsa.

  http://www.iec.ch/whitepaper/energystorage/?ref=extfooter

Kommentarer inaktiverade.